Νοέμβριος, 2016

.30Νοέ19:30.19:45ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΣΕΡΡΩΝ: Η Αποφοίτηση19:30 - 19:45 Κινηματογράφος ΚΡΟΝΙΟ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Προβολή  30/11 (19.30 Cine Κρόνιο) : Η Αποφοίτηση

Ρουμάνικη ταινία, σκηνοθεσία Κριστιάν Μουνγκίου με τους: Άντριαν Τιτιένι, Μαρία – Βικτόρια Ντράγκους, Λία Μπούγκναρ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΝΝΩΝ 2016

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Cristian Mungiu, επιστρέφει με μια δυνατή οικουμενική σπουδή πάνω στην πατρική ανασφάλεια, την σχετικότητα της αλήθειας και την αμφισημία του συμβιβασμού, ιδωμένη μέσα από μία σχέση πατέρα και κόρης. Μια μοναδική και ασυμβίβαστη οπτική.

Περίληψη :

Ο Ρομέο είναι ένας γιατρός που ζει σε ένα μικρό ορεινό χωριό της Τρανσυλβανίας και έχει μεγαλώσει την 18χρονή κόρη του με την ιδέα ότι θα φύγει να σπουδάσει στο εξωτερικό. Το σχέδιο του βρίσκεται πολύ κοντά στην επιτυχία αφού η Ελίζα έχει κερδίσει μια υποτροφία για σπουδές Ψυχολογίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πρέπει απλώς να περάσει τις τελικές εξετάσεις, κάτι πολύ εύκολο για μια τόσο καλή μαθήτρια. Όμως μία μέρα πριν τις εξετάσεις συμβαίνει ένα ατύχημα που θέτει σε κίνδυνο την αναχώρηση της Ελίζα. Τώρα ο Ρομέο καλείται να λάβει μία απόφαση. Υπάρχουν τρόποι να λύσει το πρόβλημα αλλά κανένας από αυτούς δεν συμβαδίζει με τις αρχές που ο ίδιος σαν πατέρας δίδαξε στην κόρη του.

Κριτικές : 

Βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάνες για μια αποκαλυπτική ακτινογραφία της μετα-κομουνιστικής ρουμανικής πραγματικότητας, που θέτει ταυτόχρονα καυτά, διαχρονικά ερωτήματα πάνω στις προσωπικές και συλλογικές ευθύνες. Διεισδυτικό κι επίκαιρο όσο ποτέ σινεμά χαρακτήρων, κοινωνικού ρεαλισμού και ηθικών διλημμάτων από τον δημιουργό του «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες».(Αθηνόραμα)

Το μπράβο είναι το λιγότερο που μπορείς να πεις για αυτήν την ταινία. Οταν η «Αποφοίτηση» τελειώνει, σου αφήνει μια σχεδόν καθαρτική αίσθηση πληρότητας, κάτι που ελάχιστες ταινίες μπορούν να πουν ότι πραγματικά έχουν καταφέρει.(BHMA)

 

 Cristian Mungiu, ο πατριάρχης του νέου Ρουμάνικου κινηματογράφου,

Από το 2002 οπότε και ο Cristian Mungiu, ο πατριάρχης του νέου Ρουμάνικου κινηματογράφου, εμφανίστηκε στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για να διαγωνιστεί με την πρώτου μεγάλου μήκους ταινία του «Δύση» (Occident) κερδίζοντας τελικά το βραβείο κοινού, μέχρι σήμερα, φαίνεται να έχουν περάσει πάρα μα πάρα πολλά χρόνια, πέρα από τα πραγματικά 14.

Ακολούθησε το συγκλονιστικό «Τέσσερις μήνες, τρεις εβδομάδες και δυο μέρες» (4 luni, 3 saptamâni si 2 zile, 2007), που του χάρισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες, το φοβερό και τρομερό «Πίσω από τους λόφους» (Dupa dealuri, 2012), που επίσης διαγωνίσθηκε στις Κάννες, κερδίζοντας τα βραβεία σεναρίου και καλύτερου γυναικείου ρόλου εξ ημισείας για τις δύο του πρωταγωνίστριες και αυτή είναι μόλις η τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του.

Δεν είναι φοβερά παραγωγικός ο Mungiu αλλά όποτε γυρίζει ταινία έχει κάτι να πει και προσεγγίζει την έννοια του αριστουργήματος.(https://www.moviesltd.gr/2016/10/bacalaureat-review.html)

Ο επιφανέστερος εκπρόσωπος του νέου ρουμανικού σινεμά Κριστιάν Μουντζίου (Χρυσός Φοίνικας για το «4 Μήνες, 3 Εβδομάδες και 2 Μέρες»), καταβυθίζεται με εντυπωσιακή ωριμότητα στις γκρίζες ζώνες της ηθικής, του δικαίου και των προβεβλημένων γονεϊκών επιθυμιών, αντικατοπτρίζοντας μια κοινωνία η οποία αδυνατεί να απαλλαγεί από τις στρεβλώσεις της εποχής Τσαουσέσκου.(ΣΙΝΕΜΑ)

Ωρα

(Τετάρτη) 19:30 - 19:45

Τόπος

Κινηματογράφος ΚΡΟΝΙΟ

Κωστοπούλου 3, Σέρρες