Το «Κούσασι» στο χωριό Εμμανουήλ Παπά - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών Το «Κούσασι» στο χωριό Εμμανουήλ Παπά - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Φεβρουάριος, 2017

.26Φεβ19:00.21:00Το «Κούσασι» στο χωριό Εμμανουήλ Παπά19:00 - 21:00 Εμμανουήλ Παπά

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος “ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΠΑΠΑ” αναβιώνει ένα από τα ωραιότερα και παλαιότερα έθιμα του χωριού Εμμ. Παπά, το «Κούσασι», το οποίο πάντα γιορτάζεται στις αποκριές,την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα.

Καλούμε όλους να έρθουν να το παρακολουθήσουν την Κυριακή στις 26 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 7μμ στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν τοπικά δρώμενα  και παραδοσιακοί χοροί από διάφορα χορευτικά συγκροτήματα.

Το έθιμο

Σύμφωνα με το έθιμο  οι γονείς ανακοινώνουν το μελλοντικό ταίρι των παιδιών τους. Οι κάτοικοι μαζεύονται στην πλατεία του χωριού, ανάβουν φωτιά, γύρω από την οποία γίνεται το λεγόμενο “ξεμάτιασμα”, δηλαδή απαγγέλλεται το παραδοσιακό “Κούσασι, κούσασι, γέρο παπά γέρο. Να πάμ’ στη θάλασσα, να γυρίσουμ’ απ’ τη θάλασσα και ο … να πάρει την …”, με το οποίο ανακοινώνονται οι προτεινόμενοι δεσμοί. Μετά το ξεμάτιασμα ακολουθεί γλέντι με παραδοσιακούς χορούς…

Στα Νταρνακοχώρια (Άγιο Πνεύμα, Εμμανουήλ Παπάς, Νέο Σούλι, Πεντάπολη και Χρυσό) ο παραδοσιακός συρτός χορεύεται συνοδευόμενος από τραγούδια, όταν είναι αποκλειστικά γυναικείος, ενώ, όταν είναι μεικτός συνοδεύεται από τα εγχώρια παραδοσιακά όργανα.

Ωρα

(Κυριακή) 19:00 - 21:00

Τόπος

Εμμανουήλ Παπά

κεντρο χωριού

Γράψτε το σχόλιό σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.