Ιανουάριος, 2017

.30Ιαν19:00.21:00ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΑ ΒΡΑΔΙΝΑ: 2η συνάντηση, με εισηγήτρια τη φιλόλογο κα Χριστίνα Παπαδημητρίου19:00 - 21:00 Δημόσια Βιβλιοθήκη

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών, ο Σύλλογος Φίλων Βιβλιοθήκης και η Λέσχη Ανάγνωσης, διοργανώνουν τη δεύτερη κατά σειρά συνάντηση, με τίτλο «Λογοτεχνικά Βραδινά» και καλούν όλους τους ενδιαφερόμενους φίλους του βιβλίου να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

Η επιτυχία της πρώτης παρουσίασης έδειξε ότι τα «Λογοτεχνικά Βραδινά» μπορούν να προσφέρουν μια ευκαιρία συνάντησης κάθε απλού αναγνώστη με τη Λογοτεχνία και να δώσουν αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση.

Η δεύτερη συνάντηση θα γίνει τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017, ώρα 19:00, στην αίθουσα του 3ου ορόφου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης.

Εντάσσεται στη θεματική ενότητα με τίτλο «Εμείς και οι Άλλοι», όπου οι Άλλοι ορίζονται με βάση το έθνος, τη γλώσσα, το φύλο, τη φυλή και αποτελούν τον άλλον όρο της αφηγηματικής πλοκής στον οποίο καθρεφτίζουμε τον εαυτό μας.

Η εισηγήτρια της εκδήλωσης θα είναι η φιλόλογος και διδάκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας  Χριστίνα Παπαδημητρίου, με θέμα:

Όταν «Εμείς» γινόμαστε οι «Άλλοι»: η απώλεια μιας ταυτότητας, η αναζήτηση και η διεκδίκηση μιας άλλης.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Λίγα λόγια για το θέμα:

Η ανάγκη  της ένταξης ενός ατόμου σε μία κοινωνική ομάδα, που ορίζεται ως  «Εμείς», ο αγώνας για επικράτηση έναντι του «΄Αλλου» ή η  μετάβαση σε αυτό που είναι οι «΄Αλλοι» αποτελεί και έναν από τους θεμελιώδεις θεματικούς άξονες της νεοελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Ο μύθος μεγάλου αριθμού λογοτεχνικών έργων δομείται πάνω στη νομοτελειακή ανάγκη που διέπει την ανθρώπινη φύση και η οποία επιτακτικά επιζητά να αποκτήσει ταυτότητα, ατομική συνείδηση και κοινωνική υπόσταση εντασσόμενη σε μία ομάδα, σε ένα «Εμείς».

Μια σειρά από έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας όπως «Η Γυναίκα της Ζάκυθος» του  Διονυσίου Σολωμού, η « Γαλήνη» του Ηλία Βενέζη», «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» του Νίκου Καζαντζάκη, « Το διπλό βιβλίο» Δημήτρη Χατζή, καθώς και τα διηγήματα  από το «Μπιντέ» του Μάριου Χάκκα αποτελούν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις μελέτης του θέματος.

Οι προαναφερθέντες συγγραφείς όχι μόνο πραγματεύονται ο καθένας από τη δική του οπτική μια εκδοχή του θέματος «Εμείς και οι Άλλοι», αλλά δημιουργούν και λογοτεχνικά έργα αναφοράς  για το επίπεδο του  λογοτεχνικού λόγου που αρθρώνουν.

Ωρα

(Δευτέρα) 19:00 - 21:00

Τόπος

Δημόσια Βιβλιοθήκη

Νίκου Νικολάου 20, Σέρρες

Γράψτε το σχόλιό σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.