ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Η Ελληνικότητα στο έργο του Ελύτη - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Η Ελληνικότητα στο έργο του Ελύτη - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Δεκέμβριος, 2017

This is a repeating event

.06Δεκ19:00.21:00ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Η Ελληνικότητα στο έργο του Ελύτη19:00 - 21:00 Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

16η Διδακτική Περίοδος (2017-2018) Μάθημα 9ο– 10ο Τετάρτη 6 και 13 Δεκεμβρίου,7μ.μ.

Εισηγητής: Παλάζη Μαρία,  Φιλόλογος

Με τον νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, κορυφαίο λογοτεχνικό δημιουργό των νεότερων χρόνων, θα ασχοληθεί στα δύο επόμενα μαθήματα Ξενοφώντα και το έργο του συνολικά θα ασχοληθεί στα επόμενα δύο μαθήματα, συμμετέχοντας για πρώτη φορά. Η εξαίρετη νέα φιλόλογος Μαρία Παλάζη.

Στο πρώτο μέρος στις  6 Δεκεμβρίου,

θα αναλυθεί πώς αντιλαμβάνεται ο ποιητής την ελληνικότητα και τι σημαίνει για τον ίδιο αυτή η έννοια. Επίσης θα αναφερθούν οι αντιλήψεις του για την ελληνική γλώσσα και πώς προβάλλει τη συνέχεια και τον ενιαίο χαρακτήρα της από τον Όμηρο μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Θα προβληθεί η θεώρηση της γλώσσας από τον Ελύτη ως βασικού, θεμελιώδους συστατικού αφενός της ποίησης κι αφετέρου της ελληνικής παράδοσης και κατ’ επέκταση της ελληνικότητας.

Στο δεύτερο μέρος, στις 13 Δεκεμβρίου,

το μάθημα αναφέρεται στην προσέγγιση της ελληνικής παράδοσης από τον ποιητή είτε µε διακειμενικές αναφορές στον ποιητικό λόγο του, είτε µε σχετικές αναφορές στον δοκιμιακό λόγο του.  Η παρουσίαση γίνεται µε Χρονική σειρά οπότε ξεκινάει µε τους αρχαίους ποιητές, αρχικά τον Όμηρο και κατόπιν τους λυρικούς Σαπφώ, Πίνδαρο, Αρχίλοχο, µε τους οποίους τον συνδέει πνευματική συγγένεια, ως κατεξοχήν λυρικός ποιητής κι ο ίδιος.

Συνεχίζει µε αναφορά στους αρχαίους φιλοσόφους, Ηράκλειτο, Πλάτωνα και Πλωτίνο και τις φιλοσοφικές θεωρίες τους  που απηχούνται άμεσα ή έμμεσα στο έργο του ποιητή. Εκτός από
την αρχαία παράδοση, τον Ελύτη επηρέασε και η χριστιανική/βυζαντινή, όπως διαπιστώνεται από τη γλώσσα που χρησιμοποιεί αλλά και τη χριστιανική μυθολογία που συχνά προβάλλει στο έργο του. Τέλος, γίνεται αναφορά και στη νεότερη ποίηση και τους ποιητές που ο Ελύτης θεωρεί θεματοφύλακες του ελληνικού πνεύματος και γενικά της ελληνικής παράδοσης.

Παραπομπές στο δοκιμιακό και  ποιητικό έργο του ποιητή

Εννοείται πως οι παραπάνω προσεγγίσεις γίνονται µε συχνές παραπομπές στο δοκιμιακό και  ποιητικό έργο του ποιητή. Και στα δύο μαθήματα θα γίνει ανάγνωση ποιημάτων του Ελύτη που παρουσιάζουν νοηματική συνάφεια µε το περιεχόμενο των μαθημάτων. Για καλύτερη παρακολούθηση θα μοιραστούν στους παριστάμενους φωτοτυπίες µε τα ποιήματα και τις παραπομπές που θα διαβαστούν.

Η Παλάζη Μαρία

Η Παλάζη Μαρία είναι φιλόλογος που αποφοίτησε από την φιλοσοφική σχολή του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου ma (master of arts) ελληνικής φιλολογίας του ΔΠΘ, µε μεταπτυχιακή εργασία σχετική µε τον ποιητή Οδυσσέα Ελύτη.

Από το 2002 υπηρετεί στο 4ο ΓΕΛ Σερρών. Συχνή είναι η συμμετοχή της σε πολιτιστικά δρώμενα της πόλης µας, όπου και συμμετέχει  αναλαμβάνοντας τη διοργάνωση και παρουσίαση  διαφόρων εκδηλώσεων.

Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικής παιδείας και για πέμπτη χρονιά είναι µία εκ των υπευθύνων της θεατρικής ομάδας του 4ου ΓΕΛ. Έχει συμμετάσχει και η ίδια ερασιτεχνικά ως ηθοποιός σε θεατρική παράσταση που ανέβηκε στην αίθουσα Αστέρια του ΔΗΠΕΘΕ.

Τα μαθήματα

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

  • η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)
  •  η Α.Ε. Ουστριάς (εμπορία αυτοκινήτων)
  • και η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Ωρα

(Τετάρτη) 19:00 - 21:00

Τόπος

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Ν. Νικολάου 21, Σέρρες

Γράψτε το σχόλιό σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.