ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Η μεταφυσική των Αρχαίων – Πλούταρχος - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Η μεταφυσική των Αρχαίων – Πλούταρχος - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Φεβρουάριος, 2017

.15Φεβ19:00.20:00ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Η μεταφυσική των Αρχαίων – Πλούταρχος19:00 - 20:00 Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

  • 15ο Έτος, Μάθημα 5ο
  • ΘΕΜΑ: Η μεταφυσική των Αρχαίων – Πλούταρχος
  • Εισηγητής: Θεόφιλος Πασχαλέρης, Φιλόλογος

Συνεχίζονται στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο της πόλης μας τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας, στα οποία από την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, ο φιλόλογος Θεόφιλος Πασχαλέρης θα ερμηνεύσει εκλεκτά αποσπάσματα από επιστολή του Πλούταρχου στη σύζυγο του Φιλοξένα.

Η επιστολή, που αποτελεί φιλοσοφικό δοκίμιο, γράφεται με αφορμή την απώλεια σε νηπιακή ηλικία της μονάκριβης κόρης τους.

Από το κείμενο, που χαρακτηρίζεται για το τρυφερό και ανεπιτήδευτο ύφος, διαφαίνεται ότι το ζεύγος είχε μυηθεί στις τελετές του Διονύσου, είχε γνωρίσει τη διδασκαλία περί αθανασίας της ψυχής και ότι στους φιλοσοφικούς του προβληματισμούς βρήκε στα ρεύματα αυτά τις απαντήσεις, που του εξασφάλιζαν ηρεμία και ψυχική γαλήνη.

Με τον τρόπο αυτό ένα ενδοοικογενειακό περιστατικό γίνεται αφορμή να διατυπωθούν απόψεις που προσλαμβάνουν καθολικό κύρος και είναι δυνατό να φανούν χρήσιμες και ωφέλιμες για το παρόν και το μέλλον.

Ο Θεόφιλος Πασχαλέρης, κλασσικός φιλόλογος με όλη τη σημασία του όρου, στιβαρός παιδαγωγός, με άριστη προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική παρουσία είναι ο βασικός συντελεστής της επιτυχίας του Πνευματικού μας Συμποσίου.

Είναι ο πρώτος συνεργάτης, που οικειοθελώς προσφέρθηκε να διδάξει στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας.

Η συμμετοχή του υπήρξε βασικός σταθμός.

Πέραν της άριστης παρουσίας του, με βαθιά γνώση και άριστη διδασκαλία, άνοιξε το δρόμο να συμμετέχουν και άλλοι πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής μας (Φάκας, Μπαϊρα, Δεληγιώργης, Ανδρονίδης και άλλοι).
Αυτό εξασφάλισε ποιοτική, ποσοτική αναβάθμιση και απροσδόκητα μεγάλη χρονική διάρκεια στο μοναδικό, στο είδος, Πνευματικό Συμπόσιο «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας».

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Χορηγοί: η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)
και η Α.Ε. Ουστριάς (εμπορία αυτοκινήτων)

Ωρα

(Τετάρτη) 19:00 - 20:00

Τόπος

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Ν. Νικολάου 21, Σέρρες

Γράψτε το σχόλιό σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.