ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ο Δημοσθένης, μεγάλος Ρήτορας και Πολιτικός Στοχαστής - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ο Δημοσθένης, μεγάλος Ρήτορας και Πολιτικός Στοχαστής - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Ιανουάριος, 2017

.11Ιαν19:00.20:00Ματαίωση ΕκδήλωσηςΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Ο Δημοσθένης, μεγάλος Ρήτορας και Πολιτικός Στοχαστής19:00 - 20:00 Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ανακοινώνεται ότι το μάθημα της Τετάρτης 11 Ιανουαρίου 2017 της σειράς «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας» δεν θα γίνει λόγω κακοκαιρίας.

Τα μαθήματα θα συνεχιστούν κανονικά από την επόμενη Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ 15ο Έτος, Μάθημα 1ο Ο Δημοσθένης, μεγάλος Ρήτορας και Πολιτικός Στοχαστής 

(Τετάρτη 11-1-17, 7μ.μ.)

Εισηγητής: Γιώργος Δεληγιώργης, Φιλόλογος

Στο 15ο έτος μπαίνει το Πνευματικό μας συμπόσιο «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας»!

Τα μαθήματα αφορούν κυρίως τα προϊόντα του Ελληνικού Πνεύματος, αλλά και του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Ξεκίνησαν με εμπνευστή και θεμελιωτή το φιλόλογο Ζήση Μητλιάγκα, σε συνεργασία με τη δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη και την εμπνευσμένη και φιλόμουσo τότε πρόεδρό της, τη δικηγόρο Σοφία Γεωργιάδου.

Στη συνέχεια πνευματικοί άνθρωποι της περιοχής μας, κυρίως εκπαιδευτικοί, με τον πλούτο των εισηγήσεων τους, διεύρυναν το περιεχόμενό τους, προσέλκυσαν με το κύρος τους πολλούς συμπολίτες μας και εξασφάλισαν μια πρωτοφανή διάρκεια μιας σοβαρής και ποιοτικής δραστηριότητας στο χώρο του πολιτισμού (Πασχαλέρης, Μπαϊρα, Φάκας, Δεληγεώργης, Ανδρονίδης, Νότας, Τζήκα Φανή, Απόστολος Καρύδας, Μπήλιου – Μωυσιάδου, Κραϊας Γιώργος, Μπαντες Θανάσης, Σαπαρδανης Κώστας, Φαρμάκης Δημ., Παρασκευιώτης Γεώργιος, Σαραντέα Φροσύνη, Νίκος Ταχινοζλής, Γιάννης Κιορίδης Σχολικός Σύμβουλος, Δώρα Μπαγανά, Κεχαγιά Φανή, Χρηστάκου Ζηνοβία, Κωστούρος Γιώργος, Κεσούλη Λεμονιά, ο σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών, με την πρόεδρο του κ. Ζέτα Σίλια και καθηγητές  Πανεπιστημίου, όπως ο Δημήτρης Λυπουρλής, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κλασσικός φιλόλογος, και Νοτόπουλος Πάνος καθηγητής ΤΕΙ.

Εδώ και δεκαπέντε χρόνια κάθε Τετάρτη δεκάδες συμπολίτες μας τα παρακολουθούν και επιτάσσουν την συνέχισή της.

Από το 2005 τα μαθήματα γίνονται στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο που με προθυμία τα συμπεριέλαβε στις δράσεις του ο Σεβασμιώτατος μητροπολίτης μας κ.κ. Θεολόγος.

Τα μαθήματα στηρίζει οικονομικά και η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (κ. Μωυσιάδης) και λειτουργικά  ο Δήμος Σερρών (κ. Π. Αγγελίδης) μέσω του Γρ. Τύπου.

Στο πρώτο μάθημα του 15ο έτος αυτού του μοναδικού ανά την Ελλάδα Πνευματικού Συμποσίου ο διακεκριμένος Φιλόλογος των Σερρών Γεώργιος Δεληγεώργης θα ασχοληθεί με τον Δημοσθένη τον Αθηναίο (4ος π.χ. ) σαν μεγάλο ρήτορα και πολιτικό στοχαστή.

Συγκεκριμένα:

Τον 4ο αιώνα π.Χ, όταν σιγά-σιγά σβήνει η Πόλη- Κράτος και την περίοδο της ακμής της διαδέχεται η Ελληνιστική με την οικουμενική διάσταση που την χαρακτηρίζει, κυριαρχεί ο λόγος του Δημοσθένη, μιας προσωπικότητας αμφίσημης για πολλούς που αγωνίζεται για την αναβίωση του Αθηναϊκού μεγαλείου και τη διατήρηση της Δημοκρατίας.

Γι αυτό κατηγορείται από μερικούς, γιατί δεν μπόρεσε να αντιληφθεί τις εξελίξεις που διαγράφονταν για τις ελληνικές πόλεις με την πολιτική ενοποίησης των Ελλήνων που ασκεί ο Φίλιππος.

Παρά τις επικρίσεις αυτές, ο Δημοσθένης παραμένει ένας πολύ μεγάλος ρήτορας με το πάθος, τη δύναμη της πειστικότητας και την υψηλή τέχνη των λόγων του.

Αυτή η τέχνη υπηρετεί και την πολιτική του σκέψη και δράση. Με τα ισχυρά επιχειρήματα, την πειθώ και τις διαχρονικές πολιτικές θέσεις που διατυπώνει στους δημόσιους πολιτικούς λόγους που εκφωνεί στην Εκκλησία του Δήμου καθιερώνεται ως ο μεγαλύτερος πολιτικός ρήτορας της εποχής του και όχι μόνο.

Στο πρώτο μάθημα θα εξετάσουμε τον πληθωρικό και χειμαρρώδη λόγο του και στο δεύτερο το πως ξεδιπλώνεται στα έργα του ο πολιτικός του στοχασμός.

Ο Γιώργος Δεληγιώργης μετά την πολύτιμη παρουσία του και προσφορά στους νέους μας ως εκπαιδευτικός – παιδαγωγός στη Δημόσια Εκπαίδευση είναι βασικό συνεργάτης και ουσιαστικός συντελεστής της επιτυχίας του Πνευματικού μας Συμποσίου.

Με τις πολλές εισηγήσεις του για τον Αριστοτέλη το λόγο και τον αντίλογο, το Λόγο και τη Δημοκρατία, τον Επίκουρο και τον Καβάφη κ.α. ταξίδευσε τους συμπολίτες μας στο θαυμαστό και αξεπέραστο κόσμο του Ελληνικού Πολιτισμού.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου (Σωκράτης Μικρού),και τα παρακολουθούν πολλές  δεκάδες συμπολιτών μας.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί: η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

και  η Α.Ε. Ουστριάς (εμπορία αυτοκινήτων)

Ωρα

(Τετάρτη) 19:00 - 20:00

Τόπος

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Ν. Νικολάου 21, Σέρρες