Ιούνιος, 2016

.01Ιου19:00.20:00Μαθήματα Κλασσικής παιδείας: Ο Ησίοδος και η Ηθική της Εργασίας19:00 - 20:00 Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Εισηγητής: Γεώργος Γ. Κράϊας, διδάκτωρ Φιλολογίας

  • Τελευταίο Μάθημα της 13ης Διδακτικής περιόδου.
  • Με την δεσπόζουσα μορφή, μετά τον Όμηρο, τον Ησίοδο και το έργο του θα ασχοληθεί στο επόμενο μάθημα ( Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016, ώρα επτά (7) απόγευμα) ο φιλόλογος Γιώργος Κράϊας, συνεργάτης του Πνευματικού μας Συμποσίου, νέος με εξαίρετη επιστημονική κατάρτιση, υψηλό και ανθρώπινο παιδαγωγικό ήθος.

Συγκεκριμένα:

Μετά την απαστράπτουσα μορφή του Ομήρου, στο αρχαιοελληνικό έπος δεσπόζει η μορφή του Ησίοδου, του ποιητή από την Άσκρα της Βοιωτίας που με τις σημαίνουσες συνθέσεις του παρέδωσε μια ιδιότυπη εικόνα. Ενώ στο κεντρικό του έργο, την Θεογονία, τον απασχολεί η καταγωγή των Θεών, παραδίδοντας τρόπον τινά μια πρώιμη μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας, στο δεύτερο μεγάλο του έργο, Έργα και Ημέραι, καταπιάνεται με την σκληρή καθημερινότητα των καλλιεργητών της υπαίθρου, καταρτίζοντας ένα είδος αγροτικού ημερολογίου. Σημαντικές, όμως, ελλείψεις του περιεχομένου υποδεικνύουν πως δεν πρόκειται ουσιαστικά για κανέναν γεωργικό οδηγό, πάρα για ένα πόνημα με διαφορετικό χαρακτήρα και απώτερο σκοπό. Αυτήν ακριβώς την ιδιάζουσα ταυτότητα θα επιχειρήσει να αποκαλύψει η παρούσα εισήγηση, εστιάζοντας στις ιδιαίτερες περί εργασίας αντιλήψεις του Ησιόδου, καθώς εκθέτει μια πρώιμη οπτική γύρω από την περιώνυμη Ηθική της Εργασίας.

O Δρ Γεώργιος Γ. Κράϊας, απόφοιτος του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Albert – Ludwigs – Universitat Freiburg και πρώην συμβ. Λέκτορας του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών.

Έτσι με το τελευταίο μάθημα της 13ης διδακτικής περιόδου, έκλεισε μια περίοδος μεστή και παραγωγική πολιτισμού, με εξαίρετες εισηγήσεις, που τις απήλαυσαν και τις απολαμβάνουν πολλοί συμπολίτες μας.

Η Χρονιά ξεκίνησε με την ακμάζουσα πνευματική Γερουσία (Πασχαλέρης, Φάκας, Μπαίρα, Μητλιάγκας) συνέχισε με την ωριμότητα της μεσότητας (Δεληγίωργη,  Ανδρονίδη, Κωστούρος, Καρύδας κ.ά) και έκλεισε υπέροχα, με την θάλλουσα νεότητα, μεστής όμως πνευματικής δημιουργίας (Νότας Θώμας, Τζήκα Φανή, Δώρα Μπαγανά, Κράϊας Γιώργος, Μπαντές Θανάσης, Σιαπαρδάνης Κώστας, Κεχαγιά Φανή, Μπίλιου Σάσα)

Αυτή η νεότητα, και με τη στήριξη του δραστήριου Συνδέσμου Φιλολόγων, είναι η ελπίδα, αλλά και η εγγύηση για συνέχιση αναβάθμιση και ανανέωση αυτού του μοναδικού στην Ελλάδα, Πνευματικού μας Συμποσίου.

Ευχαριστούμε τους ηθοποιούς του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών κ.κ. Μέντη, καλλιτεχνικό Διευθυντή, Καρύδα, και Κοραλία Τζιώκα, Θεοδόση Βογιατζή γιατί μας βοήθησαν ν’ απολαύσουμε ζωντανό θεατρικό έργο.

Τέλος ευχαριστούμε τον κ. Θεόδωρο Ελιόγλου γιατί μέσα από το ΤΗΛΕ ΕΠΙΛΟΓΕΣ προβάλλει, χωρίς καμία αμοιβή, τα μαθήματα, κάθε Σάββατο το μεσημέρι, και  βοηθά πολύ περισσότερους συμπολίτες μας ν’ απολαύσουν τα δημιουργήματα του Ελληνικού και πανανθρώπινου πολιτισμού.

Τα μαθήματα γίνονται συνέχεια κάθε Τετάρτη, ώρα 7 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών του Μαξίμειου  Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές είναι οι εκπαιδευτικοί : Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς, Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγός η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

Ωρα

(Τετάρτη) 19:00 - 20:00

Τόπος

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Ν. Νικολάου 21, Σέρρες