«Ο Απερίσκεπτος Πλοηγός» παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Ανδρέου - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών «Ο Απερίσκεπτος Πλοηγός» παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Ανδρέου - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Οκτώβριος, 2016

.19Οκτ19:30.21:00«Ο Απερίσκεπτος Πλοηγός» παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιώργου Ανδρέου19:30 - 21:00 Δημόσια Βιβλιοθήκη

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, το βιβλιοπωλείο Σχολαρχείο, ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων της Βιβλιοθήκης και η Μικρή Άρκτος, σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Ανδρέου με τίτλο

«Ο Απερίσκεπτος Πλοηγός».

Θα προλογίσει η φιλόλογος Μαρία Καραθανάση και ο συγγραφέας Κώστας Πασχάλης.
Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στις 19:30 στην αίθουσα «Γεώργιος Καφταντζής» στο ισόγειο της βιβλιοθήκης.

Είσοδος Ελεύθερη

 

ΟΙ ΜΑΥΡΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

Δεν με πονάει η κούφια σιωπή
Ούτε η λυπημένη έχθρα των άδειων σπιτιών, οι σπαραγμένες βιτρίνες
Η ματαιότητα των επικλήσεων στον Ύψιστο
Αν υπάρχει Θεός
Γιατί, ρωτάω, να εξετάσει τι κινείται, τι
Κάτω απ’ τις σόλες των απερινόητων, άμεμπτων στιβανιών του;
Έχει δικό του πόλεμο να περιποιηθεί
Την Εύα, τον Αδάμ της και το φίδι τους
Πού ο καιρός για το δικό μας το σακατεμένο αίμα
Μόνοι πρέπει
Νυχιά, σφυριά, αγγελτήριο παθών, σιωπητήριο
Έγερσις, έγερσις
Τα πυροφάνια των αναμνήσεων, οι φορτωτικές τρεις κι εξήντα
Το κοράκι του Πόε
Οι αμανέδες
Ποιοι επί τέλους είμαστε;
Για πού τραβάμε;
Νικήθηκε ο Ακρίτης μας ο Διγενής;
Βούλιαξαν τα πυρπολικά;
Γέννησε η μικρομάνα το παιδί στη μέση των απελπισμένων λεωφόρων;
Ανεβάστε τις μαύρες σημαίες

Την βαθιά αγάπη του για το στίχο και την Ποίηση, ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου, την αποτύπωσε  έως σήμερα, στα  δεκάδες τραγούδια που υπέγραψε και ως στιχουργός.

Η Μικρή Άρκτος παρουσιάζει τον  ανέκδοτο έως σήμερα, ποιητικό κόσμο του Γιώργου Ανδρέου μέσα από την έκδοση της  πρώτης του ποιητικής συλλογής με τίτλο Ο Απερίσκεπτος Πλοηγόςσαράντα ποιήματα που  αποτελούν συγκεντρωμένη ύλη πολλών ετών εργασίας.

Ο ίδιος λέει:

« Αγαπώ βαθειά την ποίηση. Την Ποίηση. Είναι η ελευθερία του τρόπου της που με συναρπάζει, η σωτηρία που απλόχερα χαρίζει από την βασανιστική κυριολεξία της γλώσσας. Η γλώσσα με την ποίηση λυτρώνεται. Μια λέξη δεν είναι πια ένα αντικείμενο, μια έννοια, ένας τύπος. Μια λέξη είναι Μια Λέξη.  « Ο Απερίσκεπτος Πλοηγός» είναι το βιβλίο μου, η δέλτος μου. Την έχω χωρίσει (αυθαίρετα, αθώα) σε  τέσσερα  μέρη. Σχεδόν σαράντα ποιήματα,  μια ολόκληρη ζωή.»

Ο δαίμονας Χρόνος συνομιλεί στον Απερίσκεπτο Πλοηγό με όνειρα, εφιάλτες, βιώματα και ιστορίες, ξεγυμνώνοντας αυταπάτες, επανενδύοντας  αφηγήσεις ή αποκαλύπτοντας εκ νέου  χαμένους ορίζοντες προκειμένου να οδηγήσει το ταξίδι μιας ζωής στην πορεία της συνείδησής της, δηλαδή στην βαθύτερη κατανόησή της.

Ο Απερίσκεπτος Πλοηγός (Μικρή Άρκτος) είναι η πρώτη ποιητική συλλογή που εκδίδει.

Γιώργος Ανδρέου

andreoy_giorgos2016-10-11_172223Γεννήθηκε στις Σέρρες. Σπούδασε μουσική στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έγραψε μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τραγούδια. Με τις ιδιότητες του συνθέτη, του στιχουργού, του ενορχηστρωτή, του μουσικού, του ηχολήπτη, του δισκογραφικού και συναυλιακού παραγωγού έχει συνεργαστεί και συμπράξει με το σύνολο σχεδόν των σημαντικών προσωπικοτήτων του ελληνικού τραγουδιού.

Ωρα

(Τετάρτη) 19:30 - 21:00

Τόπος

Δημόσια Βιβλιοθήκη

Νίκου Νικολάου 20, Σέρρες