Δεκέμβριος, 2016

.17Δεκ19:30.19:45«O Πέτρος και ο Λύκος» του Σεργκέι Προκόφιεφ από τη Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στ’ «Αστέρια»19:30 - 19:45 Θέατρο Αστέρια

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

 

Το μουσικό παραμύθι ‘Ο Πέτρος και ο Λύκος’, το οποίο γράφτηκε από τον Προκόφιεφ το 1936 με σκοπό να διδάξει τα παιδιά σχετικά με το χαρακτήρα και τη χρήση των οργάνων της ορχήστρας και να τα εξοικειώσει με αυτά, παρουσιάζεται το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Δημοσθένη Φωτιάδη και σε αφήγηση του ηθοποιού Δημήτρη Τσιλινίκου (μετάφραση κειμένου: Νίκος Κυριακού).

Ο Πέτρος και ο Λύκος’

Ο Πέτρος ζει στο σπίτι του παππού του στο δάσος και ως γενναίος νέος δεν φοβάται καθόλου τους κακούς λύκους. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις του παππού του τα βάζει με το λύκο, τον οποίο αιχμαλωτίζει με τη βοήθεια ενός πουλιού.

Ο κάθε ήρωας του παραμυθιού είναι και ένα όργανο ή μία ομάδα οργάνων.

Η γάτα (κλαρινέτο), η πάπια (όμποε), το πουλί (φλάουτο), ο παππούς (φαγκότο), οι κυνηγοί (πνευστά-κρουστά), ο λύκος (κόρνο) και ο Πέτρος (έγχορδα) πρωταγωνιστούν σε αυτή την πολυαγαπημένη ιστορία και διδάσκουν ευχάριστα, παραπέμποντας στα ηχοχρώματα των αντίστοιχων οργάνων.

Πρόγραμμα

Σεργκέι Προκόφιεφ (1891-1953): Ο Πέτρος και ο Λύκος, έργο 67

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΑΣΤΕΡΙΑ»
ΏΡΕΣ ΤΑΜΕΙΟΥ: 11.00΄- 13.00΄& 18.00΄- 21.00΄

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 10,00€ | ΜΕΙΩΜΕΝΟ: 8,00 € (παιδικό/φοιτητικό – ανέργων – ΑμεΑ)
Τηλ. κρατήσεων 2321054755 (ώρες λειτουργίας ταμείου)

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς φορείς της χώρας, με έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα και πλούσιο κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο, από την ίδρυσή της, το 1959, έως και σήμερα.

Πολλές και σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής μουσικής έχουν αναλάβει την καλλιτεχνική της διεύθυνση, με πρώτο τον ιδρυτή της Σόλωνα Μιχαηλίδη και στη συνέχεια τους Γιώργο Θυμή, Άλκη Μπαλτά, Κάρολο Τρικολίδη, Κοσμά Γαλιλαία, Κωνσταντίνο Πατσαλίδη, Λεωνίδα Καβάκο, Μίκη Μιχαηλίδη, Μύρωνα Μιχαηλίδη και Αλέξανδρο Μυράτ.

Σημερινός διευθυντής της Κ.Ο.Θ. είναι ο αρχιμουσικός και καθηγητής Γεώργιος Βράνος, ενώ το καλλιτεχνικό δυναμικό της ανέρχεται σε εκατόν πέντε μουσικούς.

Το ρεπερτόριο της ορχήστρας καλύπτει το σύνολο των μουσικών εξελίξεων, από τη μουσική μπαρόκ ως και τις πρωτοποριακές συνθέσεις του 21ου αιώνα, ενώ το φάσμα των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνει και ένα ευρύτερο πλαίσιο μουσικών ειδών, όπως παραστάσεις όπερας και μπαλέτου, συνοδεία βωβού κινηματογράφου και συναυλίες συμφωνικού ροκ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από την Κ.Ο.Θ. στον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, αναπτύσσοντας ποικίλες δράσεις που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις συχνές επισκέψεις της σε σχολεία για την πραγματοποίηση συναυλιών με παράλληλη ενημέρωση, το θεσμό της ‘Ανοιχτής Πρόβας’ για τους μαθητές και τη δωρεάν είσοδο φοιτητών σε παραγωγές της.

Παράλληλα η Κ.Ο.Θ. βοηθά ουσιαστικά τους νέους Έλληνες μουσικούς, είτε μέσω των διαγωνισμών νέων καλλιτεχνών, είτε μέσω συναυλιών με συμμετοχή στην ορχήστρα σπουδαστών των ωδείων, είτε με την πραγματοποίηση εργαστηρίων σε μουσικά σχολεία.

Στο πλαίσιο του κοινωνικού της ρόλου η Κ.Ο.Θ. πραγματοποιεί συστηματικά ανοιχτές συναυλίες για το κοινό, συναυλίες με σκοπό τη συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας ή για την ενίσχυση κοινωφελών ιδρυμάτων, ενώ πραγματοποιεί τακτικά επισκέψεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, ορφανοτροφεία, φυλακές, κέντρα απεξάρτησης κτλ.

Την τελευταία δεκαετία έχει αναπτύξει μία έντονη δισκογραφική δραστηριότητα που περιλαμβάνει ηχογραφήσεις με διεθνούς κύρους δισκογραφικές εταιρείες, όπως η NAXOS, η BIS και η MINOS EMI. Οι ηχογραφήσεις της Κ.Ο.Θ. έχουν βραβευθεί σε Ελλάδα και εξωτερικό και αποσπούν διθυραμβικές κριτικές σε όλο τον κόσμο.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται το βραβείο ποιοτικής δισκογραφίας “Supersonic” του περιοδικού Pizzicato, τα πέντε διαπασών του περιοδικού Diapason και το βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Κριτικών Μουσικών.

 

Ο αρχιμουσικός Δημοσθένης Φωτιάδης

Ο αρχιμουσικός Δημοσθένης Φωτιάδης σπούδασε στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης βιόλα, ανώτερα θεωρητικά και διεύθυνση ορχήστρας και συνέχισε τις σπουδές του στη Hochschule für Musik, Münster. Αποφοίτησε με άριστα από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών και σήμερα είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Α.Π.Θ. με ερευνητικό αντικείμενο τις μυοσκελετικές διαταραχές των μουσικών των συμφωνικών ορχηστρών.

Είναι μέλος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, ιδρυτικό μέλος του ANIMUS Quartet, ενώ διδάσκει βιόλα και μουσική δωματίου.

Έχει εμφανισθεί με επιτυχία σε ρεσιτάλ και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει ηχογραφήσει για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Διετέλεσε επί σειρά ετών μέλος των επιτροπών κρίσης στους μαθητικούς καλλιτεχνικούς αγώνες του Υπουργείου Παιδείας.

Έχει διευθύνει την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, τη Βαλκανική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, την Ορχήστρα ΝΟΜΟS, την Ορχήστρα Εγχόρδων Pro Musica, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Κ.Ω.Θ., καθώς και διάφορα μουσικά σύνολα σε πρώτες εκτελέσεις έργων νέων συνθετών.

Ο Δημοσθένης Φωτιάδης αφιερώνει συστηματικά ένα μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του δραστηριότητας στους νέους μουσικούς.

Υπήρξε πρωτοπόρος στη δημιουργία συνόλων νέων μουσικών και έχει στο ενεργητικό του επιτυχημένες εμφανίσεις, ως μαέστρος, με τις μαθητικές ορχήστρες του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και του Ωδείου Βορείου Ελλάδας.

Από το 1999 και για περισσότερο από μία δεκαετία διηύθυνε την Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Θεσσαλονίκης και από το 2003 διευθύνει την Ορχήστρα Εφήβων του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης.

Το 2010 ανέλαβε τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων και της ορχήστρας «Νέα Γενιά» του Ωδείου Βορείου Ελλάδος. Συμμετέχει σε συναντήσεις νεανικών συνόλων, παιδαγωγικά προγράμματα, συναυλίες και φεστιβάλ, αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές.

O ηθοποιός Δημήτρης Τσιλινίκος

O ηθοποιός Δημήτρης Τσιλινίκος γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα. Σπούδασε στο Τμήμα Φυσικής του Α.Π.Θ., Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Εθνικό & Καποδιστριακό Παν. Αθηνών, ελαφρύ & κλασσικό τραγούδι, ανώτερα θεωρητικά της μουσικής (Αντίστιξη, Αρμονία, Ωδική), καθώς και στο Εργαστήρι Θεατρικής Αγωγής του Δήμου Σταυρούπολης.

Συνεργάστηκε με τους σκηνοθέτες:

Στ. Φασουλή, Μαρ. Τόλη, Γ. Βούρο, Κ. Αθυρίδη, Β. Νικολαΐδη, Ν. Χαραλάμπους, Κ. Ρουγγέρη, Δ. Αβδελιώδη (ως βοηθός του στη «Βαβυλωνία» 2009), Λ. Καραλή, Σ. Καρακάντζα, Ισ. Μαρτζοπούλου, Αχ. Ψαλτόπουλο, Απ. Αποστολίδη, Κλ. Χριστοπούλου, Π. Καραγιάννη, Ε. Δημητροπούλου, Γ. Αποστολόπουλο, Μπ. Βιτυνάρου, κ.ά.

Συμμετείχε στις θεατρικές παραστάσεις:

«Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας», «Μυστικός Κήπος», “Alexander the Great, Rock Opera”, «Το γλυκό πουλί της νιότης», «Αρτούρο Ούι», «Προδοσία», «Μήδεια», «Μαρά –Σαντ», «Five of us», «Πέντε απλοί άνθρωποι», «Performance Πείνα», «Καθ’ οδόν», «Dorian Gray too», «Σταχτοπούτα», «Καλλιτέχνες με ουρά», «Μόμο» κ.ά., καθώς και στις κινηματογραφικές ταινίες: «The Noir Project» του Γρ. Βαρδαρινού (Βραβείο καλύτερου ανδρικού ρόλου στο 4ο Filme 2015), «Κακή Αρχή» του Π. Γρηγοράκη,  «Όχθες» του Π. Καρκανεβάτου, κ.ά.

Έχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι και σκηνοθετήσει θεατρικές παραστάσεις σε σχολεία και κατασκηνώσεις.

Έχει γράψει τα θεατρικά έργα

«Δεν είμαι ελέφαντας» και «Ρόζι ή Η περιπέτεια μιας νάιλον σακούλας». Έχει εκδώσει το παιδικό βιβλίο «Πιρούνια και Μαχαίρια … στα μαχαίρια»  (εκδ. ΠΑΤΑΚΗ, 2015). Είναι Εισηγητής Σεμιναρίων πάνω σε θέματα Team Building, Γλώσσας σώματος, Παρουσιάσεων-Διαλέξεων κ.ά. Είναι συν-δημιουργός του διαδραστικού εκπαιδευτικού προγράμματος Business Theatre, το οποίο απευθύνεται σε Στελέχη Επιχειρήσεων

 

 

 

Ωρα

(Σάββατο) 19:30 - 19:45

Τόπος

Θέατρο Αστέρια

Κωστοπούλου 6, Σέρρες