ΟΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ παρουσιάζονται στην Αιγλη - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών ΟΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ παρουσιάζονται στην Αιγλη - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Μάιος, 2016

.11Μάι20:00.21:00FeaturedΟΙ ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ παρουσιάζονται στην Αιγλη20:00 - 21:00 καφέ-μπαρ Αίγλη

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΤΑ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΑ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ

Το νέο βιβλίο του Βασίλη Τζανακάρη θα παρουσιαστεί στις 11 Μαΐου στις 8 μ.μ. στο καφέ μπαρ Αίγλη στην οδό Βασ. Χατζηϊακώβου 8

“Οι ΛΗΣΤΑΡΧΟΙ, τα παλληκάρια τα καλά σύντροφοι τα σκοτώνουν”, το νέου βιβλίου του συγγραφέα Βασίλη Τζανακάρη, που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ θα παρουσιαστεί στο καφέ μπαρ “Αίγλη” σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Μεταίχμιο και το Σερραϊκό βιβλιοπωλείο “Σχολαρχείον”.

Πρόκειται για ένα χρονικό της ληστοκρατίας στην Ελλάδα, που άρχισε με τους αδικημένους αγωνιστές του ΄21 και την ίδρυση του ελληνικού κράτους και τελείωσε στα χρόνια της δεκαετίας του 1940 με τους τελευταίους “ανυπότακτους” να εντάσσονται στις αντάρτικες δυνάμεις του Άρη.
Διαβόητοι ληστές όπως οι Τσουλής και Παπακυριτσόπουλος, ο “αιμοχαρέστατος όλων” Νίκος Σκαρτσώρας, ο φοβερός και αιματοβαφής “μαύρος λήσταρχος” Θωμάς Γκαντάρας, οι Καραθανάσης και Μπαλούρδος, ο διαβόητος “ωραίος των ορέων” Φώτης Γιαγκούλας, καθώς και μια ατελείωτη κουστωδία μικρών και μεγάλων ληστών και ληστάρχων που έκαναν άνω κάτω την πολιτική ζωή της Ελλάδας (Μπλαντέμης, Τσιντάρης, Ψαλίδας, Πάντος και Λεωνίδας Μπαμπάνης, Τσαμήτας, Αφοί Γιαγά, Ζώγας, Φορφόληδες, ο “ερωτικότερος όλων” Δημήτρης Τζατζάς, οι αδελφοί Γιάννης και Θύμιος Ρέτζος, η “παρέα” του Σωτήρχαινα, τα ξαδέρφια Τάκης και Κώστας Κουμπής και ο μοναχικός Γιάννης Καρατζοβάλης). Λήσταρχοι που κυνηγήθηκαν ανελέητα και μισήθηκαν θανάσιμα από την εξουσία και την καθεστηκυία τάξη αλλά και αγαπήθηκαν παράφορα από μια μεγάλη μερίδα του λαού για τον ηρωισμό, τη συντροφικότητα, τη μαχητικότητα, τη μπέσα αλλά και την αγάπη τους για τους φτωχούς και τους αδικημένους. Ένα χρονικό φόνων, ληστειών, αίματος, εκδίκησης, έρωτος και προδοσίας. Μια ελληνική “άγρια Δύση” και ένα ελληνικό “Φαρ Ουέστ με τις επικηρύξεις, τους κεφαλοκυνηγούς, τις αιχμαλωσίες ομήρων αλλά και τις ληστρικές καταδρομές ακόμη και σε κέντρα των πόλεων. Και μαζί η τοιχογραφία μιας Ελλάδας που προσπαθούσε να σηκωθεί όρθια, να ανακτήσει την εθνική της τιμή και περηφάνια, την ίδια στιγμή που στην ύπαιθρο βασίλευε το κνούτο και η “κτηνωδία” του χωροφύλακα και η πένα του φοροεισπράχτορα. Με τα διαπλεκόμενα να σημαδεύουν την πολιτική ζωή της Ελλάδας και τους πολιτικούς της αγγίζοντας ακόμη και τις ψηλότερες από τις κορυφές της.

Τζανακαρης-Λησταρχοι-DSC_1398Η έκδοση χωρίζεται σε επτά μέρη και σε πολλά κεφάλαια που βοηθούν τον αναγνώστη ακόμη και στην αποσπασματική τους ανάγνωση και συμπληρώνεται από φωτογραφίες και σκίτσα της εποχής.

Εκτός των άλλων στις σελίδες του περιγράφονται δύο από τα φοβερότερα κάτεργα του τρόμου και της ανθρώπινης εξαθλίωσης, το Παλαμήδι και το Γεντί Κουλέ, με τα σκοτεινά μπουντρούμια τους γεμάτα από “ανθούς του κάτω κόσμου”. Τα πυρωμένα “διαδήματα” του ανθρώπινου πόνου, του Αναπλιού και της Σαλονίκης, οι “κλειδοκράτορες” της ζωής και του θανάτου για εκατοντάδες κολασμένους που δεν έβλεπαν το φως της μέρας για χρόνια κι άλλοι για ολόκληρη τη ζωή τους.
Το βιβλίο έχει 720 σελίδες και περιέχει άρθρα από εφημερίδες, περιοδικά και επίσημα έγγραφα καθώς και έναν πλούτο πληροφοριών σχετικά με ληστρικά γεγονότα, τα οποία βοηθούν τον αναγνώστη να προσεγγίσει ολοκληρωμένα το αιματηρό θέμα της ληστείας αλλά και τη νεώτερη Ελληνική ιστορία, την καθημερινή και κοινωνική ζωή των ανθρώπων, τα πολιτικά διαπλεκόμεμα της πολιτικής και αποσπάσματα από τις συζητήσεις της Βουλής σχετικά με τους “Ωραίους των Ορέων” όπως είχα χαρακτηριστεί οι Λήσταρχοι.

Για τους ειδήμονες, τέλος, υπάρχει μια πλήρης καταγραφή όλων των ληστρικών αναγνωσμάτων που αναφέρονται στο θέμα που κυκλοφόρησαν στη διάρκεια των χρόνων του 19ου και του 20ού αιώνα.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Νίκος Φαλαγκάρας και ο ίδιος ο συγγραφέας τον οποίο θα παρουσιάσει ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Θωματίκος .

Ωρα

(Τετάρτη) 20:00 - 21:00

Τόπος

καφέ-μπαρ Αίγλη

Βασ. Χατζηϊακώβου 8, Σέρρες