Νοέμβριος, 2017

.19Νοέ10:30.12:30ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΔΡΑΣΕΩΝ “ΔΕΣΜΟΣ ΣΚΟΠΟΥ” / DESMOS OF SKOPOS ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΝΕΟΥ ΣΚΟΠΟΥ10:30 - 12:30 Νέος Σκοπός

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Κυριακή, 19 Νοεμβρίου 10.30-12.30 π.μ.

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του ΟΡΦΕΑ στον Νέο Σκοπό

Ο ‘’ΔΕΣΜΟΣ ΣΚΟΠΟΥ’’ αποτελείται από ομάδες εργασίας οι οποίες συνεργάζονται με τους συλλόγους των Σκοπηνών με στόχο την καταγραφή και ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού του Σκοπού καθώς επίσης και την ενίσχυση των δεσμών με τη Διασπορά.

Θα παρουσιασθούν τέσσερις δράσεις που ολοκληρώθηκαν και θα γίνει ενημέρωση για άλλες τέσσερις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο “ ξεχασμένος Δήμαρχος Σερρών, Δημοσθένης Μερτζιμέκης”.

Μετά από τεκμηριωμένη πρόταση της Εταιρείας Μελέτης της Ιστορίας των Σερρών (Ε.ΜΕ.Ι.Σ.) στο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών, έγινε αποδεκτή η προσθήκη του ονόματος του Δημοσθένη Μερτζιμέκη μεταξύ των Δημάρχων στην μαρμάρινη πλάκα μέσα στο Δημαρχείο.

Ο Δημοσθένης έγινε Δήμαρχος Σερρών στο μικρό διάστημα που επικράτησε το “Κίνημα του 1935” των Βενιζελικών. Η ανακατασκευή των μαρμάρινων πλακών έγινε με δαπάνη της Αναστασίας Λιούνη (Ann Lewnes) θυγατέρας της Άρτεμις Μερτζιμέκη – Λιούνη και του Δήμου Σερρών. Στον ΟΡΦΕΑ θα παρουσιασθεί φωτογραφικό υλικό και θα ακουσθούν αποσπάσματα από σχετική ραδιοφωνική εκπομπή της Αριάδνης Παπαφωτίου.

Πριν από την παρουσίαση στον ΟΡΦΕΑ, θα γίνει μνημόσυνο στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου Νέου Σκοπού στη μνήμη των: Δημοσθένη, Γεώργιου Μερτζιμέκη και των συζύγων τους Ζαχαρούλας Βαλιούλη και Αναστασίας Δαδάκη, που οργανώνεται από συγγενείς τους.

 

Τεκμηρίωση και συντήρηση ΑΡΧΕΙΩΝ

  • Αρχείο του Νικόλαου Κωνσταντόπουλου
  • Οικογενειακό αρχείο του Δημήτριου και της Δόμνας Σκαρλατοπούλου

Ο “Δεσμός Σκοπού” προμηθεύτηκε κατάλληλα αντιόξινα υλικά αρχειοθέτησης, κουτιά, διαφανείς θήκες όπου τοποθετήθηκαν τα έγγραφα και έγινε καταγραφή τους.

 

Παρουσίαση αφισών σημαντικών προσωπικοτήτων που κατάγονται από τον Σκοπό

Οι αφίσες είναι δίγλωσσες Ελληνικά-Αγγλικά, και παρουσιάζουν, με φωτογραφίες και κείμενο, σημαντικά επιτεύγματα των προσωπικοτήτων που επελέγησαν. Η δημιουργία των αφισών στοχεύει στο να κάνει γνωστό το έργο τους και να τους προτείνει ως πρότυπα στους νέους μας.

  • John Christy / Γιάννης Χρήστου –Τσεπελής.

Ίσως ο πρώτος Θρακιώτης μετανάστης στην Αμερική με περιπετειώδη ζωή.

  • Νίκος Αστρινίδης

Σημαντικός συνθέτης, πιανίστας, παιδαγωγός

  • Peter Voulkos / Παναγιώτης Βουλκόπουλος

Ίσως ο μεγαλύτερος κεραμίστας του 20ου αιώνα, εικαστικός και καθηγητής στο Berkley της Καλιφόρνιας με πλούσιο έργο.

  • Ευστάθιος Εμμανουήλ Σαββόπουλος / E.S. Savas

Ο πατέρας της θεωρίας των συνεργασιών Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα, αντιδήμαρχος Νέας Υόρκης, υφυπουργός στην κυβέρνηση Ρέηγκαν, προεδρικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης

 

Παρουσίαση Γυναικείων Φορεσιών του Σκοπού

Σε πολλά μέρη της Ανατολικής Θράκης, η γυναίκα απέβαλε πρώτη αυτή, την παραδοσιακή της φορεσιά και στη συνέχεια ακολούθησε ο άνδρας, ενώ το αντίθετο συνέβη συνήθως σε άλλα μέρη της Ελλάδας.

Στο Σκοπό δεν διασώθηκαν παραδοσιακές γυναικείες φορεσιές αλλά διασώθηκε μόνο η ανδρική στολή τα “ποτούρια”. Μετά από βιβλιογραφική έρευνα και διάφορες συναντήσεις με ερευνητάς του Λαογραφικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης επελέγη να βασισθεί η κατασκευή της Γυναικείας Φορεσιάς του Σκοπού σε δύο παλιές φωτογραφίες με μέλη του Συλλόγου Γυναικών του Σκοπού “η Ελπίς”, η πρώτη πιθανά του 1903, η δεύτερη του 1907.

Δημιουργήθηκαν δέκα φορεσιές για τις ανάγκες του χορευτικού συγκροτήματος του ΟΡΦΕΑ Νέου Σκοπού. Στις φορεσιές δόθηκαν αρχαιοπρεπή ονόματα γυναικών του Σκοπού: Άρτεμις, Αρσινόη, Ευδοκία, Ευπραξία, Ευρυνόη, Ευφροσύνη, Ζηνοβία, Καλλιτρόπια, Καλλιρρόη, Φερενίκη.

Η δαπάνη δημιουργίας των φορεσιών καλύφθηκε από την Αναστασία Λιούνη (Ann Lewnes) και τον Γιώργο Εμιρλή.

Ωρα

(Κυριακή) 10:30 - 12:30

Τόπος

Νέος Σκοπός

Νέος Σκοπός, Σέρρες

Γράψτε το σχόλιό σας...

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.