ΨΗΦΙΔΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: «τίμα τη μητέρα σου και τον πατέρα σου» με εισηγητή τον Ιάκωβο Μαρτίδη - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών ΨΗΦΙΔΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: «τίμα τη μητέρα σου και τον πατέρα σου» με εισηγητή τον Ιάκωβο Μαρτίδη - Ανεξάρτητος-νέα του ν. Σερρών

Απρίλιος, 2016

.25Απρ19:30.20:00ΨΗΦΙΔΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ: «τίμα τη μητέρα σου και τον πατέρα σου» με εισηγητή τον Ιάκωβο Μαρτίδη19:30 - 20:00 Δημόσια Βιβλιοθήκη

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Η ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΣΕΡΡΩΝ
ΚΑΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΣΕΡΡΩΝ
Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε

τη Δευτέρα 25 Απριλίου 2016 στις 19:30
στην εκδήλωση του 4ου Κύκλου 2015 ~ 2016
ΨΗΦΙΔΕΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ με τον Ψυχιάτρο Μιχάλη Σωτηρίου

Με αφορμή την 7η Τέχνη, μια συνάντηση της Ψυχολογίας με τις Ανθρωπιστικές, Κοινωνικές και Φυσικές Επιστήμες
Η εκδήλωση περιλαμβάνει την προβολή της ταινίας διάρκειας 55 λεπτών από το ΔΕΚΑΛΟΓΟ του ΚΡΙΣΤΟΦ ΚΙΣΛΟΦΣΚΙ με τίτλο:
“ΤΙΜΑ ΤΗ ΜΗΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΣΟΥ”
Εισηγητής ο Ιάκωβος Μαρτίδης Ψυχίατρος – Συγγραφέας των βιβλίων «Η αγάπη στη πρίζα» και «Τα μυστικά των άλλων»

Μετά την εισήγηση ο Ψυχίατρος Μιχάλης Σωτηρίου και το Κοινό, θα συνομιλήσουν με τον Εισηγητή κ. Ιάκωβο Μαρτίδη

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ
Θα σας περιμένουμε

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

ΠΑΙΖΟΥΝ: Adrianna Biedrzynska, Janusz Gajos, Artur Barcis, Adam Hanuszkiewicz, Jan Tesarz, Andrzej Blumenfeld, κ.ά.  ΔΙΑΡΚΕΙΑ:  55 min

ΥΠΟΘΕΣΗ: Η Anka (Adrianna Biedrzynska) είναι δεμένη με τον πατέρα της Michal (Janusz Gajos) πάρα πολύ, λόγω του πρόωρου θανάτου της μητέρας της και στεναχωριέται όταν αυτός φεύγει σε επαγγελματικό ταξίδι.Μια μέρα βρίσκει ένα γράμμα από τον πατέρα της με οδηγίες να το ανοίξει μετά τον θάνατό του. Για μέρες αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στον πειρασμό να το ανοίξει και στην υποχρέωση να τιμήσει την επιθυμία του πατέρα της. Μια μέρα στην τάξη υποκριτικής παίζει ένα ρόλο που την κάνει να ανακαλύψει το κρυμμένο νόημα της αγάπης της για τον πατέρα της.

Διαισθάνεται καιρό τώρα πως ο Michal δεν είναι ο βιολογικός της πατέρας, όμως η αγάπη που αισθάνεται για αυτόν είναι ένα στοργικό συναίσθημα της κόρης προς τον πατέρα ή κάτι παραπάνω;

Με αφορμή το γράμμα η Anka και ο Michal θα μπουν σε μια εξομολογητική τροχιά συναισθημάτων.

 

KΡΙΤΙΚΗ: Η ταινία είναι ίσως η πιο ευθυγραμμισμένη με την εντολή “Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου” του Δεκαλόγου. Η Anka δεν τιμά τον πατέρα της αν ανοίξει το γράμμα και λόγω ενοχών δεν αποφασίζει να το κάνει, παρά τις δεχόμενες αφορμές που θα την πείσουν να το διαβάσει.

Όταν κάθεται σαν εγκληματίας απόμερα σ’ ένα πάρκο κρατάει ένα ψαλίδι και ανοίγει το φάκελο. Ο φάκελος περιέχει ένα μικρότερο φάκελο μ’ ένα γράμμα από την μητέρα της.Έτοιμη να τον ανοίξει, η Anka διακόπτεται από το βλέμμα κάποιου περαστικού.  Ο άντρας αυτός λειτουργεί συμβολικά έχοντας δύο επιρροές στην ηρωίδα.  

Από τη μία, ο περαστικός όντας συνομήλικος του πατέρα της, με το βλέμμα του της μηνύει την επίκριση που θα δεχτεί παραβαίνοντας τις εντολές του πατέρα. 

Από την άλλη αισθάνεται το επικριτικό μάτι της κοινωνίας ενάντια στη παράβασή της, αλλά κυρίως στα απαγορευμένα συναισθήματα που έχει.. 

Με ενοχές εγκληματία πάλι πετάει το ψαλίδι σαν ένδειξη μετάνοιας.

Με ανάλογη φυσικότητα και παραστατικότητα έρχονται όλα τα νοήματα στην ταινία ενώ και η ψυχολογική κατάσταση των ηρώων γίνεται αισθητή μέσα από απλές κινήσεις του σώματός τους.

Η εξομολόγηση απόκρυφων μυστικών αποτελεί ένα σοκαριστικό αποκορύφωμα που κατανοείται μέσα από συναισθηματική αλλά και σωματική γύμνια. Οι πρωταγωνιστές Biedrzynska και Gajos χειρίζονται και αποδίδουν εξαιρετικά τις εναλλαγές και την υπόσταση ενός μόνο συναισθήματος, μιας αγάπης. 

Ο Kieslowski μεταφέρει κοινωνικά taboo στην οθόνη με την διαύγεια κάποιου που καταλαβαίνει απόλυτα την ανθρώπινη φύση.Μας κάνει συνένοχους σε απαγορευμένα συναισθήματα και σε ηθικά ερωτήματα που δύσκολα θα απαντήσουμε.

Ωρα

(Δευτέρα) 19:30 - 20:00

Τόπος

Δημόσια Βιβλιοθήκη

Νίκου Νικολάου 20, Σέρρες