Ιούλιος, 2016

.23Ιούν21:00.21:30Το Σώσε του Μαικλ Φρειν21:00 - 21:30 Θεατράκι

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Στο Δημοτικό θεατράκι Σερρών το Σάββατο 22/07 ώρα 21.00 με είσοδο ελευθερη, η θεατρική ομάδα του Δήμου Νέας Ζίχνης παρουσιάζει το έργο του Μάικλ Φρέιν “Το Σώσε”.

“Το Σώσε” του Μάικλ Φρέιν έχει δικαίως θεωρηθεί μία από τις πιο αστείες φαρσοκωμωδίες όλων των εποχών. Είναι ένα έργο με καθαρά θεατρικό στήσιμο, το οποίο βασίζεται κατά κύριο λόγο στις καταστάσεις και δευτερευόντως στο κείμενο.

Επανωτές αστείες καταστάσεις εκτυλίσσονται με ατελείωτη κίνηση, συγχρονισμό και παντομίμα. Κι όλα αυτά, εναλλάξ, παράλληλα και συνεχώς, απ΄ όλους τους ηθοποιούς.

Το έργο έχει από την φύση του έναν φρενήρη ρυθμό. Ένας θίασος παρουσιάζει έναν θίασο που ανεβάζει ένα έργο. Το σκηνικό (το εσωτερικό μιας εξοχικής κατοικίας στην Βρετανία / αναπαλαιωμένος μύλος) παίζει μπρός-πίσω φωτίζοντας εναλλάξ σκηνή και παρασκήνιο.

το σωσε-nΌταν ξεκινάει το έργο παρακολουθούμε την ολονύχτια γενική δοκιμή του θιάσου.

Η φάρσα που ανεβάζει ο θίασος είναι άθλια. Ο χρόνος κυλάει ανεπανόρθωτα και τα νεύρα όλων έχουν σπάσει. Τα κακόγουστα αστεία, το στημένο παίξιμο των ηθοποιών και ο παραλογισμός της πλοκής αποτελούν ένα σχόλιο του συγγραφέα πάνω στο είδος των εμπορικών έργων που περιοδεύουν στην επαρχία. Το έργο που ανεβάζει ο θίασος τα έχει όλα, τη συντηρητική οικονόμο, τη χαζούλα ερωμένη, τον σεξομανή μεσίτη, μέχρι και έναν άραβα σεΐχη.

Στη δεύτερη πράξη

το σκηνικό περιστρέφεται και μας μεταφέρει στα παρασκήνια. Ο Φρέιν μας αποκαλύπτει τι συμβαίνει εκεί κατά τη διάρκεια μιας παράστασης που σταδιακά οδηγείται στην καταστροφή. Τα μίση ανάμεσα στα μέλη του θιάσου σιγοβράζουν. Όλοι καταβάλλουν απεγνωσμένες προσπάθειες να εμποδίσουν έναν πότη, βετεράνο ηθοποιό του θιάσου, να προσεγγίσει ένα μπουκάλι ουίσκι.

Πρωταγωνιστές καταλαμβάνονται από κρίσεις ζήλιας, σκηνές πανικού που προκαλούνται από χαμένους φακούς επαφής, χαμένες σαρδέλες, χαμένους ηθοποιούς, χαμένες ατάκες και ανεπανόρθωτα λάθη.

Ο Φρέιν στο σημείο αυτό κατορθώνει να συνδυάσει με εξαιρετικό τρόπο τη μιμική εξωφρενική δράση των παρασκηνίων με τη φάρσα που συνεχίζει να παίζεται πάνω στη σκηνή.


Στην τρίτη πράξη

επανέρχεται το σκηνικό στην αρχική του θέση και παρακολουθούμε, πάλι από μπροστά, την τελευταία παράσταση της πολυπαθούς περιοδείας. Μόνο που τώρα η καταστροφή είναι ολοκληρωτική. Τα άψυχα αντικείμενα του σκηνικού παίρνουν κατά κάποιο τρόπο την εκδίκησή τους από τους αβοήθητους ηθοποιούς και από τον σκηνοθέτη.

Ο θίασος είναι σε πλήρη διάλυση, όλα πηγαίνουν στραβά και γίνεται κυριολεκτικά…” το σώσε”.

Σκηνοθεσία: Παντελής Σταυρινός

Διανομή (με σειρά εμφάνισης)

Ελένη Πατσιατζή και Μαρία Δελόγλου (διπλή διανομή) : κυρία Κλάκεττ
Σταύρος Λουλακάκης: ο σκηνοθέτης
Στέλιος Μπουναρέλης: Ρόμπερτ
Νατάσα Τσανακτσή: Βίκυ
Αναστασία Παναγιωτίδου: βοηθός σκηνοθέτη
Σάκης Κουρής: Φίλιπ
Κατερίνα Πασχαλίδου και Πασχαλία Δροσσά-Τσιζλή (διπλή διανομή): Φλάβια
Ευαγγελία Τόλα: ο τεχνικός του θιάσου
Δήμητρα Αλεξοπούλου: Διαρρήκτης

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ωρα

(Σάββατο) 21:00 - 21:30

Τόπος

Θεατράκι

Δορυλαίου 6, Σέρρες