Ιούλιος, 2016

.01Ιούν21:00.21:15«Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου21:00 - 21:15 ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας Οργανωτής: ΚΕΔΗΣ

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ
ΑΝΟΙΚΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ
«Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου Σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου

Το βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου για τις περιπέτειες μιας παρέας παιδιών που αποφασίζουν να περάσουν δύο μήνες μόνα τους στα βουνά της Ευρυτανίας ζωντανεύει στη σκηνή από τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Βασίλη Μαυρογεωργίου.
Όταν τέθηκε για πρώτη φορά σε κυκλοφορία, το 1918,το έργο του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα Ψηλά Βουνά» ήταν το πρώτο διδακτικό βιβλίο που υπήρχε στη δημοτική στην ελληνική εκπαίδευση. Γραμμένο κατόπιν παραγγελίας του υπουργείου Παιδείας επί κυβέρνησης Ελευθέριου Βενιζέλου εμπνέονταν από τα οράματα της πατριδογνωσίας, της φυσιολατρείας και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που καθιστούσε για πρώτη φορά υποχρεωτική την πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το αποτέλεσμα ήταν πως τα επόμενα χρόνια το βιβλίο καταργήθηκε από τα δημοτικά σχολεία για να «επιστρέψει» μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974.

Για τους λιγοστούς αναγνώστες που ενδέχεται να μην έχουν πιάσει ποτέ στα χέρια τους τα «Ψηλά Βουνά» το βιβλίο περιγράφει τις περιπέτειες μια παρέας παιδιών το καλοκαίρι της αποφοίτησης τους από το Δημοτικό. Με την άδεια των γονιών τους τα παιδιά κανονίζουν να περάσουν τους δύο μήνες των σχολικών διακοπών τους στα βουνά της Ευρυτανίας μαθαίνοντας να ζουν με τη φύση και τους ορεσίβιους κατοίκους της περιοχής.

Το εγχείρημα, παρά τις δυσκολίες του, θα σφυρηλατήσει τη φιλία μεταξύ των παιδιών που θα χρειαστεί να συνεργαστούν στενά για να υπερβούν τα εμπόδια που θα συναντήσουν. Θα τα διδάξει επίσης να είναι εφευρετικά, να έχουν ψυχραιμία και να βασίζονται στις δυνάμεις τους.

Το βιβλίο που είναι ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα στα ελληνικά, διακρίνεται για την πηγαία γλώσσα του, για τον τρόπο παρουσίασης των παιδιών, που για πρώτη φορά παρουσιάζονται σαν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, και για τις εικονογραφήσεις τους, πολλές από τις οποίες φιλοτέχνησε ο Παπαντωνίου.

Το ανέβασμά του έργου στο Θέατρο Ακροπόλ από μια ομάδα εξαιρετικών θεατρανθρώπων πατάει σε αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά του βιβλίου. Αξιοποιεί στο έπακρο τον λόγο του Παπαντωνίου καθώς και τις εικονογραφήσεις του με ψηφιακές προβολές κινούμενων σχεδίων που συγχρονίζονται με τις κινήσεις των ηθοποιών. Το αποτέλεσμα είναι εξόχως βουκολικό και απευθύνεται τόσο σε παιδιά σχολικής ηλικίας όσο και στους ενήλικους που μεγάλωσαν με τα «Ψηλά Βουνά».

Η ταυτότητα της παράστασης:
Σκηνοθεσία – Προσαρμογή: Βασίλης Μαυρογεωργίου
Σκηνικά & Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
Πρωτότυπη Μουσική: Θωμάς Καραχάλιος
Χορογραφία: Δημήτρης Μαργαρίτης
Ψηφιακά Video: Νίκος Τσιμούρης
Κινούμενα Σχέδια: Βαγγέλης Σιγάλας
Σχεδιασμός Φωτισμού: Κάλτσου Στέλλα
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Αναστασία Σιωπίδου, Νίκος Μαραθάς
Βοηθός Σκηνογράφου: Αναστασία Αγαθού
Εκπαιδευτική Σύμβουλος: Ειρήνη Ιακώβου – Δασκάλα 30ου Δ. Σχ. Περιστερίου

Παίζουν:
Δηµήτρης Κουρούµπαλης (Φάνης)
Άρης  Τρουπάκης (Αφηγητής, Πατέρας, κυρ-Στέφανος, Δάσκαλος, Προεστός, γριά- Χάρµαινα)
Θανάσης  Δόβρης (Αντρέας)
Γρηγόρης  Ποιµενίδης (Φουντούλης, Χωρικός)
Κλεοπάτρα  Μάρκου (Μάνα, Δήμος, Αφρόδω)
Σωτήρης Μεντζέλος (Καλογιάννης)
Γιώργος Σύρµας (Μαθιός)
Παντελής Φλατσούσης (Δημητράκης)
Γιώργος  Φλωράτος (Κωστάκης, Λάμπρος)

Έναρξη παράστασης: 21.00 Είσοδος 10£

Ωρα

(Παρασκευή) 21:00 - 21:15

Τόπος

ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας

ΤΕΙ Σερρών

Οργανωτής

ΚΕΔΗΣ Εθνική Αντίστασης 36, Σέρρες