Ιούνιος, 2016

.03Ιου19:00.19:30“Το χνάρι που δεν έσβησε” βιβλιοπαρουσίαση στα PUBLIC19:00 - 19:30 Public

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Οι εκδόσεις Διόπτρα και τα Public Σερρών σας προσκαλούν

στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Νοέλ Μπάξερ

“Το χνάρι που δεν έσβησε”

Την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 στις 19:00 στο χώρο του βιβλιοπωλείου.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο φιλόλογος Θωμάς Νότας και η συγγραφέας.

Στο νέο της μυθιστόρημα, η Νόελ Μπάξερ πλάθει χαρακτήρες που άλλοτε μοιάζει να βγήκαν από παλιούς ξεχασμένους θρύλους και άλλοτε να ζουν δίπλα μας. Η ιστορία της, ένα χρωματιστό κουβάρι, μας υπενθυμίζει την Ελλάδα των προηγούμενων δεκαετιών, τη ζωή στα αστικά κέντρα και τις βαθιά ριζωμένες παραδόσεις της επαρχίας. Η εναλλαγή του απόκοσμου με το οικείο ταξιδεύουν τον αναγνώστη και τον κάνουν συνένοχο στα μυστικά των ηρώων.

Οπισθόφυλλο

Στην Πόλη που Κύλησε στη Θάλασσα, στο παλιό αρχοντικό με το μεγάλο πεύκο που έκρυψε αναστεναγμούς, μυστικά, προδοσίες και λάθος έρωτες, μια γυναίκα φορώντας παλιά νυφικά στριφογυρίζει σαν τους δερβίσηδες σε έναν χορό που ενώνει τους χρόνους. Ένα μαργαριτάρι θα κυλήσει ανάμεσα στο στήθος δύο γυναικών από διαφορετικές γενιές, μαρτυρώντας πως τα ανθρώπινα λάθη, όπως τα πάθη, δυστυχώς επαναλαμβάνονται.

Η μαύρη πέτρα που έριξε στη θάλασσα ένας άντρας φορτωμένος με όνειρο βαρύ κατέληξε στον βυθό που δεν ξέπλυνε ούτε ξεθώριασε ούτε έσβησε τις μνήμες και τις αδικίες μιας χώρας η οποία βάδισε σπαρταρώντας από τον Μεταξά ως τη Χούντα. Σε αυτή την Ελλάδα περιφέρεται μια κοπέλα σέρνοντας τη βαλίτσα της γεμάτη αγιογραφίες της Παναγίας, κι ένας αριστερός νέος, ανίδεος τι τον περιμένει, μπαίνει σώγαμπρος στο σπίτι χουντικών, παλιών βασιλοφρόνων.

Επί δεκαεπτά χρόνια, ένα αντρικό πανωφόρι περίμενε υπομονετικά σε ένα παλιό υπόγειο το γνώριμο σώμα, αυτόν που θα πατήσει το χνάρι που δεν έσβησε. Ένα αγόρι, το 1990 πια, στον δρόμο προς την επώδυνη άνδρωση.

…Όλα αυτά και πολλά ακόμη συναρπαστικά σε ένα πληθωρικό πολυπρόσωπο μυθιστόρημα, γραμμένο με ψυχή και με την ιδιαίτερη χαρακτηριστική γραφή της αγαπημένης συγγραφέως που, για μία ακόμη φορά, μπλέκοντας έξοχα τη μυθιστορία με την ελληνική ιστορία, ανιχνεύει τις μύχιες πτυχές της ανθρώπινης φύσης.

 

Η συγγραφέας

Η Νοέλ Μπάξερ γεννήθηκε στην Αθήνα από Ελληνίδα μητέρα και Βρετανό πατέρα. Τα παιδικά της χρόνια τα έζησε στην Καβάλα. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία. Από τότε ζει κι εργάζεται στην Αθήνα.

Έχουν δημοσιευτεί ως σήμερα τα μυθιστορήματά της Από δρυ παλιά κι από πέτρα, Τη νύχτα που γύρισε ο χρόνος και Ακολουθώντας τη γραμμή της θάλασσας από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Προηγήθηκε μια σειρά διηγημάτων από τις εκδόσεις Ανατολικός, με τίτλο Μια φορά κι έναν καιρό… σήμερα.

Στα βιβλία της η συγγραφέας δεν κρύβει το ενδιαφέρον της για την ελληνική ιστορία ούτε τη σχέση της με την Καβάλα και την επαρχία. Οι ήρωες των βιβλίων της ξεπηδούν μέσα από την ελληνική πραγματικότητα και διακρίνονται για τον πηγαίο λόγο τους.

Παράλληλα με τη συγγραφή, αρθρογραφεί. Επιφυλλίδες της με θέμα την κρίση και την ανεργία κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Για μια προσωπική επικοινωνία με τη συγγραφέα: noellebaxer@gmail.com και Noelle Baxer στο facebook.

 

Κριτικές για «Το χνάρι που δεν έσβησε»

Η συγγραφέας υφαίνει τις πάλλουσες, θαυμαστές τοιχογραφίες της, με φόντο την Ιστορία. Οι πρωταγωνιστές της, όμως, δεν είναι γρανάζια. Η αγάπη της για τον Άνθρωπο και η παραμυθένια πένα της- με τη διπλή έννοια του παραμυθιού και της παραμυθίας- δίνουν φτερά στη  φαντασία της ώστε οι ήρωες να ζήσουν μέσα στα Όνειρα και τα Πάθη τους, δοκιμάζοντας τις ψυχές τους στη δίνη των μεγάλων και συνήθως καταστροφικών γεγονότων που έχει περάσει η πατρίδα.

Αγγελική Κώττη, δημοσιογράφος & συγγραφέας

Με τη γνωστή  γλαφυρή πένα της η Νοέλ Μπάξερ μάς δίνει «Στο χνάρι που δεν έσβησε» ένα μεγαλόπνοο πολυπρόσωπο μυθιστόρημα που βαδίζει στο δρόμο της μεγάλης λογοτεχνίας. Με μαεστρία και ευαισθησία, αλλά και με  πιστότητα και σεβασμό στην Ιστορία, η συγγραφέας στήνει το μύθο της πάνω στα πάθη και τα λάθη που σημάδεψαν πρόσφατο παρελθόν της Ελλάδας. Με διεισδυτική ματιά  η Νοέλ Μπάξερ  ανατέμνει καρδιές και  χαρακτήρες ανθρώπων  με αδυναμίες και πάθη, με ελαττώματα και προτερήματα που αγωνίζονται να βρουν την ταυτότητά τους κόντρα στο χρόνο και τις συνθήκες που ορίζουν κάθε φορά τη ζωή τους. Ένα θαυμάσιο βιβλίο  που αξίζει να διαβαστεί και είμαι σίγουρη πως θα αγαπηθεί.

Ελένη Κ. Τσαμαδού, συγγραφέας

Η «μεγάλη» Ιστορία και οι ιστορίες των ανθρώπων χρειάζεται να φιλιώσουν.  Κι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός τρόπος είναι η καλογραμμένη και απαιτητική από τον εαυτό της λογοτεχνία. Η γραφή της Νοέλ Μπάξερ με πείθει -γι’ άλλη μια φορά, με «Το χνάρι που δεν έσβησε»- πως λειτουργεί και κινείται σε αυτή την κατεύθυνση.

Νίκος Ε. Καραγιαννακίδης, ιστορικός

Η Νοέλ Μπάξερ επιβεβαιώνει ακόμα μια φορά ότι, αν δεν ήταν μια πολύ καλή συγγραφέας, θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή σεναριογράφος. Η μυθιστορία της έχει κινηματογραφική δομή και προκαλεί εικόνες που εισβάλουν μέσα μας. Η φαντασιακή σκηνοθεσία της μυθοπλασίας της προκαλεί τον αναγνώστη σε εκπληκτικό δημιουργικό ταξίδι!

Γιάννης Μαργαρίτης, σκηνοθέτης & θεατρικός συγγραφέας

Πού: Public Σερρών

Πότε: Παρασκευή 3 Ιουνίου

Ώρα: 19.00

Ωρα

(Παρασκευή) 19:00 - 19:30

Τόπος

Public

Τσαλοπούλου 9, Σέρρες