Μάιος, 2016

.06Μάι12:00.14:00«Ζάμαντας» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πεντάπολης12:00 - 14:00 Πεντάπολη

Λεπτομέρειες εκδήλωσης

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πεντάπολης, διοργανώνει κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής της Ζωοδόχου Πηγής το τοπικό έθιμο του «Ζάμαντα», ενός χορού αργού και πένθιμου. Κατά την τοπική παράδοση ο χορός αυτός από διασκεδαστικός και χορός πανηγυριού μετατράπηκε σε πένθιμο λόγω του φόνου ενός παλικαριού από  Τούρκο ταραχοποιό που έγινε κατά την ημέρα του πανηγυριού της Ζωοδόχου Πηγής. Το περιστατικό αυτό, κατά την τοπική πάντα παράδοση, τοποθετείται χρονικά στον 18ο αιώνα.

Επειδή το τοπικό αυτό έθιμο είναι καταγεγραμμένο στην ιστορική μνήμη των συγχωριανών μας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος όπως κάθε χρόνο έτσι και  φέτος θα επιχειρήσει την αναβίωση ολόκληρου του εθίμου όπως γινόταν και παλαιότερα.

Αναβιώνει την λαογραφική εκδήλωση (Πανελλαδικής εμβέλειας) της αναπαράστασης του εθίμου του «Ζάμαντα» που θα διεξαχθεί την Παρασκευή 06 Μαϊου  2016 ανήμερα της Ζωοδόχου Πηγής και ώρα 13:00 στην  πλατεία Αστυνομίας  της Πεντάπολης.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

 

΄Ωρα: 12.00 Προσέλευση κοινού στον αύλειο χώρο της Αγίας Παρασκευής για την υποδοχή των εικονισμάτων από την περιφορά τους στο αγρόκτημα της Πεντάπολης.
΄Ώρα: 12.45 Εναπόθεση των εικονισμάτων στον ιερό ναό του πολιούχου της Πεντάπολης ΄Αγιο Αθανάσιο.
΄Ωρα 13,00 ΄Εναρξη της αναπαράστασης του «Ζάμαντα» από μέλη του Συλλόγου  και κατοίκων της Πεντάπολης.
΄Ωρα 13.45 Τέλος εκδηλώσεων στην πλατεία «Ζάμαντα» και συνέχιση χορού και γλεντιού με συνοδεία λαϊκών οργάνων στην Αγία Παρασκευή.

                                                         

Για το Δ.Σ.

Ο  Πρόεδρος                                                Η  Γραμματέας

ΣΥΡΠΑΣ  ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ                                          ΜΕΛΙΣΣΙΝΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ

Ωρα

(Παρασκευή) 12:00 - 14:00

Τόπος

Πεντάπολη

Πεντάπολη, Σέρρες