ΕΒΖ: Η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υπόσχεται όπως η προηγούμενη … «Νεκρανάσταση»!

ΕΒΖ: Η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υπόσχεται όπως η προηγούμενη … «Νεκρανάσταση»!

Το αδιέξοδο γύρω από το μέλλον της ΕΒΖ είναι δεδομένο, το φουγάρο στο εργοστάσιο των Σερρών (σβηστό εδώ και χρόνια) όπως και στο Πλατύ (που λειτουργούσε έως πέρυσι) δεν πρόκειται να καπνίσει ξανά.

Οι μόνιμοι εργαζόμενοι των εργοστασίων έχουν πάρει (με απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Γενάρη) την άγουσα για μετάταξη σε θέσεις του Δημοσίου (τοποθετούνται οσονούπω σε διάφορες υπηρεσίες και Δήμους)  κι αυτό που μένει είναι… ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα. 

Ωστόσο το κλίμα φιλοφρονήσεων, και υποσχέσεων περι… «νεκρανάστασης» της βιομηχανίας, στη συνάντηση της νέας ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, καλά κρατεί, όπως καλά κρατούσε και με την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε μετά τη συνάντηση το υπουργείο έχει ως ακολούθως:

 Συνάντηση με εκπροσώπους τευτλοκαλλιεργητών απ’όλη την Ελλάδα είχαν την Τρίτη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι Υφυπουργοί κα. Φωτεινή Αραμπατζή και κ. Κώστας Σκρέκας.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν οι τεράστιες ευθύνες της προηγούμενης Κυβέρνησης που παρέδωσε την εταιρία σε καθεστώς προπτωχευτικής διαδικασίας εξυγίανσης μεκλειστά εργοστάσια και σωρευμένες ζημίες που έχουν εκτοξευθεί στα 320 εκατομμύρια ευρώ περίπου.  

Η πρόχειρη αντιμετώπιση του ζητήματος με την ατελέσφορη προσπάθεια ανεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, καθώς και η ψηφοθηρική υπόσχεση στους αγρότες για εξαγορά της παραγωγής και συνακόλουθη απόδοση της συνδεδεμένης επένδυσης χωρίς τη διασφάλιση της πλήρωσης των σχετικών προϋποθέσεων, εγκλώβισαν την ΕΒΖ και τους τευτλοπαραγωγούς σε αδιέξοδο. 

Επιπλέον, προκύπτει άμεσος κίνδυνος απώλειας της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το έτος 2019, γεγονός που θα οδηγήσει στην οικονομική εξόντωση των παραγωγών. Από την πλευρά της ηγεσίας του Υπουργείου επιβεβαιώθηκε η εκπεφρασμένη βούληση της Κυβέρνησης να συνεχισθεί η βιώσιμη παραγωγή ζάχαρης στη χώρα με τρόπο που θα διασφαλίζει τη συνέχιση της καλλιέργειας και ταυτόχρονα δεν θα επιβαρύνεται ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης.

Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: 

  • α) Θα δηλώσει επισήμως στον ISAAM ότι η Ελλάδα επιθυμεί διατήρηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στην τευτλοκαλλιέργεια και το 2020.
  • β) Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης του νέου Νομικού Προσώπου που θα προκύψει από τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης στον Αναπτυξιακό Νόμο για την υλοποίηση επενδυτών εκσυγχρονισμού. 
  • γ) Θα εξετάσει τη δυνατότητα αξιοποίησης χρηματοδοτικών εργαλείων του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. 
  • δ) Θα μελετήσει το ενδεχόμενο ανάπτυξης μονάδας συμπαραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας με την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων της παραγωγικής διαδικασίας.

Τέλος, οι δύο Υφυπουργοί ενημέρωσαν ότι θα εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα μέσα προκειμένου να καταστεί εφικτή η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το 2019 και να βρεθεί διέξοδος για την εφετινή παραγωγή.

One Response to "ΕΒΖ: Η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ υπόσχεται όπως η προηγούμενη … «Νεκρανάσταση»!"

  1. grecory   2 Αυγούστου 2019 at 16:04

    Οι κατακαημένοι επί δεκαετία και βάλε εποχικοί υπάλληλοι που στήριξαν την βιομηχανία όλα αυτά τα χρόνια με μισθούς της πείνας!!! τι κέρδισαν ;;;;; Μετάταξη στην ανεργία και στο εργασιακό αδιέξοδο λόγο μεγάλης ηλικίας πλέον…