ΕΒΖ: Λουκέτο στο εργοστάσιο Ζάχαρης των Σερρών!

ΕΒΖ: Λουκέτο στο εργοστάσιο Ζάχαρης των Σερρών!

ΕΒΖ_Ζαχαρεως-Σερρών-λουκέτοΗ διοίκηση της ελληνικής βιομηχανίας ζάχαρης ανακοίνωσε πως προωθεί σχέδιο για αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων σε Ορεστιάδα και Σέρρες. Σύμφωνα με το εν λόγω σχέδιο σε λειτουργία θα παραμείνει μόνο το εργοστάσιο του Πλατέος Ημαθίας.

Τα  πικρά μαντάτα για την επιχείρηση, που επί δεκαετίες υπήρξε στυλοβάτης ενός μεγάλου μέρους της αγροτιάς της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, μεταφέρθηκαν σε συνάντηση που έγινε το πρωί της Παρασκευής 4 Ιουλίου, στα γραφεία διοίκησης της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων «πάγωσαν» όταν άκουσαν τον πρόεδρο της ΕΒΖ ΑΕ, Ηλία Μπέτση, τον διευθύνοντα σύμβουλο Λάμπρο Χαραλάμπους και το μέλος του Δ.Σ., Δημήτρη Δημητρίου, να τους ανακοινώνουν ότι σκέφτονται να προτείνουν στη επόμενη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, να γίνει δεκτή η πρόταση που προκρίνει η Kantor. Σύμφωνα με αυτή, όπως τους ανέφεραν, για να μπορέσει η ΕΒΖ να αναδιαρθρωθεί και να εξυγιανθεί οικονομικά, θα πρέπει αρχής γενομένης από την καμπάνια του φθινοπώρου να ανασταλεί η λειτουργία των μονάδων σε Σέρρες και Ορεστιάδα, με ταυτόχρονη μετακίνηση μέρους του προσωπικού τους, για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών που θα προκύψουν στο εργοστάσιο του Πλατέως.

Για να χρυσώσουν, πάντως, το χάπι, οι εκπρόσωποι της διοίκησης, όπως μας μετέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χριστόδουλος Βαρκάκης, έσπευσαν να πουν ότι η αναστολή λειτουργίας των δύο εργοστασίων δεν θα είναι τελεσίδικη.

«Τα πράγματα δεν θα αλλάξουν ούτε με ένα εργοστάσιο σε λειτουργία, αν δεν αποφασίσει η πολιτεία και η διοίκηση της ΕΒΖ να στηρίξει, αντί να διαλύσει τη βιομηχανία», τόνισε ο συνδικαλιστής.

Σε ανάλογες και ίσως πιο δυναμικές ενέργειες θα προβούν και οι τευτλοπαραγωγοί και τευτλοεξαγωγείς στις περιοχές που θα πληγούν από την απόφαση, καθώς έχουν συνδέσει την πορεία τους ως αγρότες με τη ζαχαροβιομηχανία.

Εντονες είναι οι αντιδράσεις από φορείς και κατοίκους των Σερρών καθώς το εργοστάσιο των Σερρών, στηρίζεται στην παραγωγή τεύτλων σ’ όλο το νομό. Τα τελευταία χρόνια γίνεται έντονη προσπάθεια η τευτλοκαλλιέργεια να ανακάμψει, όμως με την αναστολή λειτουργίας του εργοστασίου αυτές οι προσπάθειες ανατρέπονται. Για την Κυριακή προγραμματίζεται σύσκεψη φορέων στις Σέρρες, ενώ αντίστοιχη σύσκεψη αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα και στην Ορεστιάδα. Σε κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι που κάνουν λόγο για σχέδιο «αιτία πολέμου».

Από την πλευρά της η ομοσπονδία εργαζομένων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης αναφέρει σε ανακοίνωσή της:

«Μετά από την πρόσκληση (ενημέρωση ) που είχαμε σήμερα από τη Διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, μας ανακοινώθηκε η πρόθεση της να αναστείλει την λειτουργία (να κλείσει) τα εργοστάσια της στην Ορεστιάδα και στις Σέρρες.
Αυτό για μας αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν θα τους επιτρέψουμε με το κλέισιμο των εργοστασίων να αφανίσουν την τευτλοκαλλιέργεια να ερημώσουν τις περιοχές μας , να αφήσουν πίσω ανέργους και επαγγελματίες κατεστραμμένους.
Η καταστροφική ,κατευθυνόμενη και ανεξέλεγκτη πολιτική τους τα τελευταία χρόνια είχε καταγγελθεί από μας πάρα πολλές φορές. Δυστυχώς ελάχιστοι ήταν αυτοί που μας άκουσαν και μας κατάλαβαν. Σήμερα το έργο ολοκληρώνεται με το χειρότερο τρόπο. Η απαξιωμένη την τελευταία πενταετία Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης οδηγείται επίσημα στο κλείσιμο και την καταστροφή.
Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αντιδράσουμε , να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο : Συνέχιση της παραγωγής ζάχαρης στην χώρα μας , ενίσχυση και βιωσιμότητα της τευτλοκαλλιέργειας , την λειτουργία των τριών εργοστασίων διότι ανάπτυξη με κλειστάεργοστάσια δεν μπορεί να υπάρξει.
ΚΑΛΟΥΜΕ Την κυβέρνηση την ύστατη στιγμή να σκύψει πάνω από το πρόβλημα και να αποτρέψει ένα καίριο πλήγμα στον πρωτογενή αγροτικό τομέα δίνοντας λύση αναλογιζόμενη τις ευθύνες τις.
ΚΑΛΟΥΜΕ Αυτούς που όλα αυτά τα χρόνια είδαν την ΕΒΖ να μοιράζει απλόχερα στις περιοχές μας μερίδιο της ευημερίας της, να αγωνιστούν για τη συνέχιση και τη βιωσιμότητα της εταιρείας.
Σ΄αυτόν τον αγώνα εμείς οι εργαζόμενοι, οι αγρότες και οι τοπικές κοινωνίες θα μετρήσουμε τη δύναμη μας απέναντι σ΄αυτούς που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το προσωπικό τους συμφέρον και η όποια ανέλιξη τους. Σ΄αυτούς που με τις μεθοδεύσεις τους συνέβαλαν στο να φτάσει η εταιρία σ΄αυτή την κατάσταση, δηλώνουμε ότι θα μας βρούν απέναντί τους».