Εξοικονόμηση ενέργειας σε 5ο & 20ο Δημοτικό Σχολείο των Σερρών

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΕΡΡΩΝ ΠΕΤΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ Δ/ΝΤΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 20ο ΚΑΙ 5ο ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Εξοικονόμηση ενέργειας σε 5ο & 20ο Δημοτικό Σχολείο των Σερρών

Τα δημοτικά σχολεία 20ο και 5ο επισκέφθηκε ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016 συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο έργων Γκότσης Ηλία, προκειμένου να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας, που υλοποιήθηκαν από την δημοτική αρχή το έτος 2015.

Οι προτάσεις

Να υπενθυμίσουμε ότι oι προτάσεις για τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας προϋπολογισμών 181.000 € στο 20ο δημοτικό σχολείο και 424.000€ στο 5ο δημοτικό σχολείο κατατέθηκαν στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “ περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη” του ΥΠΕΚΑ τον Ιούνιο του 2011 και εγκρίθηκε τον Μάρτιο 2012. Οι εργασίες που έγιναν είναι οι εξής :

Στο 20ο δημοτικό σχολείο

  • Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης – ψύξης με την αντικατάσταση του υφιστάμενου καυστήρα πετρελαίου με καυστήρα συ σωμάτων βιομάζας ( Pellets).
  • Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στοιχείων συνολικής ισχύος 2,1 kw
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων
  • Αντικατάσταση των προβολέων υδραργύρου με προβολείς LED
  • Εγκατάσταση ανεμιστήρων οροφής.

O Δ/ντης του 20ο  δημοτικού σχολείου κ.Δημήτριος Μπίτσιος  ενημερώνοντας το Δήμαρχο είπε ότι με τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειες που έγιναν στο 20ο δημοτικό σχολείο, η ζέστη είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και ζήτησε να τοποθετηθούν ακόμη περισσότερα φωτοβολταϊκά. Επισήμανε επίσης ότι αλλάχθηκαν τα κουφώματα σε όλες τις εισόδους του σχολείου κάτι το πολύ θετικό, αλλά θα θέλανε με την πρώτη ευκαιρία να αλλαχθούν και όλα τα υπόλοιπα κουφώματα του σχολείου.

Στο 5ο  δημοτικό σχολείο

  • Προσθήκη μόνωσης  στην εξωτερική τοιχοποιία και στη στέγη του κτιρίου
  • Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα με θερμοδιακοπή
  • Αντικατάσταση παλιών υαλοπινάκων με διπλά ενεργειακά τζάμια χαμηλής εκπομπής μειώνοντας τις θερμικές απώλειες.
  • Το συμβατικό σύστημα θέρμανσης από πετρέλαιο αντικαταστάθηκε από σύστημα γεωθερμικής αντλίας θερμότητας ( αβαθής γεωθερμία ). Υπολογίζεται μέχρι και 50% εξοικονόμηση χρημάτων σε σχέση με αντίστοιχη εγκατάσταση που χρησιμοποιεί λέβητα πετρελαίου
  • Τα υπάρχοντα φωτιστικά σώματα και οι συμβατικοί λαμπτήρες θα αντικατασταθούν με νέα φωτιστικά σώματα με λαμπτήρες υψηλής απόδοσης.

Ο Δ/ντης του 5ο  δημοτικού σχολείου κ.Δημήτριος Γκαγκαρης  απευθυνόμενος στο Δήμαρχο τόνισε, ότι η γεωθερμία με την οποία ζεσταίνεται το σχολείο είναι ένα πολύ πετυχημένο σύστημα, υπάρχει πολύ ζέστη και η εξοικονόμηση χρημάτων είναι σε καλό σημείο. Έρχονται μικροί λογαριασμοί  ρεύματος και αυτό συμβαίνει γιατί ο φωτισμός που τοποθετήθηκε και η μόνωση στην εξωτερική τοιχοποιία και στη στέγη του κτιρίου βοηθούν στην εξοικονόμηση.

Ενεργειακές παρεμβάσεις και σε άλλα σχολεία

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και δήλωσε ότι η δημοτική αρχή ήδη κατέθεσε πρόταση στο INTEREG III για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στο Λύκειο Προβατά και μόλις ανοίξουν κι άλλα προγράμματα θα καταθέσει προτάσεις και για άλλα σχολεία. Υπάρχουν έτοιμες προτάσεις για το 9ο  δημοτικό σχολείο και το σχολείο Ορεινής .