Εξωσωματική γονιμοποίηση: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε πριν τη διαδικασία

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε πριν τη διαδικασία

Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η κορυφαία ιατρική εξέλιξη στην καταπολέμηση της υπογονιμότητας. Πλέον τα ζευγάρια που δυσκολεύονται για κάποιους συνήθως κλινικούς λόγους (ενδομητρίωση, υπογονιμότητα κλπ) να τεκνοποιήσουν, μπορούν τώρα να αποκτήσουν παιδιά σε ένα εξειδικευμένο κέντρο εξωσωματικής γονιμοποίησης, κάτω από την εποπτία και την καθοδήγηση ειδικά εκπαιδευμένων γιατρών.

Πώς όμως γίνεται αυτή η πραγματικά θαυματουργή διαδικασία που δίνει σε κάθε οικογένεια την ευκαιρία να βιώσει το θαύμα της ζωής;

Το πρώτο βήμα πριν ξεκινήσει η διαδικασία, είναι η γυναίκα να λαμβάνει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή με ορμόνες, προκειμένου να παράγει περισσότερα ωάρια. Οταν τα ωάρια θα έχουν ωριμάσει κατάλληλα, ο εξειδικευμένος γιατρός θα προχωρήσει στην ωοληψία, μία διαδικασία που διαρκεί περίπου 30 λεπτά και επιτρέπει στον γιατρό να πάρει τα δυνητικά γόνιμα ωάρια από την μήτρα της μέλλουσας μητέρας.

Στη συνέχεια, τα ωάρια αυτά θα συνδυαστούν εργαστηριακά με το σπέρμα που θα έχει δωρίσει ο υποψήφιος πατέρας και θα δημιουργηθούν στο εργαστήριο έμβρυα που θα παραμείνουν υπό παρακολούθηση, μέχρι να έχουν ωριμάσει αρκετά για την επανατοποθέτηση τους στην μήτρα.

Στατιστικά το ζευγάρι μπορεί να χρειαστεί να περιμένει από δύο έως και 5 ημέρες μέχρι να ωριμάσουν κατάλληλα τα έμβρυα. Μόλις αυτό συμβεί, ο γιατρός τα τοποθετεί στην μήτρα μέσω ενός σωλήνα. Συνήθως επιλέγουν να τοποθετήσουν περισσότερα από ένα έμβρυα για να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες σύλληψης.

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, η μητέρα θα πρέπει να μείνει στο κρεβάτι ξαπλωμένη για αρκετές ώρες και θα μπορέσει να πάρει εξιτήριο από την κλινική περίπου 6 ώρες μετά. Ο γιατρός θα προτείνει να γίνει ένα τεστ εγκυμοσύνης 2 εβδομάδες αργότερα για να βεβαιωθεί ότι η διαδικασία ήταν επιτυχής και στη συνέχεια θα παρακολουθεί τακτικά την κύηση μέχρι τον τελευταίο μήνα.

Μάθετε περισσότερα για την διαδικασία της εξωσωματικής γονιμοποίησης και τα αποτελέσματα της στην ιστοσελίδα του χειρουργού μαιευτήρα Κωνσταντίνου Γιατρά