«Σε αφανισμό οδηγείται η ιδιωτική εκπαίδευση»

«Σε αφανισμό οδηγείται η ιδιωτική εκπαίδευση»

Δρομολογείται λήξη των αδειών και εκδοση νέων με επανακαθορισμό των όρων έκδοσης

Ερωτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε η βουλευτής Σερρών Μαρία Κόλλια Τσαρουχά (Στ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής) στην οποία θετει θέμα διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς και κάνει λόγο για αιφνιδιασμό και έλλειψη ενημέρωσης.  

 Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Ιδιωτικής Εκπαίδευσης αναφέρει, ότι έπειτα  από  έγκυρες  πληροφορίες  στο  νομοσχέδιο,  που αφορά στην οργάνωση  του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, συμπεριλαμβάνονται ρυθμίσεις  που  κατά  την  άποψή  του οδηγούν  το  σύνολο  των  ιδιωτικών  εκπαιδευτηρίων  σε  αφανισμό και σαν  παράδειγμα  αναφέρει τη  λήξη  των  όποιων  αδειών  διαθέτουν στις  31-8-13, την  έκδοση  νέων  αδειών  εντός  τετραμήνου  αλλά  την  έναρξη  λειτουργίας  την  επόμενη  χρονιά και τα νέα  κριτήρια  κτιριακής  καταλληλότητας π.χ. 4,5 τ.μ. ανά  μαθητή  κ.λ.π.

  Συγχρόνως διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη διαβούλευσης και ενημέρωσής τους και τον επιχειρούμενο αιφνιδιασμό των φορέων ιδιωτικής εκπαίδευσης, με επαπειλούμενη ανατροπή όλου του θεσμικού πλαισίου.

   Συγχρόνως, η εν λόγω επιχειρηματική δραστηριότητα έχει πληγεί και υπάρχει μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας, η οποία οδηγεί στην αναζήτηση διεξόδων άλλων, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και στη διερεύνηση του γεωγραφικού χώρου αναζήτησης εργασίας.

   Η ανάπτυξη της οικονομίας πέρα από τις σωστές επιλογές τομέων δραστηριότητας προϋποθέτει και τη σωστή και αξιοκρατική στελέχωση του κάθε τομέα. Είναι επίσης αναγκαίο η εναρμόνιση των όποιων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων με την αγορά και τις ανάγκες της. Η δια βίου εκπαίδευση και κατάρτιση με ακριβή στόχευση στην ικανοποίηση των πιο πάνω αναγκών, αλλά και η υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων που να καθιστά εύκολη την απόδειξη της ουσιαστικής ικανότητας και ευχερή τη διακίνηση μέσα στον ευρύτερο εργασιακό χώρο καθίσταται επίσης πολύ σημαντική. Η αδυναμία επίτευξης της ικανοποίησης των προϋποθέσεων για ευκολότερη εξεύρεση εργασίας και αξιοκρατικής στελέχωσης με τη σειρά τους θα έχουν σαν αποτελέσματα τη δυσκολία εξόδου από την κρίση δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο.

   Επιπλέον,  είναι σημαντική η προαγωγή, η ανάπτυξη και η τελειοποίηση της διδασκαλίας των ξένων γλωσσών στην Ελλάδα, η σωστή μετάδοσή τους στους μαθητές, αλλά και η διαφύλαξη των βασικών επαγγελματικών συμφερόντων του κλάδου, εξετάσεων γλωσσομάθειας σε πανελλήνια κλίμακα και η παροχή βεβαιώσεων γλωσσομάθειας, ενώ θα πρέπει να τονισθεί η σπουδαιότητα και το έργο που διαδραματίζουν επιτυχώς τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης,

   Εξαιτίας λοιπόν όλων των παραπάνω,  θα πρέπει να σταματήσει κάθε σχετική νομοθετική ρύθμιση  και να γίνει άμεσα ενημέρωση, αλλά και  διαβούλευση  με  τους  κοινωνικούς  φορείς  μέσα  στα  πλαίσια  της  δημοκρατίας  και  της  διαφάνειας. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν θεωρείτε απαραίτητη τη διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς για ζητήματα μείζονος σημασίας,  που θα καθορίσουν το επαγγελματικό μέλλον χιλιάδων επαγγελματιών αλλά και τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων τους. 

One Response to "«Σε αφανισμό οδηγείται η ιδιωτική εκπαίδευση»"

  1. χριστινα   7 Νοεμβρίου 2012 at 22:21

    Για την ασφάλεια των μαθητων, καμία αντίρρηση. Αλλά τα τετραγωικικα τι δουλειά εχουν με όλα αυτά; Είναι υπερβολικα. Εγω με 120τμ δεν τα καλύπτω, πρέπει να βρω κτίριο – και χρήματα για ότι συνεπάγεται αυτό. Κι αν δεν βρω, να κλείσω παρά τα 120 τμ που έχω;;; Τα 4,5 τμ είναι υπερβολή. Δεν παίζουμε ποδόσφαιρο, μάθημα κάνουμε! Και οι αίθουσες 15 τμ πώς τους ήρθαν; Υπάρχουν και μικρά τμήματα. Τα 12τμ με τα οποία είχαμε πάρει άδεια δεν τους κάνουν; Κι εγώ τι να κάνω τις αίθουσές μου τώρα;;; Όσοι αγόρασαν φροντιστήρια και πλήρωσαν ένα σωρό χρήματα, να γεννήσουν τετραγωνικά τώρα; Όλοι λειτουργούμε με προδιαγραφές που οι ίδιοι είχανε θέσει. Κάναμε κι εμείς το πρόγραμμά μας. Νοικιάσουμε, αγοράσαμε….
    Και τα ιδιωτικά σχολεία γιατι να ιδρύουν φροντιστήρια; Είναι τόσο πολλοί οι μαθητές; Τα φροντιστήρια που υπάρχουν δεν αρκούν; Ο δικός μου κλάδος δεν πλήττεται αγρίως;
    Και έπρεπε να γίνουν όλα αυριο; Τι δουλειά έχει η Τρόικα με τα τετραγωνικα; Μην τρελαθούμε!!!
    Ντροπή! Λυπάμαι για τη χώρα μου και για τους πολιτικούς. Τινάζουν την ιδιωτική παιδεία στον αερα!!!