Η Ευρώπη στο σφυρί (Η Ελλάδα σε αποχαύνωση)

Η Ευρώπη στο σφυρί (Η Ελλάδα σε αποχαύνωση)

[Του Στέλιου Ρακιτζή]

Η Λευκή Βίβλος του «αγκαλίτσα» κ Γιούγκερ, αν μη τι άλλο είναι η επίσημη έναρξη της διαδικασίας ενταφιασμού της ΕΕ που ξέραμε και αυτής που οραματίζονταν πριν δεκαετίες οι ευρωπαϊκή λαοί.

Του Στέλιου Ρακιτζή

Με το σάβανο ή αν θέλετε με το αμπαλάζ της ανησυχίας για το μέλλον της ΕΕ που πρώτα η Κομισιόν αποδόμησε και άφησε να μετατραπεί σε ζωτικό χώρο της Γερμανίας, ο κ Γιούγκερ σε μια συνειδησιακή κρίση επιχειρεί να διαμορφώσει διάφορα σενάρια για το πώς θα συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.

Σενάρια που ξεκινούν από την ευελιξία πολλών ταχυτήτων και φτάνουν σε ομοσπονδιοποίηση, με το τελευταίο για ικανοποίηση του κάθε αιθεροβάμονα και των ευρολιγούρηδων, του τύπου «μένουμε Ευρώπη».

Η μέχρι σήμερα πληροφορίες ομιλούν για τέσσερις ή πέντε προτάσεις που θα πρέπει να συζητήσουν(!!!) οι λαοί προκειμένου να καθορισθεί το μέλλον της ΕΕ.

Όμως, η ανησυχία στο ευρωσύστημα είναι πολύ μεγάλη όλο αυτό το διάστημα, ιδιαίτερα από τον Μάρτιο και μετά. Είναι ο μήνας που θα ξεκινήσει η διαδικασία της βρετανικής εξόδου. Και επειδή ακολουθούν γαλλικές εκλογές, ο Γιούνγκερ τρέχει να προλάβει. Τώρα τι θα σώσει, θα το δείξει η ιστορία.

Κάποιοι λένε πως θέλει να σώσει το παρακράτος της ΕΕ που αποτελούν οι λομπίστες.

Η Διεθνής Διαφάνεια φέρνει στην επικαιρότητα τις «στενές» σχέσεις που έχουν οι ευρωβουλευτές µε ισχυρούς οικονοµικούς κύκλους και πολυεθνικές εταιρείες. Και σύμφωνα με την έρευνα οι μισοί από τους Ευρωπαίους επιτρόπους και σχεδόν το ένα τρίτο των ευρωβουλευτών φαίνεται να διατηρούν σχέσεις με εκπροσώπους ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και λομπίστες.

Οι πιο κραυγαλέες περιπτώσεις είναι του πρώην προέδρου της Κομισιόν  Μανουέλ Μπαρόζο που μετά την θητεία του βρέθηκε στην Goldman Sachs, στην επενδυτική τράπεζα  που διαχειρίζεται  το χρέος πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Το ερώτημα είναι πόσο πάει το μαλλί για ερωτήσεις στο ευρωκοινοβούλιο και προς την Κομισιόν…

Το Παρίσι και το Βερολίνο, όπως και ο Γιούνκερ φαίνεται να συμφωνούν να υπάρξει μια ακόμη πιο  «ευέλικτη ΕΕ», δηλαδή να εδραιωθεί η ενισχυμένη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα δράσης της ΕΕ. Η ενισχυμένη συνεργασία παρέχει τη δυνατότητα σε μια ομάδα χωρών της ΕΕ να συμφωνούν και να δρομολογούν πολιτικές, ακόμη και αν πολλές χώρες δεν συμφωνούν και δεν θέλουν να συμμετάσχουν.

Η ενισχυμένη συνεργασία υπάρχει και τώρα και η ευρωζώνη είναι ίσως η κορυφαία έκφρασή της. Όμως τώρα σχεδιάζεται μια νέα αρχή που θα περιέχει και κρίσιμα θέματα ότι η ίδρυση υπουργείου άμυνας, ενδέχεται και οικονομικών που αφορούν, ειδικότερα το πρώτο , κρίσιμα θέματα ασφάλειας της Ελλάδας. Παράλληλα, σύμφωνα με  όλες τις ενδείξεις προωθείται η κατάργηση του βέτο , κάτι που αν συμβεί θα πρέπει να οδηγήσει την Ελλάδα σε πλήρη αναδιαμόρφωση σημαντικών πτυχών της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής.

Είναι όμως και μια ευκαιρία, προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με την Τουρκία να τεθούν επιτακτικά στο τραπέζι. Γιατί ευρωπαική ασφάλεια χωρίς την Ελλάδα, δεν μπορεί να υπάρξει και αυτό το γνωρίζουν κυβερνήσεις και γραφειοκράτες στις ευρωπαικές πρωτεύουσες και τις Βρυξέλλες.

Στην Ελλάδα επικρατεί απόλυτη αδιαφορία σε βαθμό αποχαύνωσης και ενώ διακυβεύονται κρίσιμης σημασίας εθνικά συμφέροντα.

Η Ελλάδα, κυβέρνηση και κόμματα για μια ακόμη φορά εμφανίζονται με απογοητευτική αδυναμία να κατανοήσουν και να εργαστούν για τα μείζονα ζητήματα του μέλλοντος της χώρας. Ούτε η βουλή συζητά, ούτε κανένα κυβερνητικό ή κομματικό όργανο συνεδριάζει για να επεξεργαστεί θέσεις και προτάσεις.

Και για μια ακόμη φορά, η χώρα μας υστερεί σε προετοιμασία και δεν είναι τυχαίο ότι καμία μεγάλη ευρωπαϊκή δύναμη δεν θεωρεί τη χώρα μας ισότιμο συνομιλητή στις μεγάλες αλλαγές που δρομολογούνται .