«Φεύγουμε με άδεια τα χέρια, αλλά με ψηλά το κεφάλι»

αγρότες_μπλόκοΑπό τις 10 το πρωί της Τετάρτης, οι Σερραίοι αγρότες ξεκίνησαν σταδιακά την απομάκρυνση των περίπου 500 τρακτέρ τους από το μεγάλο αγροτικό μπλόκο στην κομβική διασταύρωση του Λευκώνα, επί της εθνικής οδού Σερρών – Θεσσαλονίκης και Σερρών – Προμαχώνα, παρουσία αστυνομικών.

«Φεύγουμε με άδεια τα χέρια, αλλά με ψηλά το κεφάλι» δήλωσαν οι Σερραίοι αγρότες, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στην παναγροτική συγκέντρωση που θα διεξαχθεί στην Αθήνα, στις 5 Μαρτίου.

Χωρίς προβλήματα πραγματοποιήθηκε και η αποχώρηση των αγροτών από τον μπλόκο που στήθηκε επί της Εγνατίας Οδού, στη γέφυρα των Κερδυλλίων, με τους αγρότες να αναμένουν να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού.

Συνάντηση με Χαρακόπουλο

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε συνάντηση, κατόπιν αιτήματός τους, με αγρότες από τις Σέρρες. Οι αγρότες έθεσαν υπόψη του Αναπληρωτή Υπουργού γενικότερα προβλήματα του αγροτικού χώρου αλλά και ειδικότερα της περιοχής των Σερρών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο  κ. Χαρακόπουλος τους ενημέρωσε για  τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση  για τη στήριξη της αγροτικής  παραγωγής και του αγροτικού  εισοδήματος στα αυστηρά πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι κκ: Στέργιος Λίτος, Αστέριος Χύτας, Θωμάς Φούρφουρας και Ανδρέας Χύτας.

Οι αγρότες, έπειτα από ένα μήνα, παίρνουν υποσχέσεις:

  • 1 Για θεσμοθέτηση ειδικής μαγνητικής κάρτας. Εφόσον υλοποιηθεί, κάθε αγρότης θα προμηθεύεται αγροτικό πετρέλαιο κίνησης για τ’ όχημά του από πρατήριο της επιλογής του στη συμβατική τιμή. Με την έκδοση απόδειξης θα ενημερώνεται αυτομάτως το ΚΕΠΥΟ για τη συναλλαγή, ενώ θα γίνεται έλεγχος μέσω ΟΣΔΕ ώστε να προκύπτει και η ποσότητα πετρελαίου.
  • 2 Το καλοκαίρι προχωρά το αγροτικό τιμολόγιο νυχτερινού ρεύματος, ενώ ο Φ. Κουβέλης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί κι άλλες ώρες.
  • 3 Καταβάλλονται τώρα οι de minimis ενισχύσεις σε κτηνοτρόφους, ενώ έρχεται στο τραπέζι το θέμα της αδειοδότησης-χωροταξικού μονάδων με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
  • 4 Ροδακινοπαραγωγοί πήραν μέρος του ποσού των χρημάτων που τους χρωστούσαν πάνω από 7 μήνες συνεταιριστικές βιομηχανίες.
  • 5 Παραμένει το όριο συνταξιοδότησης στα 67, αλλά αναιρείται αν υπάρχουν 40 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ και προχωρούν κανονικά τα προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης. Για χρωστούμενα κάτω των 4.000 ευρώ, οι αγρότες θα μπορούν να παίρνουν σύνταξη και να γίνεται παρακράτηση.