«ΦΙΑΣΚΟ» και με την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης;;;

Πετρέλαιο θέρμανσης_αντλιαΜπήκε η Άνοιξη και με εξαίρεση την επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης (0,28€ ανά λίτρο) που δόθηκε σε όσους είχαν πιστέψει και  βάλει πετρέλαιο θέρμανσης  πριν τα… Χριστούγεννα, από τοτε και μετά όπως φαίνεται δεν δόθηκε ουτε ευρώ. Τότε η (αναξιόπιστη όπως αποδεικνύεται για πολλοστή φορά)   κυβέρνηση είχε στείλει μέχρι και επιστολές σε όσους δικαιούνταν επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, παροτρύνοντας τους  (χωρίς επιτυχία) να εφοδιαστούν για την θέρμανση τους με πετρέλαιο τονίζοντας ότι έχουν δεσμευτεί 300.000.000 ευρώ για το επίδομα. Μάλιστα σύμφωνα με τις διαδικασίες προβλεπόταν η επιστροφή να γίνεται σε 15 ημέρες και με μέγιστο τις… 40. Αλλά φευ! Από μια έρευνα που κάναμε στο ν.Σερρών διαπιστώσαμε ότι αυτοί που βάλανε πετρέλαιο θέρμανσης στις αρχές του έτους, ακόμη δεν έχουν πάρει την επιστροφή.

Αυτό και το γεγονός ότι ο νομός Σερρών είναι στην κατηγορία με τις περιοχές όπου ο Χειμώνας είναι πιο βαρύς ώθησε την Αντιπρόεδρο της Βουλής  Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά να καταθέσει ερώτηση Προς τον  κ. Υπουργό Οικονομικών, η οποία όμως εδώ και 20 ημέρες παραμένει αναπάντητη.

Θέμα: Επιστροφή φόρου πετρελαίου
 Πρόσφατα, η ΓΓΠΣ απέστειλε  115.000 ηλεκτρονικές επιστολές σε ισάριθμους φορολογουμένους, με τις οποίες τους ενημέρωνε, ότι δικαιούνται επιστροφής φόρου για τις ποσότητες πετρελαίου, που αγόρασαν και τους κατευθύνει στην υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης.
        Βέβαια, δεν γίνεται καμία αναφορά για στους δικαιούχους, που ήδη έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης και έχουν ολοκληρώσει τις σχετικές ηλεκτρονικές διαδικασίες ενημέρωσης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων, από τον Δεκέμβριο έχει προχωρήσει στην πίστωση επιδομάτων ύψους μόλις 7 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων, όταν στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί για το σκοπό αυτό 80 εκατ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο οι επιστροφές φόρου έφτασαν τα 15 εκατ. ευρώ, όταν στον προϋπολογισμό, για το  σύνολο του έτους, έχουν εγγραφεί 270 εκατ. ευρώ.
    Η αναποτελεσματική πολιτική που ακολουθήθηκε είχε ως αποτέλεσμα την κάθετη πτώση της κατανάλωσης με ό,τι αυτό συνεπάγεται
        Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
  Πότε αναμένεται  να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες  καταβολής της επιστροφής φόρου  πετρελαίου για τους δικαιούχους και γιατί δεν ανακοινώνονται  σαφή χρονοδιαγράμματα επιστροφής του φόρου στους δικαιούχους, ώστε και να βοηθηθούν σε αυτή την κρίσιμη οικονομική περίοδο και να είναι σε θέση να προγραμματίσουν αποτελεσματικότερα τις υποχρεώσεις τους για την κάλυψη των αναγκών τους;
Σε ποιες περιοχές της χώρας παρουσιάζεται η  μεγαλύτερη υστέρηση στη συμμετοχή των δικαιούχων;
Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 
                                                                                                                                       Η Ερωτώσα Βουλευτής
 
Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων 
Βουλευτής Ν. Σερρών