φίλοι μεν (οι) φίλοι, φιλτέρα δ’ αλήθεια

φίλοι μεν (οι) φίλοι, φιλτέρα δ’ αλήθεια

Καλημέρα σας, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι. Ξεφυλλίζοντας την επικαιρότητα, πολλά απ’ αυτά που καταγράφει παρακινούν σε σχολιασμό. Οπότε πρέπει να επιλέξεις ποια είναι πιο σοβαρά και να εικάσεις ότι μπορεί να έχουν ένα ευρύτερο ενδιαφέρον.

Του Νίκου Φαλαγκάρα [nicfalag@yahoo.gr]
Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

Προσωπικά αυτό κάνω κάθε φορά, ανεξάρτητα από το αν η συγκεκριμένη επιλογή είναι περισσότερο ή λιγότερο εύστοχη. Το ίδιο θα κάνω και σήμερα λοιπόν.

Δύο είναι τα θέματα που θα με απασχολήσουν.

Το πρώτο έχει να κάνει με την αιφνίδια και σοβαρή αρρώστια του Θάνου Πλεύρη, με την πολιτική του οποίου μπορεί να με χωρίζει άβυσσος, αλλά αυτή την ώρα προέχει η ζωή. Για να μπορούμε να εκφράζουμε τις, ακόμα και διαμετρικά αντίθετες, θέσεις μας.

Δεν φιλοδοξώ να παραδώσω μαθήματα ανθρωπιάς –κανείς δεν τα έχει ανάγκη άλλωστε. Απλώς επαναλαμβάνω το αυτονόητο που δυστυχώς για μερικούς φαντάζει παραδοξότητα ή αβαρία.

Γι’ αυτό εύχονται στον άνθρωπο που δίνει την έσχατη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή… ψόφο.

Ακόμα και όταν προσπαθούν να διανθίσουν τα ιοβόλα σχόλιά τους με κάποια δόση… χιούμορ. Με αυτούς, θα το ξαναπώ και εδώ, δεν πρόκειται να ανοίξω κανένα διάλογο, όχι γιατί τους καταφρονώ, αν και η ευχή τους με κάνει να ανατριχιάζω, αλλά επειδή έχουμε διαφορετικούς αξιακούς κώδικες.

Το δεύτερο που θέλω να (ξανα)σχολιάσω είναι η πολυσυζητημένη επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ κ. Ομπάμα.

Εμφανίστηκε σαν τον προάγγελο και τον φορέα επικείμενων βιβλικών καταστροφών. Τόμους μπορεί να γεμίσει κανείς αν καταγράψει τα τόσα πολλά που λέχθηκαν σε τόσο λίγο χρόνο. Τα περισσότερα απωθημένα για τον διαχρονικό και επιζήμιο όντως ρόλο της χώρας του στα ελληνικά πράγματα.

Αλλά να τα φορτωθεί όλα αυτά ο απερχόμενος Πρόεδρος που πραγματοποιεί μια επίσκεψη η οποία το πολύ πολύ να αποβεί άκαρπη;

Αν λοιπόν όλες αυτές οι υπερβολές, τα αναθέματα κλπ. είχαν κάποια βάση, σκεφτείτε τι θα έπρεπε να κάνουν οι Κουβανοί (ή δεν έχουν αριστερή κυβέρνηση αυτοί;) όταν ο κ. Ομπάμα επισκέφτηκε τη χώρα τους…

Μ’ αυτά που γράφω εδώ, πολύ φοβάμαι ότι θα στενοχωρήσω κάποιους φίλους.

Εις απάντησιν και αντί άλλου τινός, θα παραφράσω τη ρήση του Σταγειρίτη: φίλοι μεν (οι) φίλοι, φιλτέρα δ’ αλήθεια.