Επιτέλους, μετά από δύο χρόνια, Ιατρείο στις Φυλακές Νιγρίτας!

Φυλακές Νιγρίτας-ασθενοφόρο-2012αΟ υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέτζος, απαντώντας στην με αρ. 4081/19-11-2012 ερώτηση, που κατατέθηκε στη Βουλή από την ΣΤ’ Αντιπρόεδρο της Βουλής, κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, με θέμα «Δημιουργία Περιφερειακού Ιατρείου στο Γενικό Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας», δηλώνει ότι έχει υπογραφεί σχέδιο για την δημιουργία Ιατρείου στις Φυλακές Νιγρίτας, βάζοντας ένα τέλος στην ταλαιπωρία, εδώ και δύο χρόνια, (μέχρι και κίνδυνο για τη ζωή τους) των κρατουμένων που αντιμετώπιζαν σε περίπτωση ασθενείας τους. Επιπλέον στην απάντησή του προς την αντιπρόεδρο της Βουλής Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά, δίνει και μια προσωρινή λύση (μέχρι να στελεχωθεί το ιατρείο) ορίζοντας  δυο παθολόγους του νοσοκομείου Σερρών να επισκέπτονται σε εβδομαδιαία βάση τις φυλακές, ενώ οι κρατούμενοι μπορούν σε έκτακτες περιπτώσεις να εξυπηρετούνται από τους ιατρούς του Κέντρου Υγείας Νιγρίτας.

[pullquote]Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά, ότι αν δεν διεκδίκησης με επιμονή και μεθοδικότητα το δίκαιο και αυτό που πρέπει να γίνει (ακόμη και για τα αυτονόητα) η κεντρική εξουσία θα σε αγνοεί. Την μεθοδικότητα της βουλευτού Μ. Κόλλια-Τσαρουχά, θα πρέπει να έχουν σαν παράδειγμα και οι άλλοι βουλευτές του νομού (ειδικά της κυβέρνησης) για την προώθηση και υλοποίηση των αναγκών του τόπου.[/pullquote]    

Αναλυτικά στην απάντηση του ο Υπουργός Υγείας αναφέρει:

Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας προέβη στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης σχετικά με τη σύσταση Ειδικού Περιφερειακού Ιατρείου στο Κατάστημα Κράτησης Κεντρικής Μακεδονίας στη Νιγρίτα Σερρών, μετά από εισήγηση του Διοικητή της οικείας Υγειονομικής Περιφέρειας.

Το σχέδιο της Απόφασης έχει υπογραφεί από τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο μεσοδιάστημα και μέχρι την ολοκλήρωσή του και για την εξυπηρέτηση των κρατουμένων και την αποτροπή άσκοπων μετακινήσεων και πιθανόν παρενεργειών, έχουν οριστεί δύο (2) Παθολόγοι ιατροί του ΓΝ Σερρών, οι οποίοι λειτουργούν το ιατρείο του Καταστήματος σε εβδομαδιαία βάση (μία φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή). Επιπλέον, σε συνεννόηση με το Κέντρο Υγείας Νιγρίτας, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο Κατάστημα Κράτησης, εξυπηρετούνται όλα τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.