ΦΟΔΣΑ: Αυξήσεις 66% στη διαχείριση σκουπιδιών των Σερρών (η μεγαλύτερη στους 38 Δήμους που μετέχουν στον φορέα!)

Η Ενιαία τιμολόγηση θα οδηγήσει έως το 2020, σε αυξήσεις 66% στις Σέρρες όταν στη Θεσσαλονίκη θα αυξηθεί 36%, Κιλκίς 30%, Ημαθία, Πέλλα,0% και Χαλκιδική… -10%!

ΦΟΔΣΑ: Αυξήσεις 66% στη διαχείριση σκουπιδιών των Σερρών (η μεγαλύτερη στους 38 Δήμους που μετέχουν στον φορέα!)

Η Π.Ε. Σερρών είναι η μεγάλη χαμένη από την αναπροσαρμογή στα τέλη διαχείρισης που ψήφισε το συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ κατά τη συνεδρίασή του την Πέμπτη (13/7)

Οπως προκύπτει από την ενιαία τιμολογιακή πολιτική που εγκρίθηκε από το ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, η προσαρμογή θα γίνει με σταδιακές αυξήσεις:

για το 2017 θα φτάσει το 28% (από τα 18€ ο τόνος θα αυξηθεί στα 23€) για να συνεχιστεί με νέα αύξηση στα 28€ για το 2018 και 2019 (αύξηση  55% από τη σημερινή τιμή) για να καταλήξει στα 30€ το 2020 (αύξηση 66%), την μεγαλύτερη από όλους τους Δήμους που μετέχουν στον ΦΟΔΣΑ.

Αυτή η αύξηση αναμένεται να μετακυλήσει στα Δημοτικά Τέλη Καθαριότητας και να τη χρεωθούν τα σερραϊκά νοικοκυριά, αν δεν μειωθεί ο όγκος των στερεών απορριμμάτων, όπως ευελπιστούν οι διοικούντες τον ΦΟΔΣΑ. (σ.σ. δεν λαμβάνουν όμως υπόψη τη ρήτρα ελάχιστου όγκου απορριμμάτων που υπάρχει με τις ιδιωτικές εταιρείες που θα λειτουργούν τους ΧΥΤΑ).

Δήμαρχος Σερρών Π.Αγγελίδης: Πετύχαμε τον… στόχο μας!

Αγγελίδης-16-5-16 ELAIONASΟ Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί μας το πρωί της Παρασκευής (15/7), ενοχλημένος από το πρωτοσέλιδο της έντυπης έκδοσης μας «σερραϊκή Εβδομάδα»,  όπου στον υπότιτλο έκανε λόγο για: «ήττα της θέσης της Δημοτικής αρχής που υποστήριξε την ενιαία τιμολόγηση αλλά ζητούσε μικρότερες αυξήσεις», μας δήλωσε πως διαφωνεί με τον τίτλο καθώς θεωρεί ότι η Δημοτική αρχή… πέτυχε τον στόχο που είχε για την ενιαία τιμολόγηση, αγνοώντας την επισήμανσή μας ότι η Π.Ε. Σερρών, έχει την μεγαλύτερη αύξηση (66%) στην ενιαία τιμή της διαχείρισης από τους 38 Δήμους που συμμετέχουν στον ΦΟΔΣΑ.

Μας επισήμανε ότι πέτυχε η αναπροσαρμογή για το 2017 να είναι από τα 18€ στα 23€ (η πρόταση ήταν για 25€).

Σε ερώτησή μας αν θα μετακυλήσει την αύξηση αυτή στους δημότες, απάντησε ότι: αυτό θα φανεί στο μέλλον και δεν είναι σίγουρο αν θα γίνει.

Επίσης ο Δήμαρχος Σερρών μας δήλωσε ότι: δεν κάνει με το θέμα μικροπολιτική αφού κοιτά το συμφέρον των δημοτών.

Μιχάλης Γεράνης πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ: Επιβεβλημένη η αύξηση

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, τονίζει ότι η αύξηση είναι επιβεβλημένη από τη σχετική μελέτη, δεδομένου μάλιστα ότι η ΕΕ δεν επιδοτεί πλέον τις αποκαταστάσεις ΧΥΤΑ και ΧΑΔΑ (ανεξέλεγκτες χωματερές) σε όλη τη χώρα. Οι αποκαταστάσεις όμως πρέπει υποχρεωτικά να γίνουν, όπως εκείνες του Δερβενίου και των Ταγαράδων.

Μιχάλης Γεράνης-ΦΟΔΣΑ«Δεν υπάρχει λόγος η Κεντρική Μακεδονία να μετατραπεί σε Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Κέρκυρα, περιοχές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τη διαχείριση σκουπιδιών. Είμαστε δήμαρχοι σε θέσεις ευθύνης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα τα προβλήματα και όχι να κρύβουμε τα σκουπίδια κάτω από το… χαλί», επισήμανε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Μιχάλης Γεράνης, η αύξηση αυτή που θα οδηγήσει σε ενιαίο τέλος για όλους τους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, της τάξης των 30 ευρώ τον τόνο, το 2020.

Αναλυτικά οι σταδιακές προσαρμογές που ψηφίστηκαν να ισχύσουν το 2017 ανά περιοχή είναι, στη Θεσσαλονίκη, το τέλος θα αυξηθεί από 22 ευρώ τον τόνο στα 26€, στις Σέρρες από τα 18 στα 23 και στο Κιλκίς από τα 23 στα 28. Σταθερό μένει το τέλος στην Ημαθία και την Πέλλα, όπου ήδη πληρώνουν 25 ευρώ τον τόνο, τη Χαλκιδική, όπου πληρώνουν 33 ευρώ τον τόνο και την Πιερία 30 ευρώ ο τόνος.

Τελικά η μεγάλη «κερδισμένη» είναι η Π.Ε. Χαλκιδικής καθώς θα είναι η μοναδική Π.Ε. του Φορέα που το 2020 θα πληρώνει μειωμένα τέλη διαχείρισης από 33€ /τόνο στα 30€/τόνο (-10%)

Αντιδράσεις Δημάρχων – Τι ψήφισαν οι Σερραίοι Δήμαρχοι

Ωστόσο, υπήρξαν αντιδράσεις από ορισμένους Δήμους που διαφωνούν με την αύξηση αυτή και ζητούν να διαφοροποιείται το τιμολόγιο ανά Περιφερειακή Ενότητα, ώστε οι Δήμοι της να καλύπτουν το κόστος που προκύπτει από τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιοχή τους.

«Δεν είναι δυνατόν εμείς να καλύπτουμε μέρος των εξόδων που προκύπτει από τη μισθοδοσία των 407 υπαλλήλων του ΦΟΔΣΑ» εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Νέας Ζίχνης Σερρών, Ανδρέας Δαϊρετζής.

Στην συνεδρίαση της συνέλευσης των δήμων μελών του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας οι δήμαρχοι Σερρών Αγγελίδης , Σιντικής Δομουχτσίδης , Εμμανουήλ Παπα Νότας , Βισαλτίας Δουβίτσα και Ηράκλειας Κοτσακιαχίδης ψήφισαν ΝΑΙ στις αυξήσεις. ΟΧΙ ψήφισαν οι δήμαρχοι Αμφίπολης Μελίτος και Νέας Ζίχνης Δαιρετζής.

Επικράτησε η θέση της Δημοτικής αρχής του Π.Αγγελίδη

Μια μέρα νωρίτερα είχε πραγματοποιηθεί Δημοτικό Συμβούλιο στις Σέρρες όπου συζητήθηκε το θέμα, αλλά η συζήτηση απέβη … Άκαρπη

Παρά τις ενστάσεις του συνόλου της αντιπολίτευσης, ούτε … χιλιοστό διαφοροποιήθηκε η πρόταση που κατέθετε στην σημερινή συνεδρίαση του Φορέα στη Θεσσαλονίκη η δημοτική αρχή, η οποία τάσσεται υπέρ της ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής, για όλους τους δήμους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά όχι στο ύψος της αύξησης που προτείνει η εκτελεστική γραμματεία του Φορέα (σ.σ. όπου αγνοήθηκε τελικά η πρόταση της Δημοτικής αρχής Σερρών).

διαχειριση-σκουπίδια-ΦΟΣΔΑΟι θέσεις των Δημοτικών Παρατάξεων

Στέφανος Φωτιάδης:

Αντίθετος στην εφαρμογή ενιαίας πολιτικής για το σύνολο των δήμων της Π.Κ.Μ. , όπως επίσης και στην οποιαδήποτε πρόταση για την αύξηση της τιμής στον τόνο ταφής των απορριμμάτων, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Στέφανος Φωτιάδης, υπογραμμίζοντας πως ο Δήμος Σερρών θα πρέπει να διαπραγματευτεί το «πρόκριμα» που διαθέτει σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων με την λειτουργία του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου.

Θεόδωρος Μηλίδης:

Στο ίδιο μήκος κύματος εμφανίστηκε και η παράταξη του κ.Μηλίδη, με τον επικεφαλής της να υποστηρίζει πως ο Δήμος Σερρών επέδειξε ετοιμότητα και έργο, όταν οι άλλοι δήμοι τα προηγούμενα χρόνια έμειναν αδρανείς.

Δημήτρης Γιαννακίδης:

Την έξοδο του Δήμου Σερρών από το ΦΟΔΣΑ πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος της «Διάβασης Πεζών» Δημήτρης Γιαννακίδης, τονίζοντας πως η εφαρμογή ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής θα αποβεί επιζήμια για το Δήμο Σερρών.

Γιώργος Καρύδας:

Το ίδιο αρνητικός εμφανίστηκε στο όποιο ενδεχόμενο αύξησης στην αρχική τιμή που πληρώνει ο Δήμος Σερρών και διαμορφώνεται στα 17,70 ευρώ ανά τόνο ταφής απορριμμάτων, άποψη που εξέφρασε και ο επικεφαλής της ΛΑΣ Γιώργος Καρύδας.

Πέτρος Αγγελίδης:

«Θα πρέπει να σταθούμε με υπευθυνότητα στο ζήτημα και δίχως λαϊκισμούς» δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Σερρών, απορρίπτοντας τις προτάσεις της αντιπολίτευσης, υπεραμυνόμενος της αρχή της «αλληλεγγύης». Τόνισε πως η εφαρμογή ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής μελλοντικά θα αποβεί προς όφελος του Δήμου Σερρών, ενισχύοντας παράλληλα τους απομακρυσμένους δήμους, όπως επίσης και τις μικρές διαχειριστικές ενότητες.

Η τελική πρόταση που θα παρουσίαζε στην χθεσινή συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ ο Δήμαρχος κ.Αγγελίδης αρκέστηκε να «παλέψει» για τη τιμή της σταδιακής αναπροσαρμογής στην ενιαία τιμολόγηση και πέτυχε τιμή μικρότερη των 25€ για το 2017 (θα πληρώνουμε 23€), το 2018 και 2019 28€ και τελικά το 2020 θα… πληρώνουμε 30€ ανά τόνο διαχείρισης σκουπιδιών.