Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σερρών: «Να καταργηθεί άμεσα το χαράτσι του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΣ»

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Σερρών: «Να καταργηθεί άμεσα το χαράτσι του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΣ»

βιολογικός Σερρών-ΔΕΥΑΣΖΗΤΑ ΜΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΝΙΖΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ, ΕΝΩ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ!!!

Με ανακοίνωση της η Δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Σερρών ζητά την κατάργηση του ειδικού τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΣ, καθώς όπως υποστηρίζει δεν υπάρχει λόγος πλέον της είσπραξής του, ενώ και οι νόμοι που το θεσμοθέτησαν έχουν ορίσει δύο παρατάσεις με την τελευταία να έχει λήξει με το τέλος του 2012. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» αναφέρει:

Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό  για το λαό και όχι εμπόρευμα που να φέρνει κέρδη. Αυτή είναι η πάγια θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης και έχουμε αναφερθεί πολλές φορές αναλυτικά σε αυτό το θέμα. Όταν όμως ζούμε σε μια κοινωνία όπου τα πάντα υπολογίζονται με το χρήμα και μάλιστα με το πόσο θα κερδίσει ο επιχειρηματίας ιδιώτης, ο επιχειρηματίας δήμος, ο επιχειρηματίας κράτος, και όχι πόσο θα ωφεληθεί ο λαός από το κάθε αγαθό ή υπηρεσία τα πράγματα αλλάζουν. Ψηφίζονται και νόμοι που στηρίζουν αυτή την πολιτική, υπάρχουν και δήμοι που όχι μόνο υπηρετούν αυτή την πολιτική αλλά την υποστηρίζουν με πείσμα και κρύβονται πίσω από το νόμο, στην προκειμένη περίπτωση τον «Καλλικράτη», που τους καλύπτει πλήρως. Ούτε σκέψη για φιλολαϊκότερη πολιτική ή μείωση τιμολογίων.

Και ο λόγος για το «Πρόσθετο  Ειδικό Τέλος» του 80% της αξίας του νερού που μπήκε στα τιμολόγια με το νόμο 1069/80, όταν άρχισε η μετατροπή των δημοτικών υπηρεσιών σε επιχειρήσεις. Απαίτηση της ΕΕ. Το ειδικό τέλος ορίζονταν τότε στο 80% της αξίας κατανάλωσης του νερού. Και ίσχυε για δέκα χρόνια μόνο !!! Τα χρήματα δε, θα αξιοποιούνταν αυστηρά μόνο για έξοδα επέκτασης ή βελτίωσης έργων  ύδρευσης ή αποχέτευσης και κυρίως για να πληρώνεται η ιδία συμμετοχή των συγχρηματοδοτούμενων έργων η οποία τότε ανερχόταν στο 35-40% την συνολικής αξίας του έργου. (άρθρο 11 του ν. 1069/80). Απαγορεύονταν κάθε άλλη χρήση. Με τον νόμο 2065/1992, (άρθρο 43 παρ. 3) και τον νόμο 3013/2002 (άρθρο 26 παρ 3) πήρε δύο 10ετείς παρατάσεις οι οποίες λήγουν το 2012!!!!!!! Σήμερα που η ιδία συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα έργα είναι μόλις 3,5% δεν υπάρχει κανένας λόγος να υφίσταται το συγκεκριμένο χαράτσι και ούτε υπάρχει νόμος που να το ορίζει. Καμία όμως διάθεση απαλλαγής από το ειδικό αυτό τέλος δεν φαίνεται από τη δημοτική αρχή των Σερρών και το ειδικό τέλος παραμένει πλέον ως φόρος αφού δεν έχει τέλος ούτε γνωρίζουμε αν διατίθεται μόνο για τους σκοπούς που αρχικά προορίζονταν. Αν τώρα προσθέσουμε οτι αυτό το 80% επιβαρύνεται και με ΦΠΑ  ξεπερνάει τα όρια. Αν υπολογίσουμε οτι στην τιμή του νερού υπάρχει ήδη ΦΠΑ και μετά υπολογίζεται το 80% τότε φτάνει και τα όρια του 100% της αξίας του νερού. Αν υπολογίσουμε οτι για τα ίδια έργα έχουν πάρει και δάνεια εκατομμυρίων ευρώ που θα τα ξεπληρώσει ο σερραϊκός λαός καταλαβαίνουμε αν η πολιτική τους ήταν για το συμφέρον του λαού ή για το συμφέρων εταιρειών, μεγαλοεπιχειρηματιών ή τραπεζών.

Επικοινωνιακά και μόνο ο Δήμος  μας βγήκε και εξήγγειλε μείωση στην  τιμή του νερού κοροϊδεύοντας  τους δημότες του για τα ψίχουλα που τους απάλλαξε αλλά φρόντισε να κρατήσει το παράνομο, πλέον, 80% ειδικό τέλος δηλαδή χαράτσι.

Με  τέτοιες ταχυδακτυλουργίες, με τέτοια επικοινωνιακά τερτίπια θέλει να ξεγελάσει το λαό, λες και μπορεί ακόμα, χωρίς να βγαίνει και να λέει καθαρά την αλήθεια. Χωρίς να βγαίνει και να καταγγέλλει ανοιχτά αυτό το, «ειδικό» κατά τα άλλα τέλος, και να το καταργεί, μιας και οι νόμοι που το επέβαλαν ήδη έχουν λήξει. Προφανώς δεν υπάρχει η πολιτική θέληση να στηρίξει τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά, αλλά όσους χρηματοδοτούνται από αυτό το «τέλος» ακόμα. Επιχειρηματίες και ιδιώτες που παρέχουν πανάκριβες υπηρεσίες.

Εδώ είναι που ο λαός με τη δική του  δράση πρέπει να καταργήσει τέτοιες  πολιτικές, σε καιρούς μάλιστα κρίσης, και να οργανωθεί γύρω από τη Λαϊκή Συσπείρωση, γύρω από τις Λαϊκές Επιτροπές της γειτονιάς του και δυναμικά να απαιτήσει την κατάργηση τέτοιων αδικιών σε βάρος του. Αν δεν το κάνει μόνος του κανένας δεν πρόκειται να έρθει και να τον απαλλάξει από τίποτα όσο άδικο και βαρύ και αν είναι. Γιατί οι άδικοι και σκληροί νόμοι δεν ψηφίστηκαν κατά λάθος εναντίον του λαού αλλά κάποιοι συνειδητά τους ψήφισαν και κάποιοι άλλοι συνειδητά τους υπηρετούν. Μόνος του ο λαός θα απαλλαγεί απ’ όλους αυτούς και τη δύναμη την έχει. Το μόνο που απομένει είναι να το πάρει απόφαση.