Φωτεινή Αραμπατζή: Ταχεία καταγραφή των αγροτικών ζημιών από τις εντονες βροχοπτώσεις στο ν.Σερρών

Φωτεινή Αραμπατζή: Ταχεία καταγραφή των αγροτικών ζημιών από τις εντονες βροχοπτώσεις στο ν.Σερρών

Την ταχεία καταγραφή των ζημιών και την γρήγορη αποζημίωση των παραγωγών του Ν. Σερρών, που επλήγησαν από τις παρατεταμένες και έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στη βαμβακοπαραγωγή, ζητά η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Ερώτηση στον Αποστόλου και επιστολή στον ΕΛΓΑ

Με Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου και σχετική Επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, η βουλευτής Σερρών τονίζει ότι ιδιαίτερα στη δυναμική καλλιέργεια του βαμβακιού, που αποτελεί και την κυρίαρχη καλλιέργεια στον Ν. Σερρών, η ζημία είναι ιδιαίτερα σοβαρή.

20.000 στρέμματα πλημμυρισμένα

Καθώς  αφορά περισσότερα από 20.000 στρέμματα πλημμυρισμένα και η συγκεκριμένη καλλιέργεια βρίσκεται αυτή την περίοδο στο ευαίσθητο σημείο του φυτρώματος.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει, οι παραγωγοί βρίσκονται σε εντονότατο προβληματισμό και ανασφάλεια, καθώς τα χρονικά περιθώρια επανασποράς, εάν και εφόσον στραγγίξουν οι πλημμυρισμένες εκτάσεις, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένα (αρχές Ιουνίου).

Αποθαρρυντική η αποζημίωση για επανασπορά

Ακόμη όμως και αυτή καθ’ εαυτή η δυνατότητα επανασποράς, είναι πρακτικά αποθαρρυντική. Μιας και η αποζημίωση των 20-23 ευρώ ανά στρέμμα, που προβλέπει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, είναι εξαιρετικά ανεπαρκής, ενώ σε πολλά χωράφια δεν θα καταστεί δυνατόν να γίνει ούτε αυτή η καθυστερημένη επανασπορά.

Και η σερραία βουλευτής καταλήγει στην ερώτησή της επισημαίνοντας:

Η απόγνωση δε των παραγωγών εντείνεται ακόμη περισσότερο, καθώς την ίδια ώρα, που η βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους κινδυνεύει, καλούνται να ανταπεξέλθουν στην πρωτοφανή οικονομική δίνη, που προκαλούν οι αυξημένες φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, καθώς και η γιγάντωση του κόστους παραγωγής από τις πολιτικές της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.