Από τις 12 Γενάρη αν δεν σου δώσουν απόδειξη δικαιούσαι να μην πληρώσεις!

απόδειξηΑντίθετος ο Εμπορικός Σύλλογος Σερρών στη νέα ρύθμιση κατά της φοροδιαφυγής.

Από τις 12 Ιανουαρίου θα τεθεί σε ισχύ η αγορανομική διάταξη, σύμφωνα με την οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να μην πληρώνουν το κόστος των προϊόντων και των υπηρεσιών που αγοράζουν εάν δεν πάρουν απόδειξη λιανικής. Οι επιχειρήσεις θα είναι υποχρεωμένες να αναρτούν σε εμφανές σημείο του καταστήματος πινακίδα στα ελληνικά και τα αγγλικά που θα αναγράφει ότι «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη-τιμολόγιο)», ενώ το ίδιο κείμενο θα αναγράφεται και στους τιμοκαταλόγους καταστημάτων εστίασης και αναψυχής.

Στην περίπτωση μη ενημέρωσης των καταναλωτών με τον παραπάνω τρόπο, οι παραβάτες θα τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.000 ευρώ, εκτός των άλλων κυρώσεων.

Αν οι ίδιοι δεν εκδίδουν παραστατικά, τα ελεγκτικά όργανα θα είναι υποχρεωμένα να γνωστοποιούν τις παραβάσεις στη Διεύθυνση Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιχειρήσεις, καθώς συνιστά φορολογική παράβαση Σε δελτίο τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Σερρών αναφέρονται τα εξής:

 «Ο καταναλωτής δεν έχει υποχρέωση να πληρώσει αν δεν λάβει το νόμιμο παραστατικό στοιχείο ΑΠΟΔΕΙΞΗ ή ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ». Καιστααγγλικά  “CONSUMER IS NOT OBLIGED TO PAY IF THE NOTICE OF PAYMENT HAS NOT BEEN RECEIVED ( RECEIPT- INVOICE)”

Αυτή την πινακίδα υποχρεούνται από τις 12 Γενάρη 2013 να αναρτήσουν όλοι οι καταστηματάρχες πλησίον του ταμείου διότι σε αντίθετη περίπτωση προβλέπεται επιβολή διοικητικού προστίμου 1000€ ( χιλίων ευρώ).
Αυτή η ρύθμιση που πάει να εφαρμόσει το Υπουργείο έχει ,όπως λέει, σαν στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Στην πράξη όμως πρόκειται να δημιουργήσει πολύ περισσότερα προβλήματα απ΄ αυτά που αναμένεται ότι θα λύσει, αφού καθίσταται επικίνδυνη όχι μόνο για τον επιχειρηματία αλλά και για τον ίδιο τον καταναλωτή.
Αν ο καταστηματάρχης αρνηθεί να εκδώσει απόδειξη , ο καταναλωτής μπορεί να καταγγείλει το γεγονός και να αρνηθεί την αγορά ή να αφήσει τα προϊόντα και να αποχωρήσει, ΟΧΙ όμως να τα πάρει και να φύγει χωρίς να πληρώσει, καθώς η κίνηση αυτή δηλώνει ΚΛΟΠΗ.
 
Αναρωτήθηκαν άραγε οι αρμόδιοι που αποφάσισαν την εφαρμογή αυτού του μέτρου ,το οποίο προτρέπει σε αυτοδικία , πως διασφαλίζεται η επιχείρηση ότι δηλ δεν θα εκμεταλλευτούν οι ΕΠΙΤΗΔΕΙΟΙ την ρύθμιση αυτή και ότι δεν θα υπάρξουν αντιδικίες και εμπλοοκές σε παρεξηγήσεις και πιθανά έκτροπα.
 
Θέση μας είναι ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, που είναι παράνομη πράξη, δεν λύνεται με την νομιμοποίηση μιας άλλης παράνομης πράξης της αυτοδικίας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων οι οποίες συλλήβδην συκοφαντούνται  , εκδίδανε τα προβλεπόμενα παραστατικά αγορών στους πελάτες τους.
Το κράτος καλό θα ήταν να αναζητήσει την φοροδιαφυγή στο παραεμπόριο και λαθρεμπόριο και να μην προχωρά σε ακραία και καταχρηστικά μέτρα τα οποία μόνον προβλήματα μπορούν να προκαλέσουν στην ομαλή λειτουργία της πολύπαθης αγοράς.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Κεχαγιας Άγγελος