Από… «χίλια κύματα» η Δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην πόλη των Σερρών

Από… «χίλια κύματα» η Δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην πόλη των Σερρών

ΝΕΑ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΛΥΚΟΥΡΕΤΖΟΥ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ, ΟΤΙ ΘΑ ΕΓΚΡΙΝΕΙ ΤΗ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.

Η κα Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, σε δήλωσή της σχετικά με την υλοποίηση της πρότασης για την δημιουργία Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην πόλη των Σερρών, την οποία και εξέθεσε σε  Eπίκαιρη Eρώτηση αναφέρει:

 «Κανείς δεν αμφισβητεί  την αναγκαιότητα δημιουργίας Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στην πόλη των Σερρών, καθόσον με τη λειτουργία του θα συντελέσει στην αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου Σερρών, μειώνοντας σημαντικά τον όγκο της εργασίας του, σε επίπεδο περιστατικών και τακτικών ιατρείων. Στις 9 Ιουλίου 2012, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, ασκώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο, κατέθεσα σχετική ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, επιχειρώντας να διερευνήσω τις πραγματικές προθέσεις  της παρούσης ηγεσίας του για την δημιουργία του αλλά και για τις εκτιμήσεις της περί του χρονοδιαγράμματος υλοποίησής του.

Είναι σύνηθες πλέον, αρκετοί Υπουργοί αυτής της Κυβέρνησης, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής των Ελλήνων, να μην απαντούν εγγράφως σε ερωτήσεις βουλευτών. Αυτή την πρακτική τελικά επέλεξε και ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας κ. Λυκουρέντζος. Θεώρησα υποχρέωσή μου ως βουλευτής του Νομού Σερρών, και αξιοποιώντας τον Κανονισμό της Βουλής, να μετατρέψω τη μη απαντηθείσα ερώτησή μου σε Επίκαιρη  στην Ολομέλεια, όπου και εκεί ο Υπουργός Υγείας αρνήθηκε να προσέλθει δύο φορές. Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων,  όπου συμμετέχω, έθεσα το ζήτημα, ότι όχι μόνο δεν προσέρχονται ορισμένοι Υπουργοί κατά τη διαδικασία συζήτησης αλλά και δεν ενημερώνουν, έγκαιρα, για την απουσία τους, απαξιώνοντας με αυτό τον τρόπο τους βουλευτές. Υποχρεώθηκα να καταθέσω την ίδια  σχετική Επίκαιρη Ερώτηση για τρίτη φορά, σπάνιο γεγονός στην κοινοβουλευτική διαδικασία, ώσπου τελικά να προσέλθει ο κ. Λυκουρέντζος στο Κοινοβούλιο.

 

Έχει ενδιαφέρον ένα απόσπασμα από τα πρακτικά της συζήτησης όπου αναφέρονται  τα εξής:

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ (ΣΤ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής):  Πρέπει πολύ γρήγορα, κύριε Υπουργέ και εσείς να το βάλετε ως στόχο το Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου να γίνει στις Σέρρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται… Πάντως, οι όποιες δυνάμεις αδράνειας και παθογένειας του κράτους ή θα εξαλειφθούν ή θα εξαλείψουν το ίδιο το κράτος.

Όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη στην οποία βρίσκεται η χώρα. Επιτέλους, όμως, πρέπει και ο κάθε δημόσιος λειτουργός να λάβει τις ευθύνες του.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, λοιπόν, απ’ ό,τι μου είπατε, μου δίνετε τη διαβεβαίωση ότι θα συμβεί. Όμως, εδώ και ενώπιον του Προεδρείου σας καθιστώ υπεύθυνο και θα επανέλθω, γιατί το παρακολουθώ το θέμα. Αν δεν συμβεί, λοιπόν, στο τέλος του χρόνου ή στις αρχές του επόμενου –Ιανουάριο, φαντάζομαι, γιατί άλλες αρχές δεν υπάρχουν, μετά πάμε στα μέσα του χρόνου- μετά θα είστε υπόλογος εσείς.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ιωάννης Δραγασάκης): Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο, για να απαντήσετε.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟΣ (Υπουργός Υγείας): Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω μόνο δύο φράσεις.

Πρώτον, το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί, όπως μου το υποδεικνύουν οι Υπηρεσίες. Είπα ότι η μελέτη είναι στο τελευταίο στάδιο ολοκλήρωσής της και μετά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης της συναδέλφου, θα παρακολουθήσω τις ενέργειες της ΔΕΠΑΝΟΜ, για να έχω και συγκεκριμένη ημερομηνία.

Σε αυτή δήλωσε, ότι η αδυναμία προσέλευσής του στο Κοινοβούλιο δεν οφείλεται σε απροθυμία του αλλά εξαιτίας των σοβαρών υποχρεώσεων του  και της συμμετοχής του στις συζητήσεις με την τρόϊκα, ότι δεν εξυπηρετεί καμία άλλη σκοπιμότητα, ζητώντας προσωπικά, συγγνώμη, η οποία και έγινε αποδεκτή από εμένα. Βέβαια, το γιατί δεν απαντήθηκε εγγράφως  η αρχική ερώτηση μου παράμεινε αναπάντητο.

Ο κ. Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε, ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να συσταθεί και να λειτουργήσει το Αστικό Κέντρο Υγείας, και όπως ενημερώθηκε από τις υπηρεσίες του εγγράφως διαβεβαιώνεται από τη ΔΕΠΑΝΟΜ η οποία και θα συντάξει το τεχνικό δελτίο του έργου, που στη συνέχεια  θα ελεγχθεί για να πάρει τη σχετική έγκριση από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας. Το έργο θα υποβληθεί στη Διαχειριστική Αρχή προς το τέλος του έτους 2012 ή αρχές του 2013 για να ενταχθεί στην Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Διαβεβαίωσε ρητά, ότι η πολιτική ηγεσία θα εγκρίνει τη σκοπιμότητα ένταξης του έργου για συγχρηματοδότηση από τους ευρωπαϊκούς και τους εθνικούς πόρους.

Η αναμονή για λίγους ακόμη μήνες μετά από μια δεκαετή συνδυασμένη προσπάθεια φορέων του Νομού Σερρών δεν έχει πλέον καμία σημασία. Παλεύαμε για χρόνια να πείσουμε για το αυτονόητο. Σε διαθέσιμο χώρο, με ελάχιστα χρήματα, να κατασκευαστεί ένα Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου στην πόλη των Σερρών, να στελεχωθεί ανάλογα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πολίτες, όχι ως ένα ακόμη συνταγογραφικό κέντρο, αλλά για να προσφέρει περίθαλψη πρωτοβάθμιας υγείας και να αποτελέσει ένα αληθές φίλτρο για το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, με πλήρη μονάδα ΤΕΠ, που θα παραπέμπει στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών τα περιστατικά δευτεροβάθμιας φροντίδας».