Φυσικός κύκλος εξωσωματικής – Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Φυσικός κύκλος εξωσωματικής – Πλεονεκτήματα και Μειονεκτήματα

Ένας κύκλος εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς η γυναίκα να λάβει φαρμακευτική αγωγή. Αυτό ονομάζεται «φυσικός κύκλος» και στη διάρκειά του συλλέγεται συνήθως μόνο ένα ωάριο. Η πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση το 1978 είχε πραγματοποιηθεί με φυσικό κύκλο.

Σήμερα ο φυσικός κύκλος αποτελεί μία θεραπεία που προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με την κλασική IVF, αλλά δεν προτείνεται σε όλες τις ασθενείς. Είναι σημαντικό τα ζευγάρια να έχουν κατανοήσει τις ιδιαιτερότητες αυτής της θεραπευτικής επιλογής.

Πλεονεκτήματα

  • Η γυναίκα δεν λαμβάνει ενέσιμη φαρμακευτική αγωγή
  • Είναι πιο εύκολο πρακτικά γιατί δε χρειάζεται η διαδικασία της χορήγησης των φαρμάκων της εξωσωματικής μέσω των επιτροπών του ΕΟΠΥΥ.Είναι καλή επιλογή για τις γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα της εξωσωματικής ή απαγορεύεται να λάβουν τέτοιου είδους φάρμακα λόγω ιατρικού ιστορικού

Μειονεκτήματα

  • Ο «φυσικός» κύκλος είναι απρόοπτος, καθώς μπορεί να προκύψει ωορρηξία πριν την ωοληψία
  • Το ωάριο μπορεί να μην είναι ώριμο ή να είναι χαμηλής ποιότητας
  • Το ωάριο μπορεί να μη γονιμοποιηθεί. Τότε η προσπάθειαδεν ολοκληρώνεται, αφού δεν υπάρχει έμβρυο για εμβρυομεταφορά. Όπως έχουν δείξει τα στατιστικά οι πιθανότητες επιτυχίας αυξάνονται ότι τα έμβρυα είναι 2 και όχι 1.

Φυσικός κύκλος ή εξωσωματική με φάρμακα;

Κάθε ζευγάρι διαφέρει και η θεραπεία πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιαίτερες ανάγκες του. Ο εξειδικευμένος γυναικολόγος αναπαραγωγής θα σας πληροφορήσει αναλυτικά για τις επιλογές που έχετε σύμφωνα με το δικό σας προφίλ.

Υποβοηθούμενος φυσικός κύκλος

Υπάρχει εναλλακτική λύση ανάμεσα στον φυσικό κύκλο και την εξωσωματική γονιμοποίηση με φάρμακα, πρόκειται για το λεγόμενο «υποβοηθούμενο φυσικό κύκλο». Πραγματοποιείται με ελάχιστη φαρμακευτική αγωγή που στοχεύει στην ωρίμανση του ωοθυλακίου. Με αυτόν τον τρόπο αυξάνεται ο αριθμός ώριμων ωαρίων καλής ποιότητας και η πιθανότητα επιτυχίας της θεραπείας. .

Εξωσωματική με κλομιφαίνη

Η κλομιφαίνη χορηγείται για πρόκληση ωορρηξίας. Δεν είναι ορμόνη, όπως τα ενέσιμα φάρμακα της εξωσωματικής. Η πορεία της θεραπείας παρακολουθείται με εξετάσεις αίματος και υπέρηχο Σε ένα κύκλο με κλομιφαίνη, συνήθως παράγονται 2-4 ωάρια, τα οποία μετά την ωοληψία γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συντρόφου. Η μόνη διαφορά είναι ότι τα έμβρυα καταψύχονται και η εμβρυομεταφορά γίνεται  στον επόμενο κύκλο.

Συμβουλευτείτε τους ειδικούς γιατρούς στο Κέντρο Γυναικολογίας & Εξωσωματικής Γέννημα IVF, κλείνοντας τώρα ένα ραντεβού.