«Φυσιολογική» η νέα παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων – Οδηγίες για την αποφυγή λαθών από τους αγρότες

«Φυσιολογική» η νέα παράταση υποβολής φορολογικών δηλώσεων – Οδηγίες για την αποφυγή λαθών από τους αγρότες
Γραφει ο Κώστας Στέφος [Πρόεδρος του Γ.Ο.Ε.Β της πεδιάδας των Σερρών]

Σχολιάζοντας την επίσημη ανακοίνωση της δεύτερης παράτασης των φορολογικών δηλώσεων οικονομικού έτους 2016, ας ευλογήσουμε πρώτα τα γένια μας, υπενθυμίζοντας στους αναγνώστες, ότι η στήλη από την πρώτη στιγμή, με ζηλευτή ακρίβεια  κάλυψε το θέμα, από την πλευρά των αγροτών, στους πρώτιστα απευθύνεται. Πολλοί ακολούθησαν κατά γράμμα τα όσα υποστηρίξαμε και τους ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν. Γνωρίζουν οι ίδιοι πλέον μετά την τρίτη επικαιροποιημένη λίστα του ΥΠΑΑΤ το αποτέλεσμα.

Τα άρθρα ήταν τεκμηριωμένα και επώνυμα με πληροφορίες εκ των έσω.

Οι εκφράσεις “μπάχαλο”, “δεν ξέρουν τι τους γίνεται”, “πολύ ταλαιπωρία για το τίποτα” ήταν υπερβολικές.

Το σύστημα λειτούργησε για πρώτη φορά, φέροντας τα λάθη και σηκώνοντας τα βάρη της μεταπολεμικής Ελλάδας (δεν είναι υπερβολή) και τα αποτελέσματα ενός ανοργάνωτου, ανύπαρκτου σχεδόν κράτους. Του χρόνου θα δείτε τη διαφορά!

Θέλω να συγχαρώ τους υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ για την υπομονή και το κουράγιο που επέδειξαν, σε ακραίες πολλές φορές καταστάσεις. Δεν ξεχνώ τους υπάλληλους του ΟΠΕΚΕΠΕ, τον απλό λογιστή της επαρχίας, τους νομικούς και τέλος τους αγρότες.

Αναλυτικά:

  1. Οι πολίτες που δεν έχουν μέχρι σήμερα υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, διότι θεωρούν ότι εσφαλμένα δεν απεικονίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, πρέπει σε κάθε περίπτωση να υποβάλουν εμπρόθεσμη δήλωση. Ακολούθως, οφείλουν να προβούν στις ενέργειες που θα τους υποδειχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ για τη διόρθωση της εικόνας τους στα αρχεία του Υπουργείου αυτού, τα οποία θα αποστέλλονται επικαιροποιημένα στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.).

Κατόπιν λήψης του αρχείου αυτού, η ΔΗΛΕΔ θα αποστείλει ηλεκτρονική ειδοποίηση στους πολίτες που θα συμπεριλαμβάνονται στα επικαιροποιημένα αρχεία, ενημερώνοντάς τους για τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης ηλεκτρονικά, χωρίς υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών στη Δ.Ο.Υ..

Συναφώς, για λόγους χρηστής διοίκησης η ΑΑΔΕ εισηγήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αποδέχθηκε να προτείνει νομοθετική διάταξη, με την οποία τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν για τον παραπάνω λόγο από 1-8-2017 μέχρι την 31-10-2017 θα θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

  1. Σε περίπτωση που ο πολίτης κάνει αρχική δήλωση με επιφύλαξη, διότι θεωρεί ότι εσφαλμένα δεν έχει προσυμπληρωθεί στη δήλωσή του ο κωδ. αριθμός 037 – 038, προκειμένου για την ορθή εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης,υποχρεούται, εντός 90 ημερών από την υποβολή της, να προσκομίσει στη ΔΟΥ βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Μετά την τυχόν άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής, οι ΔΟΥ θα προβαίνουν σε εκκαθάριση μη λαμβάνοντας υπόψη την επιφύλαξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
  2. Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση μέχρι την 29/06/2017 (ημερομηνία κατά την οποία η εκκαθάριση προσαρμόστηκε στις διατάξεις του άρθρου 39 ν. 4474/2017) και ο κωδ. αριθμός 037 – 038 ήταν συμπληρωμένος κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης αυτής (με στοιχεία από το πρώτο αρχείο), θα λάβουν ηλεκτρονική ειδοποίηση με οδηγίες για να ελέγξουν την επικαιροποιημένη εικόνα τους στο Taxisnet και τυχόν μεταβολή της φορολογικής τους υποχρέωσης με βάση την εικόνα αυτή. Σε καταφατική περίπτωση, υποχρεούνται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση.

Για λόγους χρηστής διοίκησης, η ΑΑΔΕ εισηγήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αποδέχθηκε να προτείνει νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία εφόσον η τροποποιητική δήλωση για τον ανωτέρω λόγο υποβληθεί από 1-8-2017 μέχρι την 31-10-2017, θα θεωρείται εμπρόθεσμη.

  1. Δεδομένου ότι την 13/7/2017 το απόγευμα η ΑΑΔΕ έλαβε ένα ακόμα (το τρίτο στη σειρά, το δεύτερο είχε ήδη ανέβει στο taxisnet την ημέρα της αργίας που είχαμε, λόγω της απελευθέρωσης της πόλης) επικαιροποιημένο αρχείο από το ΥπΑΑΤ, προκειμένου να δοθεί εύλογος χρόνος στους φορολογούμενους να εκπληρώσουν ορθά την υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης, η ΑΑΔΕ εισηγήθηκε προς το Υπουργείο Οικονομικών το οποίο και αποδέχθηκε την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων ΦΕΦΠ (Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων)μέχρι και την Παρασκευή 21-7-2017. Παράταση μέχρι την ίδια ημερομηνία θα δοθεί και για τις δηλώσεις ΦΕΝΠ (Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων).

Απλά, οπωσδήποτε υποβάλλουμε οριστικοποιημένη φορολογική δήλωση εμπρόθεσμα και σπεύδουμε στο ΚΕΠΠΥΕΛ για τη διόρθωση του λάθους που υπάρχει, εάν βέβαια βρεθεί. Πρέπει να βρεθεί. Υπάρχει πάντα λάθος. Ο υπολογιστής δεν κάνει λάθος, κάτι υπάρχει. Αποκαλύψτε στους υπαλλήλους του ΥΠΑΑΤ και μόνο, το όλο ιστορικό σας ειλικρινά και με ακρίβεια. Απαντήστε στις ερωτήσεις χωρίς υπεκφυγές, αποκρύπτοντας ουσιώδη γεγονότα, για να μπορέσετε να βοηθήσετε τον υπάλληλο. Αρκετοί εμφανίζονται «διαβασμένοι», με σκοπό την εσκεμμένη παραπλάνηση. Κακό του κεφαλιού τους…

Όμως η υφαρπαγή της βεβαίωσης με ψευδή στοιχεία η με απόκρυψη στοιχείων, δεν σημαίνει ότι μπράβο τα κατάφερες. Έκανες μια τρύπα στο νερό. Πρέπει οπωσδήποτε να διορθωθεί το λάθος στο αρχείο του ΥΠΑΑΤ. Άλλως η βεβαίωση δεν πρόκειται να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, το αγροτικό αφορολόγητο δηλαδή. Επιβάλλεται να εντοπιστεί οπωσδήποτε η πιθανή αιτία που δεν σας χαρακτηρίζει επαγγελματία αγρότη.

Σε κάθε περίπτωση που οι κωδικοί 037-038 δεν είναι προσυμπληρωμένοι, δεν μπορούν να υπάρξουν οι μειώσεις του άρθρου 16 για τους αγρότες αυτούς. Οι νέοι αγρότες περιλαμβάνονται χαρακτηρισμένοι ως κατ’ επάγγελμα αγρότες («Ναι» στους κωδικούς 037-038) στο νέο αρχείο της 28ης Ιούνη που έχει σταλεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν κατ’ επάγγελμα αγρότες οι φορολογούμενοι που έχουν τουλάχιστον 67% αναπηρία και δεν μπορούν να τύχουν της έκπτωσης του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε.

Όπως είναι ήδη γνωστό, τροποποιητικές δηλώσεις για επιδοτήσεις προηγούμενων χρήσεων μπορούν να υποβάλλονται για το έτος που ανάγονται χωρίς πρόστιμα. Αποτελεί τεκμήριο η αγορά αγροτεμαχίου από αγρότη, όμως δεν ανησυχεί, διότι είναι ταυτόσημο με την προσαύξηση περιουσίας ( απαραίτητη η πρώτη επίσκεψη στο λογιστή σας).

Για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί πριν την αλλαγή του άρθρου 39 από τον ν.4474/2017(ΦΕΚ Α’ 80/7.6.2017) και έχει εκδοθεί πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου (εκκαθάριση), θα υπάρξει νέα εκκαθάριση οίκοθεν. Θα υπάρξει ενημέρωση από το υπουργείο  Οικονομικών και η όποια ρύθμιση θα γίνει μετά το πέρας της υποβολής των δηλώσεων.

Δεν θα δέχονται οι Δ.Ο.Υ. από σήμερα βεβαιώσεις με επιφύλαξη, για τον χαρακτηρισμό του κατ’ επάγγελμα αγρότη, αλλά οριστικοποιημένες. Για τις δηλώσεις που έχουν υποβληθεί με επιφύλαξη δεν μπορεί να επεμβαίνει αλλάζοντας τους κωδικούς 037-038. Ο φορολογούμενος θα πρέπει να απευθύνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διόρθωση της εικόνας και την αποστολή νέου αρχείου ΚΕΝΤΡΙΚΑ στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σας αναφέρω μερικά ενδεικτικά παραδείγματα «λαθών».

  1. Δυο αδελφές επιλέχθηκαν ως νέοι αγρότες στο τελευταίο πρόγραμμα του 2016. Και οι δυο έλαβαν βεβαίωση κατ΄ επάγγελμα αγρότη ως νεοεισερχόμενες από το ΚΕΠΠΥΕΛ. Και λόγω αυτής εντάχθηκαν στο πρόγραμμα. Έλα όμως που τη μια δεν την χαρακτηρίζει το σύστημα κατ΄ επάγγελμα αγρότη και δεν τη δίνει το αφορολόγητο.

Δεν υπάρχει λάθος. Δεν μπορεί το ίδιο αρχείο να δίνει κατά βούληση διαφορετικά αποτελέσματα. Τι διαπιστώθηκε; Η απορριφθείσα είχε μισθωτές υπηρεσίες από πρακτική άσκηση.  Άρα είχε το αφορολόγητο για τις μισθωτές, όχι το αγροτικό. Τα τεκμήρια όμως; Εννοείται ότι το πρόβλημα θα υπάρχει και του χρόνου. Μετά θα λυθεί αυτόματα.

Συνεπώς, το κριτήριο που απαιτείται για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες και ορίζει ότι τουλάχιστον το 50% του συνολικού εισοδήματος πρέπει να προέρχεται από αγροτικό εισόδημα, με βάση την παρ. 3 του άρθρου 39 του Κ.Φ.Ε., ελέγχεται κατά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σε συνδυασμό με την επιλογή των προσυμπληρωμένων κωδικών 037-038. Το σύστημα αυτόματα εξετάζει αν ο φορολογούμενος δικαιούται τη μείωση του άρθρου 16 του Κ.Φ.Ε..

Δεν λαμβάνονται υπόψη για τον έλεγχο αυτό, εισοδήματα που προέρχονται από κύρια σύνταξη από ΟΓΑ, αμοιβές από παροχή εργασίας με εργόσημο, οι αμοιβές εργαζομένων υπαγομένων στην ασφάλιση ΟΓΑ σε τυποποιητήρια, συσκευαστήρια και σε συναφείς χώρους για έως 150 ημερομίσθια ανά έτος, καθώς και οι αμοιβές μελών αγροτικών ή/και γυναικείων συνεταιρισμών, που απασχολούνται περιστασιακά και υπάγονται στην ασφάλιση Ο.Γ.Α.

2. Σε χωριό των Σερρών, οι δυο συμπεθέρες, είχαν η μια αφορολόγητο, η άλλη όχι. Και ο δύστυχος ο υιός, οποίος εξυπηρετούσε και τις δυο είχε “κερδίσει” το αφορολόγητο για την πεθερά, παρακαλώ. Αναρωτιόνταν τι μεγάλα λάθη είναι αυτά που γίνονται. Έλα όμως που το σύστημα δεν έβρισκε τη μητέρα του διότι είχε το Α.Φ.Μ. του θανόντος συζύγου της!

Γνωρίζω ότι ο πρώην ΟΓΑ είχε αποστείλει σωρεία επιστολών προς διόρθωση στοιχείων. Πλην όμως, πολλοί οι κλητοί, λίγοι οι προσελθόντες.

Προβλήματα στη κατάρτιση του αρχείου από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν παρατηρηθεί λόγω λανθασμένων Α.Φ.Μ. των φορολογουμένων (λάθη με αναγραφή ίδιου Α.Φ.Μ. μεταξύ των συζύγων, μεταξύ γονέα και κόρης συνήθως) ή λάθη στους Α.Μ.Κ.Α. τους. Και στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να απευθύνονται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για διόρθωση της εικόνας τους με απόδειξη.

  1. Πρόβλημα παρατηρείται κυρίως στην ασφάλιση στον ΕΦΚΑ (τα αρχεία του προέρχονται από τον πρώην Ο.Γ.Α.). Υπάρχουν ενταχθέντες σε πρόγραμμα νέων αγροτών του 2014 οι οποίοι είτε από αμέλεια, σκοπούμενη η μη, είτε λόγω προϋποθέσεων που έθετε ο πρώην Ο.Γ.Α., έκαναν αίτηση εγγραφής τελευταία, ή δεν έκαναν καθόλου. Αυτοί επιβάλλεται να αιτηθούν επίσπευση της εγγραφής στα Κεντρικά του πρώην Ο.Γ.Α. και νυν του ΕΦΚΑ και μάλιστα αναδρομικά από την πρώτη δήλωση Ο.Σ.Δ.Ε., ούτως ώστε εφόσον έχουν αγροτικά εισοδήματα δηλωμένα στη φορολογική δήλωση, να καλύψουν και την ασφάλιση από την αρχή του προγράμματος.

Δηλαδή να είναι κατ΄ επάγγελμα αγρότες, διότι εκτός του αφορολογήτου θα έχουν πρόβλημα με το πρόγραμμα και τις επιδοτήσεις που έλαβαν και θα λάβουν. Θα καταβάλλουν εισφορές προηγούμενων ετών, τις οποίες έτσι κι αλλιώς οφείλουν ( ήταν λάθος η μη εγγραφή τους, διότι και ανασφάλιστοι ήτανε και τις εισφορές θα πληρώσουν).

Σε τελική ανάλυση θα γλιτώσουν την εφορία, θα τα καταβάλλουν στον ΕΦΚΑ, είναι καλύτερα. Εισφορές μέχρι 31-12-2016 σε λίγο καιρό θα ρυθμίζονται. Σήμερα ασφαλιστική ενημερότητα χορηγείται με καταβολή των εισφορών του ΕΦΚΑ και μόνο.

Ακολουθούν προβλήματα λόγω χρεών στο ΚΕΑΟ, σύνταξης σε αναστολή, λανθασμένης η διαφορετικής ιδιότητας ασφάλισης. Δεν τελειώνουν οι περιπτώσεις. Πρέπει όμως να γνωρίζεται καλώς όλοι οι εμπλεκόμενοι, ότι οι υπάλληλοι προσπαθούν να σας βοηθήσουν και όχι να σας τιμωρήσουν απορρίπτοντας σας. Μετά την απόρριψη, ακολουθεί εφόσον είναι δυνατή η διόρθωση.

Η βεβαίωση μόνο ως πραγματική έχει ισχύ και εάν ταυτίζεται πιστά με τα στοιχεία του αρχείου του ΥΠΑΑΤ. ( π.χ.:το ΑΦΜ δεν αλλάζει με τη βεβαίωση, ούτε το ΑΜΚΑ, ούτε η ιδιότητα του Ο.Γ.Α., κλπ). Όλοι έχετε επικεντρωθεί στο αγροτικό αφορολόγητο και κανείς δεν οσμίζεται το 14% (αντί 20%) των εισφορών του ΕΦΚΑ που δικαιούνται μόνο οι επαγγελματίες αγρότες.

Γενικός κανόνας ζωής για τους νέους και όχι μόνο αγρότες. Η εμπρόθεσμη καταβολή είναι η φθηνότερη !!