«Ναυμαχία» ευθυνών Μωϋσιάδη-Σταμπουλή στον πλημμυρισμένο κάμπο των Σερρών

«Ναυμαχία» ευθυνών Μωϋσιάδη-Σταμπουλή στον πλημμυρισμένο κάμπο των Σερρών

Σταμπουλή-Μωϋσιάδης-πλημμυρες-Σέρρες-2015-0003Ενω στον κάμπο των Σερρών τα νερά του Στρυμόνα πλημμυρίζουν νέες εκτάσεις, αυξάνοντας τα στρέμματα των πλημμυρισμένων εκτάσεων σε 100.000στρέματα, από το Γραφείο Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωυσιάδη εξεδώθει ανακοίνωση στην οποία προσπαθεί να απαντήσει στις αιχμές που άφησε με τη γραπτή δήλωσή της (την περασμένη εβδομάδα) η βουλευτής Σερρών με τον ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, για τον τρόπο που διαχειρίστηκε η Περιφέρεια το πρόβλημα των πλημμυρών.

Στην ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη αποσείει τις όποιες ευθύνες τους προσάπτει η βουλευτής και θεωρεί ότι η Αντιπεριφέρεια Σερρών έκανε ότι έπρεπε να κάνει, ρίχνοντας το «μπαλάκι» των ευθυνών στην κυβέρνηση, ενώ απαξιώνει και τη ταχύτητα με την οποία υπογράφηκε από τον υπουργό η μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων λέγοντας ότι «όλα ήταν έτοιμα από τον Δεκέμβριο του 2014 και έλειπε μόνο η υπογραφή».

Ο Αντιπεριφερειάρχης αποφεύγει να απαντήσει γιατί δεν δημοπρατήθηκε το έργο το 2012 ή 2013, όταν ο ίδιος είχε ανακοινώσει την πίστωση στις 8/8/2012 και αυτό είχε και την έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Απόφαση 1429/2012 στη συνεδρίαση της 10-12-2012)

Η οποία «μη προκήρυξη» προκάλεσε πληθώρα ερωτήσεων τόσο από την κυρία Σταμπουλή, όσο και από την κυρία Κόλλια-Τσαρουχά το πρώτο εξάμηνο του 2013.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Γιάννη Μωϋσιάδη αναφέρει:

            Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας και ενώ η Αντιπεριφέρεια Σερρών έδινε έναν μεγάλο αγώνα για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκλήθηκαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα, η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν.Σερρών Αφροδίτη Σταμπουλή προέβη σε μία ανακοίνωση, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε η Σερραϊκή αντιπροσωπεία με τους Αναπληρωτές υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών στην Αθήνα. Επειδή οι αιχμές της κ. Σταμπουλή προς την Περιφέρεια είναι σαφείς, αλλά και ανυπόστατες, οφείλουμε να απαντήσουμε σε όσα αναφέρονται στην σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

 Στην αρχή της ανακοίνωσής της η κ. Σταμπουλή αναφέρει : «Στο διάστημα αυτού του μήνα πραγματοποιήθηκαν απανωτές συσκέψεις από τους υπεύθυνους φορείς της Π.Ε. Σερρών και έγιναν κάποιες στοιχειώδεις παρεμβάσεις , εφικτές χάρη στην κήρυξη της περιοχής από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη μέσα στο πρώτο 24ωρο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης». Οφείλουμε να τονίσουμε λοιπόν πως η Π.Ε. Σερρών σ’ αυτό το διάστημα προέβη μόνο στις απολύτως απαραίτητες συσκέψεις για συντονισμό δράσεων και λήψη αποφάσεων μπροστά σε έναν τόσο σοβαρό πρόβλημα, οι οποίες μάλιστα συσκέψεις είχαν ουσιαστικά αποτελέσματα. Αν η κ. Σταμπουλή θεωρεί πως κάποια από αυτές τις συσκέψεις ήταν άσκοπη, θα παρακαλούσαμε να μας υποδείξει ποια είναι αυτή και γιατί θεωρεί πως δεν έπρεπε να είχε γίνει. Όσον αφορά στην κήρυξη της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επισημαίνουμε πως σε τέτοιες περιπτώσεις ο αρμόδιος Υπουργός υπογράφει μόνο όταν έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία. Εμείς ως Περιφέρεια κινηθήκαμε αμέσως και υποβάλαμε μέσα σε ένα 24ωρο πλήρες αίτημα με όλα τα απαιτούμενα στοιχεία, το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να απορριφθεί. Τονίζουμε επίσης πως η αναφορά περί «στοιχειωδών παρεμβάσεων» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα,  καθώς από πλευράς μας έγινε ό,τι ήταν δυνατόν αλλά και σκόπιμο να γίνει. Αν η κυρία Σταμπουλή θεωρεί πως θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει κάτι παραπάνω απ’ όσα έγιναν, την παρακαλούμε να μας πει ποιες άλλες ενέργειες θα μπορούσαν να είχαν γίνει.

            Συνεχίζοντας η βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αναφέρει: « Η πιο κοστοβόρα από αυτές-τις ενέργειες- ακυρώθηκε από τον ίδιο της τον εμπνευστή ως άστοχη λίγες ημέρες μετά την εξαγγελία της» εννοώντας προφανώς την επιλογή της εταιρίας που θα προχωρούσε  στις εργασίες αποκατάστασης των προσβάσεων και του ρήγματος στο ανάχωμα του Πεθελινού και «φωτογραφίζοντας» ως εμπνευστή τον Αντιπεριφερειάρχη. Καλό θα ήταν η κ. Σταμπουλή να μην προβαίνει σε αυθαίρετα συμπεράσματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα , καθώς η εν λόγω διαδικασία ορθώς προγραμματίστηκε ώστε να επουλωθεί το συγκεκριμένο ανάχωμα και να απομακρυνθούν τα νερά πριν παρέλθει ο χρόνος που θα μπορούσαν οι αγρότες να καλλιεργήσουν. Όταν όμως ήρθαμε αντιμέτωποι με το νέα κύμα πλημμύρας λόγω του αυξημένου όγκου νερού που εισέρρευσε από την Βουλγαρία, δεν υπήρχε ο χρόνος , η δυνατότητα αλλά και λόγος να γίνει η συγκεκριμένη παρέμβαση.

  Όσον αφορά «στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι καμία σοβαρή παρέμβαση για την αντιπλημμυρική προστασία της Π.Ε. δεν έγινε τις τελευταίες δεκαετίες», θα θέλαμε να ενημερώσουμε την κ. Σταμπουλή ότι σ’ ότι μας αφορά παρεμβάσεις γίνονταν και γίνονται διαρκώς σε διάφορους μικρότερους ή μεγαλύτερους αποδέκτες υδάτων σε όλη την Π.Ε. Για τον Στρυμόνα όπου δεν έχει γίνει ειδική παρέμβαση, επισημαίνουμε πως τη διαχείρισή του είχε ως το 2011 η κυβέρνηση με τις κρατικές της υπηρεσίες (ΔΕΚΕ). Τον Ιούλιο του 2011 δόθηκε η αρμοδιότητα στην αιρετή Περιφέρεια η οποία θα έπρεπε να συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους , όπως προβλέπει ο «Καλλικράτης». Εμείς γνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο σύμπλεγμα λίμνης Κερκίνη-Στρυμόνα ζητήσαμε επανειλημμένα και επίμονα χρηματοδότηση για την εκτέλεση των απαραίτητων έργων. Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν το 2012 να μας δοθούν μόνο 3.700.000 ευρώ για την εκτέλεση μέρους του έργου στεγανοποίησης του ανατολικού αναχώματος της λίμνης Κερκίνη, με τη διευκρίνιση ότι το προϊόν της έκπτωσης απ’ τη δημοπράτηση του έργου , θα χρησιμοποιηθεί για την εκπόνηση της μελέτης του καθαρισμού της κοίτης του Στρυμόνα.

            Συνεχίζοντας στην ανακοίνωσή της η κ. Σταμπουλή αναφέρει ότι «από τον Νοέμβριο ακόμη που ήταν γνωστό σε όλους ότι αναμενόταν αύξηση εισροών ύδατος στη λίμνη, πάλι δεν έγινε από την Περιφέρεια καμία προληπτική παρέμβαση». Προφανώς η κ. Σταμπουλή αγνοεί τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα διαχείρισης της λίμνης. Διευκρινίζουμε λοιπόν πως τον χειμώνα η λίμνη βρίσκεται στην χαμηλότερη επιτρεπόμενη στάθμη και από τον Φεβρουάριο αρχίζει η άνοδό της , ώστε τον Μάιο να είναι γεμάτη και να καλύπτει τις ανάγκες για άρδευση της πεδιάδας. Δυστυχώς όμως φέτος οι βροχοπτώσεις ήταν τόσο έντονες, που μέσα σε λίγες μόνο ημέρες τον Φεβρουάριο η στάθμη της λίμνης ανέβηκε από το 31,5 στο 35,5 και έκτοτε δεν υπήρχε η δυνατότητα για μείωσή της καθώς εισέρρεε διαρκώς τεράστιος όγκος νερού από τη γείτονα. Πάντως αν η κ. Σταμπουλή είχε στο μυαλό της κάποια άλλη παρέμβαση πέρα από τη διαχείριση της λίμνης , θα ήταν καλό να μας την είχε υποδείξει.

             Αναφερόμενη δε στο ανατολικό ανάχωμα της λίμνης σχολιάζει το γεγονός ότι η έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης καθυστέρησε χρόνια για να «περηφανευτεί» ότι τάχα ο αρμόδιος υπουργός έλυσε το πρόβλημα σε λίγες μέρες. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι η γραφειοκρατία της κεντρικής διοίκησης καθυστέρησε υπερβολικά την ολοκλήρωση του ελέγχου και την έγκριση της μελέτης ώστε να εκδοθεί η σχετική υπουργική απόφαση. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι όλες οι χρονοβόρες διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2014 και το μόνο που έμενε ήταν να μπουν οι τελικές υπογραφές στην απόφαση. Επομένως, τίποτα σπουδαίο δεν έγινε από τον κ. Υπουργό αφού όλα ήταν ώριμα πλέον και έπρεπε απλώς να υπογράψει.

             Στη συνέχεια της ανακοίνωσής της επικαλείται την άποψη που διατύπωσε ο Αναπλ. Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 31-03-2014, ότι δηλαδή για την αποκατάσταση των αναχωμάτων απαιτείται πλήρης τεχνική και περιβαλλοντική μελέτη. Η άποψη αυτή είναι εξόφθαλμα αβάσιμη,  διότι τότε ποια έννοια έχει η έκδοση της απόφασης για κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης; Από τη στιγμή που βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αυτό που απαιτείται είναι τεχνική έκθεση που να περιγράφει την κατάσταση, ενδεικτική προμέτρηση και προϋπολογισμός της απαιτούμενης δαπάνης. Είναι προφανές λοιπόν ότι ο κ. Υπουργός επικαλέστηκε προσχηματικά την έλλειψη μελετών για να υπεκφύγει και να μην αναλάβει την υποχρέωση για χρηματοδότηση αντιπλημμυρικών έργων , ομολογώντας στη συνέχεια πως δεν διαθέτει χρήματα.

             Η άποψη άλλωστε του Υπουργού ότι δεν άπτεται της αρμοδιότητάς του η χρηματοδότηση παρεμβάσεων στον ποταμό Στρυμόνα δεν είναι ακριβής. Αν συνέβαινε αυτό, τότε πώς χρηματοδοτηθήκαμε από το Υπουργείο του για τη στεγανοποίηση του ανατολικού αναχώματος και πώς στη συνέχεια από το ποσοστό της έκπτωσης θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα του Υπουργείου του για τη μελέτη καθαρισμού του Στρυμόνα;

             Επομένως , θα θέλαμε να πούμε στην κ. Σταμπουλή ,η οποία αναφέρετε σε εμάς και στις ευθύνες που έχουμε , ότι επιτελούμε το καθήκον μας με πλήρη συναίσθηση ευθύνης και πως η κ. βουλευτής σχολιάζει και εκδίδει ανακοινώσεις αγνοώντας ουσιαστικά την πραγματικότητα.