Γ.Μουζάλας: Κουπόνια αγοράς τροφίμων για τη σίτιση των μεταναστών στις Σέρρες

Γ.Μουζάλας: Κουπόνια αγοράς τροφίμων για τη σίτιση των μεταναστών στις Σέρρες

Αυτό είπε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για την Μεταναστευτική Πολιτική Γιάννης Μουζάλας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σερρών της Ενωσης Κεντρώων Αναστάσιου Μεγαλομύστακα.

Όπως τόνισε  χαρακτηριστικά:

«ειδικά για το κέντρο φιλοξενίας των Σερρών από τη στιγμή που θα υπάρξουν οικίσκοι σύντομα θα αντικατασταθεί η διανομή συσσιτίου με ένα «βαουτσερ» με τον οποίο οι πρόσφυγες θα μπορούν να πηγαίνουν να αγοράζουν τα τρόφιμα και να μαγειρεύουν μόνοι τους στα σπιτάκια. Κάτι που θα έχει ευεργετικές οικονομικές διαστάσεις για την τοπική αγορά…»

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η δημιουργία των οικίσκων στο κέντρο φιλοξενίας των Σερρών θα προχωρήσει πολύ γρήγορα. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είναι ένας αξιόπιστος Οργανισμός. Και με μια εβδομάδα μπρος ή πίσω τελικά θα τα καταφέρουμε να το ολοκληρώσουμε.

Επεσήμανε ότι δεν είχαμε στις Σέρρες ακραία φαινόμενα εκτός από μια εκδήλωση των προσφύγων με την οποία ήθελαν να θέσουν την δική τους παρουσία στην τοπική κοινωνία. Πρόκειται για μετανάστες της πολύπαθης κοινότητας των Γιαζίκι για την οποία έχουμε πολλά θετικά σχόλια λάβει ως χώρα. Στο κέντρο αυτό φιλοξενίας είπε, ήδη έχουνε μεταφερθεί 30 κοντέινερς και μεταφέρουμε και άλλα…

Κουπόνια για τρόφιμα θα αντικαταστήσουν το συσσίτιο

Αναφορικά με τις διαμαρτυρίες σχετικά με το συσσίτιο και την ποιότητά του, ο κ. Γιάννης Μουζάλας είπε πως « το πρόβλημα με το συσσίτιο είναι παντού… και θα πρέπει να το δεχθούμε με μια καρτερικότητα παρόλο που για πολλούς συμπατριώτες μας τα τρία δωρεάν γεύματα ημερησίως μπορεί να ήταν πολύτιμα…» και σημείωσε ότι ειδικά για το κέντρο φιλοξενίας των Σερρών από τη στιγμή που θα υπάρξουν οικίσκοι σύντομα θα αντικατασταθεί η διανομή συσσιτίου με ένα «βαουτσερ» με το οποίο οι πρόσφυγες θα μπορούν να πηγαίνουν να αγοράζουν τα τρόφιμα και να μαγειρεύουν μόνοι τους στα σπιτάκια. Κάτι που θα έχει ευεργετικές οικονομικές διαστάσεις για την τοπική αγορά…»

Δεκέμβριο οι υπόλοιποι οικίσκοι

Ο βουλευτής της ΕΚ Αναστάσιος Μεγαλομύστακας επεσήμανε ότι τα πράγματα θα πρέπει να προχωρήσουν πολύ γρηγορότερα ειδικά για το Κέντρο των Σερρών υπογραμμίζοντας πως εαν ο διαγωνισμός ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου, αυτό θα σημαίνει ότι οι οικίσκοι θα τοποθετηθούν τον Δεκέμβριο. Στην Βόρεια Ελλάδα όμως και ειδικά στην περιοχή αυτή οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, μιλάμε για θερμοκρασία μέχρι και μείον 10 βαθμούς, η υγρασία είναι πολύ υψηλή κατί που κάνει την παραμονή τους σε σκηνές απαγορευτική.

Ο αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Μουζάλας ανέφερε ότι στις παρατηρήσεις αυτές συμφωνεί όμως δρούμε σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχουμε και πρόσθεσε για την αντιμετώπιση του χειμώνα ήδη έχουν διανεμηθεί σε 50.000 πρόσφυγες χειμωνιάτικα ρούχα και υποδήματα και πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρουμε.