Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων: «Σημαντικός ο τάφος στην Αμφίπολη αλλά… παρακινδυνευμένη η ταύτιση με τον Μέγα Αλέξανδρο»

Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων: «Σημαντικός ο τάφος στην Αμφίπολη αλλά… παρακινδυνευμένη η ταύτιση με τον Μέγα Αλέξανδρο»

Τύμβος Κάστα-τάφος-της-Ρωξάνης222Μια σημαντική ανακάλυψη ενός περιβόλου τάφου μεγάλων διαστάσεων στην περιοχή της Αμφίπολης, η οποία είχε προβληθεί από τον ιστοτόπο μας αμέσως μόλις έγινε η επιστημονική της ανακοίνωση στα τέλη του Μάρτη (24-26/3/2013), τα τελευταία 24ωρα έχει «παραφουσκώσει» μετά την «ανακάλυψη» και αναπαραγωγή της «είδησης» από διάφορα blogs του διαδικτύου με την προσθήκη ότι πρόκειται για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η αρχική είδηση εξελίχθηκε σε troll στο διαδίκτυο και στη συνέχεια την σκυτάλη πήρε η τηλεόραση για να εξελιχθεί το θέμα πλέον σε… «βεβαιότητα» ότι πράγματι ο τάφος «ανήκει» στην Μεγα Αλέξανδρο.

Το όλο θέμα ανάγκασε την Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων να εκδώσει ανακοίνωση η οποία προσπαθεί να βάλει τα πράγματα στην σωστή επιστημονική της βάση.

 Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι:

Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με αφορμή τα πρόσφατα δημοσιεύματα και ανακοινώσεις στα ΜΜΕ, σχετικά με την ανασκαφή μεγάλου κτιστού περιβόλου του 4ου αι. π.Χ. στη θέση Καστά Αμφίπολης, ενημερώνει για τα ακόλουθα:
   Οι ανασκαφές στη θέση Καστά Αμφίπολης είχαν ξεκινήσει στη δεκαετία του ’60 από τον αείμνηστο Δ. Λαζαρίδη και συνεχίζονται τα δύο τελευταία χρόνια από την ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με υπεύθυνη ανασκαφέα την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κ. Αικατερίνη Περιστέρη.
  Οι έρευνες φέρνουν  στο φώς ιδιαίτερα σημαντικό  κυκλικό περίβολο, που χρονολογείται  με τα έως τώρα δεδομένα 

Επίσκεψη Περιφερειάρχη Κ Μακεδονίας κ Αναπλ Υπουργου Παιδείας σε Αμφίπολη
Επίσκεψη Περιφερειάρχη Κ Μακεδονίας κ Αναπλ Υπουργου Παιδείας σε Αμφίπολη

στο τέλος του 4ου αι. π.Χ. Πρόκειται για εξαιρετικά αξιόλογο κτιστό περίβολο που ορίζει χωμάτινο τύμβο και είναι κατασκευασμένος με βάσεις, ορθοστάτες, ανωδομή και επιστέψεις από λευκό μάρμαρο Θάσου. Έχει συνολικό ύψος 3,00μ. διάμετρο 1,60μ. και υπολογιζόμενη περιφέρεια μήκους περίπου 500 μ., από τα οποία έχουν ανασκαφεί σήμερα τα 405μ. Το μνημείο καταστράφηκε στα μεταγενέστερα χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη να μην βρίσκονται στη θέση τους. Η έρευνα της ΚΗ΄ ΕΠΚΑ εντόπισε αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου εγκατεσπαρμένα στην περιοχή του χώρου του Λέοντα της Αμφίπολης, πολλά από τα οποία είχαν ήδη επαναχρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της βάσης του και, επομένως, ο εντυπωσιακός περίβολος φαίνεται να συνδέεται με τον Λέοντα της Αμφίπολης, που κατά μία εκδοχή ήταν τοποθετημένος στην κορυφή του χωμάτινου τύμβου.

 Το εύρημα της  Αμφίπολης είναι οπωσδήποτε ιδιαίτερα  σημαντικό, όμως πριν προχωρήσει  η ανασκαφική έρευνα, οποιαδήποτε  ερμηνεία και πολύ περισσότερο  οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά  πρόσωπα στερείται επιστημονικής  τεκμηρίωσης και είναι παρακινδυνευμένη.

 

Ακόμη να υπενθυμίσουμε στους αναγνώστες μας ότι τις ανασκαφές επισκέφθηκαν διαδοχικά, στο τέλος της Ανοιξης και ο Αναπληρωτής Υπουργος Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.Τζαβάρας, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ.Καράογλου και ο Περιφερειάρχης Κ.Μακεδονίας κ.Τζιτζικώστας, όπως και μέλη της «κλιμακας» με επικεφαλής τον Σταύρο Μπένο, οι οποίοι ενημερώθηκαν από την υπεύθυνη της ανασκαφής την κυρία Περιστέρη για την πορεία των έργων και υποσχέθηκαν χρηματοδότηση για την συνέχιση της ανασκαφής. Πάντως να επισημάνουμε την πικρή αλήθεια ό,τι η χρηματοδότηση είναι γενικά πενιχρή και η ανασκαφή προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Σε κάποιο άλλο κράτος πιθανόν μια τέτοια ανακάλυψη θα κινητοποιούσε τους κρατικούς φορείς οι οποίοι θα έκαναν τα αδύνατα δυνατά να έρθουν στο φως τα αρχαιολογικά ευρήματα που κρύβει ο λόφος Καστα  

Advertisements