«Για σας κ.Δήμαρχε η Πολιτική Ευθύνη είναι άγνωστη λέξη»

πολιτική ευθύνηΑρθρο του Παναγιώτη Κοτρώνη
[Επικεφαλής «διάβασης πεζών»]

Τα μεν των ιδιωτών αμαρτήματα ουκ εις το πλήθος, εις δ’ αυτούς ήνεγκε τας βλάβας, τα δε των αρχόντων και πολιτευομένων εις άπαντας αφικνείται.

(Δημοσθένης )

 Θα μου πείτε πάλι, οι αρχαίοι έλληνες έχουν πει τα πάντα; Κι όμως ναι, τα είπαν.

Τι είπε λοιπόν ο Δημοσθένης;

Ότι τα λάθη των ιδιωτών δεν έχουν επιπτώσεις στους πολίτες, παρά μόνο σε αυτόν που τα διέπραξε. Τα λάθη όμως των αρχόντων και όσων διοικούν, έχουν επιπτώσεις σε όλους.

Παρακολουθούν λοιπόν άναυδοι το τελευταίο διάστημα όλοι οι σερραίοι, ότι για το «εγκληματικό» λάθος της πίστας του αυτοκινητοδρομίου δε φταίει απολύτως κανείς.

Ο κ.Δήμαρχος είχε την ευκαιρία να παραδεχτεί το λάθος του ή έστω να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για λογαριασμό δικό του και των συνεργατών του. Αντ’ αυτού προτίμησε να ακολουθήσει την προσφιλή, και κατά την εκτίμησή του αποδοτική μέχρι τώρα μέθοδο. Αυτή δηλαδή που λέει, πως «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση».

 

Για σας κ.Δήμαρχε η Πολιτική Ευθύνη είναι άγνωστη λέξη. Ούτε την έχετε δει ούτε την έχετε ακούσει. Κάντε καμιά βόλτα όμως ανά την Ευρώπη για να δείτε ότι παραιτούνται ακόμα και πρωθυπουργοί, επειδή έγινε ένα ατύχημα για το οποίο βεβαίως και δεν είχαν οι ίδιοι τεχνικές γνώσεις, αλλά πώς να το κάνουμε είναι διεθνώς παραδεκτή η έννοια της πολιτικής ευθύνης. Μπορείτε βέβαια εσείς, και το κάνατε αναρίθμητες φορές, να διαγράψετε τη λέξη από το δικό σας λεξιλόγιο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει.

Έχετε πει κατ’ επανάληψη πως πρέπει να «χωνέψουμε» ότι είστε πλειοψηφία και ότι στη Δημοκρατία η πλειοψηφία κυβερνά και η Αντιπολίτευση ελέγχει. Ε, λοιπόν το «χωνέψαμε» καλά και σας αφήνουμε να διοικείτε, αλλά όχι τις αποτυχίες σας κατά τη διοίκηση να τις φορτώνετε στην Αντιπολίτευση. Δεν νομίζετε ότι παραπάει κ.Δήμαρχε;

Στην τοποθέτησή σας στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τονίσατε, ότι όλες οι αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και της οικονομικής επιτροπής για το θέμα αυτό ήταν ομόφωνες και ποτέ κανένας δεν εξέφρασε κάποια αντίρρηση ή κάποια επιφύλαξη ή κάποια προτροπή να γίνει κάτι διαφορετικό. Μα, κ.Δήμαρχε η Αντιπολίτευση συμφώνησε στην υλοποίηση του έργου, αλλά την ευθύνη της υλοποίησης την έχετε εσείς, μαζί με τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου και τον εργολάβο.

Δεν είναι δε μικρότερης σημασίας η προφανής προσπάθεια «κουκουλώματος». Αν και το πρόβλημα υφίσταται και είναι γνωστό στη δημοτική αρχή από το Σεπτέμβριο περίπου του 2012, προσπάθησαν απεγνωσμένα να το κρύψουν και τα κατάφεραν είναι αλήθεια μέχρι σήμερα παρά τις προσπάθειες κάποιων δημοσιογράφων να το αναδείξουν.

 Θεωρείτε επίσης κ.Δήμαρχε, ότι δεν υφίσταται ηθικό θέμα να εγκρίνετε καθηγητή, ο οποίος είναι επιλογή του εργολάβου και μάλιστα δηλώσατε ότι πληρώθηκε από αυτόν, για να αποφανθεί ποιος φταίει ;

Όμως ακόμα κι’ αυτός σημείωσε στο δημοτικό συμβούλιου ότι για την αστοχία του έργου, τρεις ήταν οι αιτίες, η μία ήταν η χρήση κοινής ασφάλτου, δεύτερο η ογκομετρική διαβάθμιση του μείγματος, η οποία δεν έπρεπε να χρησιμοποιηθεί σε αυτό το έργο και τρίτον η ιδιαιτερότητα αυτού του έργου. Στο έργο αυτό χρειάζεται ότι καλύτερο μείγμα μπορεί να παράγει ο ειδικός μηχανικός, που γνωρίζει το αντικείμενο.

Αβίαστα προκύπτει το ερώτημα. Γι’ αυτές τις τρεις παραλείψεις ποιος είναι υπεύθυνος;

 

Το πιο τραγικό από όλα είναι πως ο δήμαρχος διατείνεται ότι υπάρχουν λύσεις για την πίστα του αυτοκινητοδρομίου. Ποιες είναι αυτές; Είναι απλό, αφού δεν φταίει κανείς ούτε ο εργολάβος, ούτε οι μελέτες ούτε πολύ περισσότερο τα πολιτικά πρόσωπα, τότε δεν μένει παρά ο δήμος με δικά του χρήματα (των δημοτών δηλαδή) να ξανακάνει το έργο. Ωραίος είστε κ.Δήμαρχε, τα φορτώνουμε όλα στους δημότες και «καθαρίσαμε». Θεωρείτε λοιπόν ότι θα αποδεχτούν αδιαμαρτύρητα αυτόν τον τρόπο διοίκησης; Μάλλον είστε γελασμένος. Οι σερραίοι δεν θα ανεχτούν να πληρώσουν για τα δικά σας τραγικά λάθη, πληρώστε εσείς, ας πληρώσει όποιος έκανε το λάθος, οι σερραίοι πάντως δεν πρέπει να πληρώσουν. Και μη λέτε ότι θα συμβάλει και ο δήμος με δικά του χρήματα. Ποια δικά του χρήματα κ.Δήμαρχε; Των δημοτών είναι τα χρήματα, κι αν ξαναπληρώσετε ένα έργο, που ήδη το έχουμε «χρυσοπληρώσει», σημαίνει ότι κάποια άλλα προγραμματισμένα έργα δεν θα υλοποιηθούν. Ποια είναι αυτά, μήπως μπορείτε να μας πείτε, για να γνωρίζουν οι περιοχές που θα τα στερηθούν;

Πάντως καταφέρατε ένα από τα πιο αποδοτικά έργα, το οποίο σε δύσκολες εποχές κρατούσε σε ένα σχετικά καλό επίπεδο τον τουρισμό στο δήμο Σερρών, να το εκμηδενίσετε. Διότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα από εδώ και πέρα η φήμη του αυτοκινητοδρομίου έχει πληγεί και η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη.

Θέλω επίσης να γνωρίζετε ότι με αυτήν την ευκαιρία, εμείς ως «διάβαση πεζών», θα ανοίξουμε το φάκελο «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΙΟ» για να ελέγξουμε τα μέχρι σήμερα «έργα και ημέρες» της διοίκησης Αγγελίδη.

Τέλος κ.Δήμαρχε όπως επιδιώκετε τον έπαινο για την όποια επιτυχία σας, έτσι πρέπει να επιδείξετε τον ανάλογο ανδρισμό και να αναλάβετε την ευθύνη σε αυτήν την αποτυχία, η οποία είναι αποκλειστικά δική σας.