Για το αν ο καραμανλισμός γκρεμίστηκε ή όχι.

Για το αν ο καραμανλισμός γκρεμίστηκε ή όχι.
Του Νίκου Φαλαγκάρα [nicfalag@yahoo.gr]
Του Νίκου Φαλαγκάρα
[nicfalag@yahoo.gr]

[Του Νίκου Φαλαγκάρα]

Καλή σας μέρα, αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι.

Επιτρέψτε μου σήμερα να σας διηγηθώ μια μικρή ιστορία: Κάποτε η αλήστου μνήμης φυλλάδα με το όνομα ΑΥΡΙΑΝΗ (υπόδειγμα δημοσιογραφίας για τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου το 1989, οπότε είχε ξεσπάσει το περιώνυμο σκάνδαλο Κοσκωτά) ανέγραφε στην προμετωπίδα και κάτω από τον τίτλο της, δίκην πιστοποιητικού καθαρού αντιδεξιισμού, τη φράση: «η εφημερίδα που γκρέμισε τον καραμανλισμό».

Κανέναν καραμανλισμο βέβαια δεν είχε γκρεμίσει, απλώς έγλειφε το τότε κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ για να κάνει τη δουλειά του ο εκδότης της, οποίος, με μόνο κριτήριο το συμφέρον, άλλαζε κάθε φορά πολιτικό στρατόπεδο. Και με το διάβολο θα μπορούσε να πάει, αρκεί να εξυπηρετούνταν τα συμφέροντά του.

Η μικρή αυτή αναφορά στην ΑΥΡΙΑΝΗ γίνεται με αφορμή αυτό που ακούγεται μετά την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας και την αντίστοιχη αποτυχία του έτερου υποψηφίου που ενσάρκωνε την καραμανλική πτέρυγα του κόμματος, ότι η εξέλιξη αυτή σημαίνει και συνεπάγεται το τέλος του καραμανλισμού.

Τι ακριβώς κομίζει τελικά η νίκη Μητσοτάκη θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Και για να σας πω τη αμαρτία μου, κανένα καημό δεν έχω για το αν ο καραμανλισμός γκρεμίστηκε ή όχι. Από τον Κουρή ή από τον Κούλη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι και με την πολύτιμη συνδρομή του καραμανλισμού γκρεμίστηκε η χώρα στα τάρταρα και άντε να βγει από εκεί σώα και να ξανασταθεί στα πόδια της.

Αλλά, με την εκλογή Μητσοτάκη στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας, βρήκε την ευκαιρία και η κ. Γεννηματά, πρόεδρος του κόμματος που μέχρι πρότινος συγκυβερνούσε, για να μιλήσει για (πολιτική) άβυσσο μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας. Προφανώς, για λόγους αυτοσυντήρησης, ψαρεύει στα θολά νερά ή, με άλλη (πεζή) διατύπωση, επενδύει στη βραχεία μνήμη και κρίση μας.