Για το χυμένο γάλα

Για το χυμένο γάλα

Το πότε, με ποια αιτήματα και ποιες μορφές θα έχουν οι κινητοποιήσεις οποιουδήποτε επαγγελματικού κλάδου είναι ζητήματα που αφορούν κατ’ αρχήν τον ίδιο. Η υπόλοιπη κοινωνία δεν έχει παρά να παρακολουθεί και να κρίνει. Θετικά ή αρνητικά. Χωρίς πάντως να αδικεί. Και τα γεγονότα και αυτούς που τα διαμορφώνουν.

Του Νίκου Φαλαγκάρα

Οι αγρότες, όσοι εν πάση περιπτώσει συμμετέχουν, εδώ και αρκετά χρόνια, ακριβώς αυτή την εποχή, παίρνουν τα τρακτέρ και βγαίνουν στους δρόμους. Στήνουν μπλόκα σε κομβικά σημεία και αρκετές φορές αποκλείουν τη συγκοινωνία. Έστω για μερικές ώρες. Αλίμονο σ’ αυτούς που, πηγαίνοντας σε κάποια δουλειά που μπορεί να είναι και επείγουσα, θα πέσουν σε μπλόκο.

Πρώτα οι συνδικαλιστές τους βγαίνουν στα μέσα ενημέρωσης για να προετοιμάσουν την κοινή γνώμη. Εκθέτοντας με τα μελανότερα χρώματα το δράμα τους. Που δεν έχει τελειωμό, όπως θα έλεγε κι ο μεγάλος Σκιαθίτης. Εκτός κι αν δεχθούμε ότι το δράμα αυτό –εντελώς συμπωματικά- απέκτησε τη συνήθεια να αναβιώνει κάθε χρόνο αυτή την περίοδο που δεν άρχισαν ακόμα οι αγροτικές εργασίες.

Δεν ξέρω σε ποια έκταση οι αγρότες πείθουν την κοινή γνώμη. Τόσο για το δίκαιο των αιτημάτων τους, όσο και –κυρίως- για τη συγκεκριμένη μορφή που δίνουν στις κινητοποιήσεις τους. Αν όχι για να σταθεί στο πλευρό τους, να μην βρεθούν απέναντί της. Επίσης δεν είμαι βέβαιος αν, σε μερικές περιπτώσεις τουλάχιστον, τους ενδιαφέρει κιόλας τι θα πει η κοινή γνώμη.

Αν με ρωτήσετε ποια είναι η δική μου γνώμη επί του συγκεκριμένου ζητήματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει ιδιαίτερο βάρος έναντι των άλλων, αλλά και χωρίς να γενικεύω, μετά παρρησίας θα σας απαντήσω ότι διαφωνώ σε πολλά με τους αγρότες. Και ιδίως με τον τρόπο που εκδηλώνουν τη διαμαρτυρία τους. Το δε κλείσιμο των δρόμων είναι το αποκορύφωμα της διαφωνίας μου που μπορεί να πάρει και τον χαρακτήρα της αγανάκτησης.

Όμως αυτό που με ενόχλησε, με εξόργισε θα έλεγα καλύτερα, ήταν η εικόνα που είδα προχθές στην τηλεόραση, κάποιους πάνω από την καρότσα του αγροτικού να αδειάζουν κάτω στον δρόμο το γάλα. Αποκαρδιωτικό το θέαμα. Έως εξοργιστικό. Χύνεις το γάλα για να δείξεις τι και σε ποιον; Στον κόσμο; Στους κυβερνώντες; Ή απλώς στα τηλεοπτικά μέσα που τέτοια θέλουν για να ανεβάσουν τη θεαματικότητά τους;

Πολύ φοβάμαι ότι, εν προκειμένω, πιο πολύ ενδιαφέρει το εντυπωσιακό θέαμα. Και δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει και μάλιστα μόνο με το γάλα. Θυμάμαι μια χρονιά τον δημοσιογράφο συγκεκριμένου (κατακίτρινου) τηλεοπτικού σταθμού να καθοδηγεί σκηνοθετικά την επιχείρηση και να λέει «τώρα ρίξ’ το». Και εκείνη ακριβώς τη στιγμή ο διαμαρτυρόμενος κτηνοτρόφος αναποδογύρισε το δοχείο με το γάλα, αφού βεβαιώθηκε ότι η κάμερα «έπαιρνε» κι απαθανάτιζε την …αγωνιστική κορύφωση. Έγινε θέμα έντονης συζήτησης τότε, αλλά λίγο ένοιαξε τους πρωταγωνιστές καθώς και, όπως όλα σχεδόν σ’ αυτή τη χώρα, γρήγορα ξεχάστηκε. Οπότε μπορεί να θεωρηθεί και ως μη γενόμενο…

Βλέποντας, λοιπόν, προχθές το γάλα να κυλάει ποτίζοντας την άσφαλτο, ένοιωσα ανάμεικτα συναισθήματα. Και θυμήθηκα τα δύσκολα παιδικά μου χρόνια στο χωριό. Τότε που το γάλα που παίρναμε από τις λίγες γίδες μας ήταν είδος πολυτελείας. Δεν ήταν μόνο ότι προτεραιότητα είχαν τα κατσικάκια για να μεγαλώσουν, αλλά και το πώς θα μοιραστεί σε μια πολυμελή οικογένεια.

Και μπορεί μεν αυτοί που χύνουν το γάλα στο δρόμο να μην έχουν εμπειρίες σαν τις δικές μου, αλλά αυτό δεν τους απαλλάσσει από την ευθύνη να σέβονται το προϊόν, που στο κάτω κάτω, με δικό τους κόπο μαζεύεται σταγόνα σταγόνα. Και μάλιστα όταν ξέρουν ότι το γάλα και το ψωμί τα στερούνται -και στις μέρες μας- τόσοι και τόσοι συνάνθρωποί μας.

Τελειώνοντας, θα έλεγα ότι την οργή μας –δίκαιη ή άδικη- απέναντι στους –πραγματικούς ή υποτιθέμενους- υπαίτιους των προβλημάτων και των δυσκολιών μας μπορούμε να την εκφράσουμε με πολλούς τρόπους. Σε καμία περίπτωση πάντως –χάριν του θεάματος και του θορύβου- υποτιμώντας και καταστρέφοντας την παραγωγή μας. Και την αισθητική μας θα πρόσθετα. Είναι το χειρότερο μήνυμα που στέλνουμε στην κοινωνία και ιδίως στις νεότερες γενιές.

ΝΙΚΟΣ ΕΠ. ΦΑΛΑΓΚΑΡΑΣ ([email protected])
11/02/2019