Γιάννης Μουζάλας: Ευχαρίστησε τους Σερραίους για την υποδοχή των προσφύγων – Τον Μάρτιο η επανεγκατάσταση τους στους οικίσκους στο ΚΕΓΕ (φωτορεπορταζ)

Γιάννης Μουζάλας: Ευχαρίστησε τους Σερραίους για την υποδοχή των προσφύγων – Τον Μάρτιο η επανεγκατάσταση τους στους οικίσκους στο ΚΕΓΕ (φωτορεπορταζ)

Στις Σέρρες βρέθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής (6/1) ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, στα πλαίσια της περιοδείας του στις δομές φιλοξενίας προσφύγων που κατασκευάζονται σε διάφορα σημεία της Βόρειας Ελλάδας.

Στον οικισμό των προσφύγων

Τον Υπουργό υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Σερρών κ.Πέτρος Αγγελίδης στον καταυλισμό προσφύγων στο πρώην ΚΕΓΕ Σερρών, όπου τοποθετούνται οι οικίσκοι που θα στεγαστούν 90 οικογένειες προσφύγων της φυλής Γεζίντι. Οι πρόσφυγες, οι οποίοι ζούσαν σε σκηνές στο χώρο του πρώην ΚΕΓΕ, έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία και πανδοχεία των Νέων Βρασνών, έως ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες στον οικισμό όπου πρόκειται να φιλοξενηθούν.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ικανοποίηση για την πορεία των εργασιών

Ο Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία των εργασιών, οι οποίες γίνονται με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εποπτεύονται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Σε δηλώσεις του ευχαρίστησε και επαίνεσε τους Σερραίους πολίτες για την υποδοχή που επιφύλαξαν στους πρόσφυγες.

Επίσης επισήμανε πως είναι ικανοποιημένος που αυτή τη στιγμή, εν μέσω χειμώνα, δεν υπάρχει κανένας πρόσφυγας στη χώρα μας που να ζει στο κρύο και να μη σιτίζεται.

Υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας, καθώς όπως είπε αυτή εμπόδισε να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα μεταναστών οι οποίοι θα έφταναν τις 100.000.
Εξήρε και τη δράση του Διεθνούς οργανισμού Μετανάστευσης, αφού όπως είπε, με τη βοήθειά του 5.000 πρόσφυγες επαναπατρίστηκαν.

Τον Μάρτιο η εγκατάσταση των προσφύγων στους οικίσκους

Οσο αναφορά την επανεγκατάσταση των προσφύγων στους οικίσκους στις Σέρρες, είπε πως αν και δεν του αρέσει να δεσμεύεται χρονικά, πιστεύει πως θα γίνει τον Μάρτιο. Να σημειωθεί πως οι εργασίες για την ολοκλήρωση του οικισμού έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν στα τέλη Ιανουαρίου.
Επίσης για τη σίτιση των προσφύγων είπε πως αυτή θα συνεχίσει να γίνεται με τη μορφή των συσσιτίων, με στόχο όμως κάποια στιγμή να δοθούν χρήματα μέσω κάρτας, απ’όπου θα μπορούν οι ίδιοι να αγοράζουν τρόφιμα από την τοπική αγορά για τη διατροφή τους.

Εξετάζεται η εμπλοκή των Δήμων

Επίσης είπε πως εξετάζεται στην όλη διαδικασία της διαμονής των προσφύγων να εμπλακούν και οι Δήμοι, όμως χρειάζεται να θεσπιστούν νόμοι που θα καθορίζουν τον τρόπο αυτό και η Κυβέρνηση θα το εξετάσει το θέμα σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ο οποίος έχει εμπειρία σε τέτοια θέματα.

Οσο αφορά τον αριθμό των προσφύγων είπε πως αυτός θα παραμείνει σταθερός, εφόσον όμως δεν αλλάξει η κατάσταση στο διεθνές σκηνικό.

Ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης σε δηλώσεις του, όσο αναφορά την εμπλοκή των Δήμων στη διαχείριση των προσφύγων στάθηκε επιφυλακτικός καθώς είπε πως πρέπει να δούμε πρώτα το νομοσχέδιο και μετά να κρίνουμε.

Στη συνάντηση με τον κ. Μουζάλα, εκτός από τον Δήμαρχο Σερρών Πέτρο Αγγελίδη, παραβρέθηκε και η βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Αφροδίτη Σταμπουλή, ο Διοικητής του 10ου Συντάγματος Σερρών Συνταγματάρχης Ιωάννης Γκουτζουρέλας (ως υπεύθυνος της σίτισης των μεταναστών), ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Σερρών Παναγιώτης Κοτρώνης, η υπεύθυνη της Δομής των Σερρών κυρία Χρύσα Τάπα καθώς και μέλη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Ο κ. Μουζάλας μετά την ημίωρη επίσκεψή του στη Δομή των Σερρών αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη.

βιντεο από το τηλέ-ΕΠΙΛΟΓΕΣ