Γιατί δεν θέλει να πάει νηπιαγωγείο; Τι να κάνετε σαν γονείς;

Γιατί δεν θέλει να πάει νηπιαγωγείο; Τι να κάνετε σαν γονείς;

Το παιδάκι σας μεγάλωσε και ήρθε η ώρα να πάει νηπιαγωγείο! Τα περισσότερα παιδιά με το που ακούνε για σχολείο νιώθουν κάτι να χαλάει την πραγματικότητά τους και κάπως έτσι δημιουργείται το άγχος του αποχωρισμού.

Από την μία οι αγχώδεις καταστάσεις είναι κάτι φυσιολογικό στην ζωή όλων μέχρι ενός σημείου και ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, μπορούν να καταλαγιάσουν και να μειωθούν κιόλας.

Οι ψυχολόγοι μάλιστα σημειώνουν ότι πίσω από κάθε παιδί που έχει άγχος, κρύβεται ένας γονιός.

Σχέση προσκόλλησης

Η σχέση προσκόλλησης του παιδιού με την μητέρα, συνήθως δημιουργεί πρόβλημα στο παιδί, αφού έχει συνηθίσει σε αυτήν την σύναψη-σχέση και πλέον δυσκολεύεται να προσαρμοστεί σε ένα νέο περιβάλλον.

Πως θα πρέπει να κινηθούν οι γονείς σε αυτό το στάδιο;

Ο γονιός για αρχή είναι καλό να δράσει ατομικά. Να αναλογιστεί δηλαδή τι σημαίνει για το παιδί του αυτή η σχέση μετάβασης, επαναπροσδιορίζοντας τις ανάγκες που έχουν σε σχέση και μαζί με το παιδί τους.

  • Πρέπει να αποφεύγουν την έντονη προσκόλληση στο παιδί, όταν επιστρέφει από το νηπιαγωγείο, ειδικά τον πρώτο καιρό προσαρμογής.
  • Τυχόν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, μπορεί να επηρεάσουν την ψυχοσύνθεση του παιδιού. Εξάλλου το μικρό σας καθρεφτίζει τον εαυτό που εισπράττει και διαμορφώνει από την διαπαιδαγώγηση του στο σπίτι.

Πώς να προετοιμάσετε το παιδί;

Το βασικό ζητούμενο είναι ο διάλογος μεταξύ παιδιού και γονιού. Συζητήστε με το μικρό σας σχετικά με την έννοια του σχολείου και τις δραστηριότητες που πρόκειται να κάνει εκεί. Επιπλέον, μπορείτε να τηρείτε το σχολικό ωράριο έτσι ώστε το παιδί να συνηθίζει σε αυτό το πρόγραμμα και να προσαρμοστεί πιο εύκολα. Σε αυτό βοηθάει πολύ να έχουν μαζί τους ένα αγαπημένο τους αντικείμενο, για παράδειγμα ένα παιχνίδι, ένα αρκουδάκι κ.τ.λ.

Τέλος, η επίσκεψη στο σχολείο είναι πολύ σημαντική προτού πάει την πρώτη μέρα. Έτσι προετοιμάζουν σωστά το παιδί και το ενθαρρύνουν. Αφού πραγματοποιηθεί αυτό, πρέπει τις πρώτες μέρες ο γονιός να επιβραβεύει και να λέει μπράβο στο μικρό του που παρέμεινε στον χώρο.

Ευχαριστούμε πολύ για τις παραπάνω πληροφορίες τα νηπιαγωγεία Καραχάλιου σε Κορυδαλλό και Πειραιά!