Γιατί ψηφίζουμε στις 18 Μαΐου

Γιατί ψηφίζουμε στις 18 Μαΐου
εξωστρακισμόςΑΡΘΡΟ του Στέφανου Καλλία
[Υποψήφιου Δημοτικού Συμβούλου Σερρών
 με τη “διάβαση πεζών”]

 Όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες τόσο το πολιτικό κοντέρ αναμένεται να καταγράφει όλο και υψηλότερες ταχύτητες. Το πολιτικό ζητούμενο είναι οι αντιπαραθέσεις  – νόμιμες αλλά και θεμιτές μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας – να βασίζονται όχι στα συμφέροντα των κομμάτων και των συνδυασμών, αλλά αποκλειστικά και μόνο στις προσδοκίες των πολιτών. Δεν πρέπει για κανένα λόγο να επικρατήσει η κομματική λογική που θα τραβήξει την κατάσταση στα άκρα προκειμένου να υπάρξουν παραταξιακά οφέλη.

Στις προσεχείς εκλογές καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι ίδιοι οι πολίτες επιλέγοντας ποιους θα επιβραβεύσουν, ποιους θα κρίνουν ικανούς για εκπροσώπους τους. Το ίδιο το εκλογικό σώμα οφείλει να αντιληφθεί και να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει κάποια στιγμή να αρχίσει η αποσύνδεση της πολιτικής από τους παραστρατημένους επαγγελματίες της. Όλοι είμαστε γνωστοί και δεν υπάρχει ο κίνδυνος παρανοήσεων και παρεξηγήσεων.

Η οργή και οι εν θερμώ αντιδράσεις επιβάλλεται να παραχωρήσουν τη θέση τους στην ψυχραιμία και τη σύνεση. Δεν ψηφίζουμε για να εκδικηθούμε αλλά για να διεκδικήσουμε μια αναβαθμισμένη ζωή, ένα καλύτερο σήμερα. Δεν ψηφίζουμε για να τιμωρήσουμε αλλά για να αναδείξουμε με την επιλογή μας τους άριστους, τους υποψήφιους που δεν είναι δέσμιοι της κομματοκρατίας, αυτούς που με τις πολιτικές τους θα μας ενισχύσουν κοινωνικά και οικονομικά.

Ψηφίζουμε με γνώμονα το κοινό συμφέρον και όχι με βάση τις προσωπικές μας επιδιώξεις και τις γνωριμίες μας, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας το βόλεμα. Για να νιώσουμε ολοκληρωμένοι πολίτες και για να ψηφίσουμε σωστά  πρέπει να κατανοήσουμε αληθινά τι είναι καλό και τι δίκαιο. Δεν αφήνουμε τους άλλους να επιλέξουν για μας και δεν απέχουμε από την εκλογική διαδικασία.

Σε αυτές τις εκλογές έχουμε χρέος να αλλάξουμε τα κριτήρια αξιολόγησης και τον τρόπο επιλογής μας, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως η ευθύνη της ψήφου ανήκει αποκλειστικά σε εμάς. Ως πολίτες οφείλουμε να ξεπεράσουμε τις προκαταλήψεις μας, τα δόγματα, τις προσκολλήσεις μας, τις πολιτικές μας συνήθειες και να αναλάβουμε την ευθύνη της δημοκρατικής μας επιλογής.

Να έχουμε στο μυαλό μας πως καμία μεγάλη αλλαγή δε μπορεί να γίνει αν η ίδια αυτή διαδικασία ανανέωσης δε μεταβάλλεται παράλληλα με τις συνειδήσεις, τις αξίες και τις ηθικές συμπεριφορές των ανθρώπων. Πρέπει να πιστέψουμε πως τη συλλογική μας μοίρα τη διαμορφώνουμε πρώτα και κύρια εμείς και δευτερευόντως οι πολιτικοί που επιλέγουμε.