«Γιατρός στις Σέρρες εξέδωσε 2.700 συνταγές σε έναν μήνα αξίας 120.000 ευρώ, ενώ από έτερο γιατρό το 85% των συνταγών εκτελούνταν σε φαρμακείο όπου συμμετείχε συγγενής του».

φάρμακαΤο «Έθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει σήμερα ενδεικτικές περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, οι οποίες αφορούν όλη τη χώρα και δείχνουν ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Πρωτη, πρώτη περίπτωση αναφέρεται σε γιατρό ανευ ειδικότητας στις Σέρρες, οπου φέρεται να συνταγογράφησε σε έναν μήνα 2700συνταγές (100 περίπου κάθε μέρα) αξίας 120.000 ευρώ. Ενώ ακόμη μια χαρακτηριστική περίπτωση αναφέρεται σε άλλο γιατρό των Σερρών που συνταγογραφούσε και οι εκτελέσεις του ήταν κατά 85% σε φαρμακείο στο οποίο συμμετείχε συγγενικό πρόσωπο.

 Το ρεπορταζ της εφημερίδας αναφέρει ό,τι:

Γιατροί – ασφαλισμένοι – φαρμακοποιοί – εταιρείες φαίνεται πως έχουν στήσει ένα «μεγάλο κόλπο», το οποίο απομυζά τον Οργανισμό. Οι εμπλεκόμενοι γιατροί θα υποβληθούν σε «ακτινογραφία» από τον ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας, ενώ θα γίνει και έλεγχος φορολογικών στοιχείων, στις περιπτώσεις που προκύπτουν αδικαιολόγητες υπερβάσεις στη συνταγογράφηση. Ήδη όμως μια πρώτη ανάγνωση των στοιχείων προκαλεί σοκ: 
Γενικός γιατρός της Μακεδονίας συνταγογράφησε 4.388 συνταγές μέσα σε ένα μήνα, αριθμός ο οποίος αναλογεί σε 150 έως 200 συνταγές την ημέρα. Καλεσμένοι στο…πάρτι ήταν και ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Σε έναν από αυτούς χορηγήθηκαν σε ένα μήνα 15 συνταγές, με 785 κουτιά φαρμάκων, συνολικής δαπάνης 8.500 ευρώ. 
Υπόγειες συναλλαγές. Το σύστημα συνταγογράφησης στην Ελλάδα αφήνει ανοικτούς διαύλους υπόγειας συνεργασίας γιατρών – φαρμακευτικών εταιριών. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει στον ασθενή του συγκεκριμένο σκεύασμα, αναγράφοντας την εμπορική του ονομασία στη συνταγή. 
Το παράδοξο είναι ότι ο νόμος 4093/2012 υποχρεώνει τους Έλληνες γιατρούς να συνταγογραφούν με τη δραστική ουσία, σε ποσοστό 85%. Οι περισσότεροι όμως αναγράφουν στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τη δραστική και στο βιβλιάριο του ασθενούς το εμπορικό όνομα! Τη στρέβλωση αυτή επιχείρησε να αντιμετωπίσει εγκύκλιος που εξέδωσε την περασμένη Τρίτη ο ΕΟΠΥΥ, στην οποία αναφερόταν ότι η συμπεριφορά αυτή έρχεται σε αντίθεση με το νόμο. 

Η ΛΙΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

Πλήθος συνταγογράφησης

-Γιατρός χωρίς ειδικότητα στις Σέρρες συνταγογράφησε 2.700 συνταγές σε έναν μήνα αξίας 120.000 ευρώ. 
-Παθολόγος γιατρός του Αγρινίου συνταγογράφησε 2.800 συνταγές σε έναν μήνα αξίας 115.000 ευρώ.
-Γενικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας της Θράκης συνταγογράφησε 3.200 συνταγές σε έναν μήνα.
-Έτερος γενικός γιατρός στο ίδιο κέντρο υγείας συνταγογράφησε άλλες 3.180 συνταγές εντός του ίδιου μήνα.
-Παθολόγος συνταγογράφησε 33 συνταγές εντός ενός μήνα με συνολική δαπάνη 110.000 ευρώ και μέση αξία συνταγής 3.400 ευρώ. 

Κατευθυνόμενη συνταγογράφηση
-Γιατρός συνταγογραφούσε κατά 93% σκευάσματα συγκεκριμένης πολυεθνικής φαρμακευτικής εταιρείας, το οποίο αντιστοιχούσε και σε ποσοστό 1% του συνολικού τζίρου της ειδικότητας του. 
-Παθολόγος στην Αττική συνταγογραφεί περίπου 2.000 συνταγές τον μήνα με μέση αξία ανά συνταγή 40% πάνω από τον μέσο όρο και συνολικό μηνιαίο τζίρο πάνω από 100.000 ευρώ. 

Εκτελέσεις σε συγκεκριμένα φαρμακεία
-Το 84% της συνταγογράφησης γιατρού παθολόγου στον νομό της Αττικής εκτελείται από ένα φαρμακείο. Η αξία της συνταγογράφησης του συγκεκριμένου ιατρού αποτελεί το 95% του τζίρου του φαρμακείου. 
-Γενικός γιατρός στο Αγρίνιο συνταγογραφεί κατά 70% σε συγκεκριμένο φαρμακείο το οποίο αποτελεί το 90% του τζίρου του εν λόγω φαρμακείου.
-Γιατρός των Σερρών συνταγογραφούσε και οι εκτελέσεις του ήταν κατά 85% σε φαρμακείο στο οποίο συμμετείχε συγγενικό πρόσωπο. 

Οι ύποπτοι ασφαλισμένοι

-Ασφαλισμένος μέσα σε διάστημα ενός μήνα πήρε 15 συνταγές με 785 συνολικό αριθμό κυτίων και δαπάνη περίπου 8.500 ευρώ,
– Ασφαλισμένος πήρε σε διάστημα ενός μηνός 9 συνταγές και 400 κυτία.
ΠΗΓΗ: Εθνος της Κυριακής