Γιώργος Ν. Βογιατζής: Πρόταση για κατάθεση αίτησης ένταξη της Αμφιπόλης στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Γιώργος Ν. Βογιατζής: Πρόταση για κατάθεση αίτησης ένταξη της Αμφιπόλης στα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO

Ο πρώην Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Βογιατζής με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Αμφίπολης, τον Δήμαρχο Κ.Μελίτο και το Δημοτικό Συμβούλιο προτείνει την ανάληψη πρωτοβουλιών γιαν να κατατεθεί αίτηση στην UNESCO, ώστε να περιληφθεί η Αμφίπολη και η γύρω περιοχή στον κατάλογο των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στην επιστολή του ο πρώην Δήμαρχος αναφέρει:

Κύριε Πρόεδρε, Κύριε Δήμαρχε, αξιότιμοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αμφίπολης, τον Ιούνιο του 2015  επισκέφθηκε την Αμφίπολη και το μνημείο του «Καστά» η Επιτροπή πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες ευρωβουλευτές(Ζαγοράκης, Γραμματικάκης κ.α.). Στο τέλος της επίσκεψης και μετά την έξοδο τους από το μνημείο του «Καστά» η πρόεδρος της Επιτροπής Κα. Σίλβια Κόστα,  γοητευμένη από τα ευρήματα του Λόφου Καστά δήλωσε:  “Οπωσδήποτε τώρα έχουν χρέος όλοι οι συνάδελφοι στην Ευρώπη να υποστηρίξουν το έργο, να αναγνωριστεί ως μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO”.

Γιωργος Βογιατζής-ΑμφίποληΚύριοι συνάδελφοι πιστεύω ότι το γεγονός αυτό είναι μία χρυσή ευκαιρία για να ξεκινήσει ο Δήμος Αμφίπολης την Διαδικασία ένταξης της Αμφίπολης και της περιοχής της  στα μνημεία  της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

Με αιχμή του Δόρατος το μνημείο του Καστά συνεπικουρούμενο από τις αρχαιότητες της Αμφίπολης(θέατρο-Γυμνάσιο-Γέφυρα-τείχη κ.λπ.), το Παγγαίον όρος με τον πλούτο του σε Μυθολογία, Ιστορία και χλωρίδα και πανίδα, με τις προϊστορικές του Βραχογραφίες, τα μοναδικά του Μοναστήρια, τα παραδοσιακά του χωριά, το φαράγγι του Αγγίτη, τα Μαρτυρικά του Χωριά(Κερδύλια-Κορμίστα), τις προσωπικότητες του, Κων/νο Καραμανλή και Πατριάρχη Νεόφυτο, μπορεί κάλλιστα να εμπλουτίσει ένα πλούσιο φάκελο, ο οποίος θα κατατεθεί στην UNESCO και η αναγνώριση του από αυτή θα αποτελέσει ένα εργαλείο ανάπτυξης και προόδου για όλο τον Δήμο Αμφίπολης.

Η πρόταση θα πρέπει να κατατεθεί αρχικά στο Υπουργείο Πολιτισμού για να αναλάβει αυτό τη σχετική διαδικασία εάν όμως δεν υπάρξει το αντίστοιχο ενδιαφέρον θα πρέπει ο Δήμος Αμφίπολης να κινήσει μόνος την διαδικασία της ένταξης συνεργαζόμενος με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και με προσωπικότητες που μπορούν με το ειδικό τους βάρος  να στηρίξουν αυτή την πρόταση.

Ήδη έχει κατατεθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού , τον Σεπτέμβριο του 2014,σχετικός Φάκελος για τους αρχαίους Φιλίππους της Καβάλας. Σήμερα στην Ελλάδα είναι ενταγμένα στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco 17 Μνημεία (Ακρόπολη, Ολυμπία Δελφοί, Αγ. Όρος κ.α.).

Κύριοι συνάδελφοι, ζούμε στιγμές και μέρες που θα πρέπει όλοι μαζί συναισθανόμενοι το βάρος της Ιστορίας μας και του Πολιτισμού μας μέσα από τη φλόγα της δύναμης των ανακαλύψεων του Καστά  να φανούμε αντάξιοι των ευθυνών μας και των περιστάσεων.

Ροδολίβος 30-10-2015
Με εκτίμηση
ο  Δημοτικός Σύμβουλος
Γιώργος Ν. Βογιατζής