Γιορτή Μητέρας και Ετήσιος Χορός για το Σύλλογο Βλάχων Ν.Σερρών “Γεωργάκης Ολύμπιος”

Γιορτή Μητέρας και Ετήσιος Χορός για το Σύλλογο Βλάχων Ν.Σερρών “Γεωργάκης Ολύμπιος”

Εβδομάδα εκδηλώσεων ήταν η προηγούμενη για το Σύλλογο Βλάχων Ν.Σερρών “Γεωργάκης Ολύμπιος”, καθώς το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ο Ετήσιος Χορός του Συλλόγου και την Πέμπτη διοργανώθηκε εκδήλωση-ομιλία για τη Γιορτή της Μητέρας, ανήμερα της Υπαπαντής του Κυρίου.

Ο ετήσιος χορός

Ο ετήσιος χορός των Βλάχων πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κέντρο “Κομπολόι” στο Ν.Σούλι Σερρών.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στην κατάμεστη αίθουσα, ο χορός ξεκίνησε με τα πολύ μικρά παιδιά του Συλλόγου, τα οποία χόρεψαν και τραγούδησαν για πρώτη φορά, ακολούθησαν τα τμήματα με μαθητές Δημοτικού, αμέσως μετά του Γυμνασίου και στο τέλος η παρουσίαση των χορευτικών κορυφώθηκε με το τμήμα εμφανίσεων, στο οποίο συμμετέχουν χορευτές με παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό.

Βράβευση πρωτοετών φοιτητών

Η βραδιά συνεχίστηκε με τη βράβευση πρωτοετών φοιτητών για την εισαγωγή τους σε ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, όλοι τους παιδιά με βλάχικη καταγωγή και παιδιά μελών του Συλλόγου.

Παρουσία επίσημων προσκεκλημένων, εκπροσώπων συλλόγων του νομού μας, αλλά και από βλαχοχώρια της πατρίδας μας, ξεκίνησε το παραδοσιακό βλάχικο γλέντι που είχε υποσχεθεί το Διοικητικό Συμβούλιο στους παρευρισκομένους με την ορχήστρα του Νίκου Μπούσιου.

Τους δύο Βλάχους Σερραίους τραγουδιστές του Συλλόγου, τον Θανάση Μησιάκα και τον Δημήτρη Κοκκώνη, διαδέχθηκε ο Φώτης Τράσιας και με τις υπέροχες φωνές τους κράτησαν το γλέντι μέχρι τα ξημερώματα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, με την παρουσία του τίμησε τον χορό, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, ο κύριος Μιχάλης Μαγειρίας.

Για τη Γιορτή της Μητέρας

Την Πέμπτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα του Συλλόγου για τη Γιορτή της Μητέρας με ομιλήτρια την κυρία Χαρπουζάνη Ζωή, φιλόλογος και μέλος του Συλλόγου. Σύμφωνα με την παράδοση, η γιορτή της μητέρας γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 2 Φεβρουαρίου 1929 για να συνδυαστεί με τη χριστιανική γιορτή της Υπαπαντής.

Ο Σύλλογος Βλάχων Ν.Σερρών “Γεωργάκης Ολύμπιος” τιμώντας την ορθόδοξη παράδοση έχει καθιερώσει, κάθε χρόνο, η γιορτή αυτή να πραγματοποιείται στις 2 Φεβρουαρίου.

Να σημειωθεί ότι πάντα μετά την ομιλία προσφέρονται βλάχικα παραδοσιακά εδέσματα φτιαγμένα από τις κυρίες του τμήματος γυναικών.