ΓΛΩΣΣΑ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ …

ΓΛΩΣΣΑ ΛΑΝΘΑΝΟΥΣΑ …
Του Μιχάλη Σωτηρίου

Στις 6-7-2017 το Ν.Π.Δ.Δ., με την επωνυμία Ταμείο Εθνικής Άμυνας (Τ.ΕΘ.Α) και έδρα την Αθήνα, έκανε αγωγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών κατά του  Δήμου  Σερρών. Ζητώντας την αποκλειστική κυριότητα (100%) τριών (3) γεωτεμαχίων και την έκδοση διαταγής στον Προϊστάμενο του Κτηματολογικού Γραφείου Σερρών να διορθώσει τις πρώτες εγγραφές που υπάρχουν στα Κτηματολογικά Βιβλία και στα Κτηματολογικά Φύλλα αυτών των ακινήτων.

Ως επιχειρήματα προβάλλει τα εξής :

  • «Η αρχική έκταση του στρατοπέδου Εμμανουήλ Παππά, που βρίσκεται στην περιοχή Αγίου Ιωάννου Σερρών, καταλήφθηκε κατά το έτος 1913 από τον Ελληνικό Στρατό, με την απελευθέρωση της πόλεως των Σερρών ».
  • Με Ν.Δ των ετών 1925 και 1926 κάθε αξιοποιήσιμο τμήμα εδάφους υπήχθη στην κυριότητα  και  διαχείρηση  της Αεροπορικής Άμυνας.
  • Με το Ν.4407/1929 (Ιδρυτικός Νόμος του ΤΕΘΑ) το στρατόπεδο, λόγω κατάργησης της Αεροπορικής Άμυνας, μεταβιβάζεται στο ΤΕΘΑ.
  • Επικουρικά, σήμερα, το ΤΕΘΑ επικαλείται προς το Πρωτοδικείο Σερρών και τα προσόντα έκτακτης χρησικτησίας.

Εδώ προκύπτουν ουσιαστικά ερωτήματα:

  • Από τα πιο έγκυρα λεξικά της ελληνικής γλώσσας (π.χ., της Ακαδημίας Αθηνών) γίνεται φανερό ότι υπάρχει ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα ρήματα απελευθερώνω (π.χ., απελευθερώθηκε η πόλις των Σερρών από τον ελληνικό στρατό το 1913)και καταλαμβάνω (π.χ., ο ελληνικός στρατός  κατέλαβε την αρχική έκταση του στρατοπέδου Εμμ. Παππά = έκανε κάτι δικό του χωρίς να του ανήκει).
  • Η αγωγή, με αυτή την διατύπωση που έχει, ουσιαστικά παραδέχεται ότι δεν της ανήκει το στρατόπεδο Εμμ. Παππά: ήταν μια κατάληψη στην απελευθερωθείσα πόλη  των Σερρών και έκτακτη η χρήση (ενεργό στρατόπεδο).

Άρα, τώρα που εδώ και χρόνια έπαυσε αυτή η χρήση ως στρατοπέδου, πώς να μην  υποχρεούται το ελληνικό δημόσιο να παραχωρηθεί αυτό που καταλήφθηκε στο Δήμο της απελευθερωθείσας  πόλης των Σερρών; Και με αγωγή προς το Μονομελές Πρωτοδικείο ένα Ν.Π.Π.Δ (ΤΕΘΑ) να θέλει να κρατά, σχεδόν σαν ιδιοκτησία, αυτή την έκταση που το ίδιο παραδέχεται ότι κατέλαβε από την απελευθερωθείσα πόλη-Δήμο;

  • Άραγε , θα προχωρήσει σε παρόμοιες αγωγές και στους άλλους χώρους που έπαυσαν να είναι στρατόπεδα;

 

Προσωπική μου άποψη είναι ότι οι υπεύθυνοι του Ν.Π.Δ.Δ .Τ.ΕΘ.Α  εκθέτουν με τη μεθόδευση αυτή τον ίδιο το ελληνικό στρατό και προσβάλλουν, ως μη ώφειλαν, το Δήμο, δηλαδή τον λαό των Σερρών. Το Υ.Εθ.Α  και ο Δήμαρχος Σερρών με την συμπαράταξη του Σερραϊκού λαού πρέπει να αποκρούσουν  ενέργειες που μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά τη σχέση λαού- στρατού.