Γυαλιά Ηλίου: Προστατεύουμε τα μάτια μας!!! Αξίζουν πολλά!

Γυαλιά Ηλίου: Προστατεύουμε τα μάτια μας!!! Αξίζουν πολλά!

γυαλια-ηλίουΗ Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Ν. Σερρών (Ε.Π.ΚΑ.Σ.) ενόψει και του καλοκαιριού που πλησιάζει, δίνει και πάλι χρήσιμες συμβουλές προς τους καταναλωτές για την αγορά γυαλιών ηλίου.

Είναι γνωστό σε όλους ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προφύλαξη μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες και στην υγεία των ματιών μας γι αυτό οφείλουμε να τα προφυλάξουμε με κατάλληλα γυαλιά, που πρέπει να τα φοράμε απαραίτητα τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο από τις 11.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ.

Οι  οφθαλμίατροι  συμβουλεύουν…

 • * Η ηλιακή ακτινοβολία ευθύνεται μακροχρόνια για αμέτρητες βλάβες και παθολογικές αλλαγές που μπορούν να συμβούν στα μάτια μας, με συχνότερη την φωτοφοβία και τον πόνο κατά την έκθεση στον ήλιο, επηρεάζοντας μάλιστα πολύ και την εμφάνιση καταρράκτη. Συνεπώς, τα κατάλληλα γυαλιά ηλίου είναι άκρως απαραίτητα.
 • * Οι προδιαγραφές ασφαλείας που επιβάλλεται να πληρούνται από ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου είναι η εξασφάλιση 100% απορροφητικότητας από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB και η μη δημιουργία παραμόρφωσης στην όραση.
 • * Αποτελεσματικότεροι είναι οι φακοί μελανίνης στα γυαλιά μας, οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύτερο φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας. Παρόμοιοι φακοί είναι οι blue-blockers, ενώ εξίσου καλοί είναι και οι πολωτικοί φακοί που περιορίζουν ταυτόχρονα και την αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας.
 • *  Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα δεν πρέπει  να προκαλεί  αλλεργία.
 • * Ιδανικότεροι φακοί για τα άτομα με προβλήματα μυωπίας είναι οι καφέ, ενώ όσοι έχουν υπερμετρωπία αισθάνονται καλύτερα με πράσινους ή πράσινους-γκρι φακούς.
 • * Για τα μικρά παιδιά ασφαλέστερα είναι τα γυαλιά ηλίου με οργανικούς φακούς, καθώς έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών, ενώ είναι ελαφρύτεροι και ανθεκτικότεροι σε σχέση με τους κρυστάλλινους.

Τι πρέπει να προσέξουμε πριν την αγορά των γυαλιών ηλίου:

 • * Προσέχουμε να φέρουν τη σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
 • * Προσέχουμε την ποιότητα των φακών, ώστε να μας εξασφαλίσουν την μέγιστη απορροφητικότητα (100%) από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB και να μην δημιουργούν παραμορφώσεις.
 • * Φροντίζουμε τα γυαλιά που επιλέγουμε για τα μικρά παιδιά να έχουν πλαστικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών από το σπάσιμο του φακού.
 • * Ελέγχουμε το υλικό κατασκευής του σκελετού να μην προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες στο δέρμα.
 • *  Συμβουλευόμαστε οπτικούς προκειμένου να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των γυαλιών που πρόκειται να αγοράσουμε.
 • *  Αποφεύγουμε την αγορά γυαλιών από πλανόδιους πωλητές και άλλα σημεία πώλησης, που δεν εγγυώνται την ασφάλεια της επιλογής μας και δεν παρασυρόμαστε από τις αντιγραφές μοντέλων και Οίκων Μόδας, που είναι μεν μικρής αξίας αλλά αμφίβολης ποιότητας και κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί για την ποιότητα κατασκευής τους.

Τι επιπλέον πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε γυαλιά ηλίου για τα παιδιά μας:

 1. Να έχουν καλή εφαρμογή στο πρόσωπό τους
 2. Να παρέχουν καλή προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία (τουλάχιστον κατά 95% απορροφητικοί ).
 3. Να είναι κατασκευασμένα από άθραυστα υλικά, ώστε να μην κινδυνεύουν τα παιδιά από τραυματισμούς
 4. Να είναι ελαφριά και να μην έχουν πολύ σκούρο χρώμα
 5. Να μην ξεχνάμε ότι τα παιδιά πρέπει όταν βρίσκονται στον ήλιο να χρησιμοποιούν και καπέλο με γείσο για ολοκληρωμένη κάλυψη από την ηλιακή ακτινοβολία.
 6. Να αφήνουμε το παιδί να συμμετέχει στην επιλογή χρωμάτων και σχεδίων, γιατί είναι σημαντικό να του αρέσουν τα γυαλιά του!

Kαι μην ξεχνάτε: τα παιδιά και τα μάτια τους!

Τι πρέπει να προσέχουμε κατά την χρήση των  γυαλιών ηλίου

Δεν πρέπει όμως να αμελούμε τη σωστή συντήρηση των γυαλιών μας, έτσι ώστε αυτά να συνεχίζουν να διατηρούν τις προστατευτικές τους ιδιότητες.

Γι’ αυτό πρέπει :

 1. Να τα διατηρούμε καθαρά (καλός καθαρισμός με νερό και σαπούνι).
 2. Να μην αφήνουμε τα γυαλιά εκτεθειμένα σε υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες, όπως π.χ. στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου
 3. Όταν δεν τα φοράμε τα αποθηκεύουμε σε σκληρή θήκη γυαλιών.
 4. Να σκουπίζουμε-καθαρίζουμε τους φακούς των γυαλιών μας μόνο με μαλακά πανιά ώστε να μην χαλάσει η προστατευτική τους επίστρωση. Αν όμως συμβεί αυτό τότε να αντικαθιστούμε τους φακούς .

Σας  ευχόμαστε  καλές  αγορές  και  καλό  καλοκαίρι