Η «αλήθεια» σύμφωνα με την ΑΕΠΙ, για την απαλλαγή των 156 καταστηματαρχών στις Σέρρες

ΑΕΠΙ

Δικάστηκαν (και ουσιαστικά απηλάγησαν) την περασμένη Παρασκευή 13 Μαρτίου, στο δικαστήριο των Σερρών, καταστηματάρχες, για μη καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων της μουσικής ή χρήσης συσκευών που μεταδίδουν μουσικη (TV, ραδιοφωνο) στα καταστήματά τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ έγινε ακύρωση του κλητήριου θεσπίσματος, που παρέπεμπε ενώπιον των δικαστικών αρχών 156 καταστηματάρχες του νομού Σερρών, για μη πληρωμή των τελών μουσικής, για το έτος 2012, στην Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ), αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σερρών. Η ακύρωση έγινε μετά την υποβολή ενστάσεως (αυτοτελούς ισχυρισμού) που κατέθεσαν στο δικαστήριο οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων, λόγω έλλειψης των απαραίτητων στοιχείων.

«Επρόκειτο για μια ανώνυμη καταγγελία αόριστη και έωλη. Δεν αναφερόταν στο κατηγορητήριο σε πιο κατάστημα, ποιος συνθέτης και ποιό τραγούδι μεταδιδόταν», δήλωσε μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δικηγόρος Σωτήρης Μανουσίδης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση :

Από το γραφείο τύπου της ΑΕΠΙ πήραμε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την απαλλαγή των καταστηματαρχών.
Στην ανακοίνωση κάνει λόγο για «μη αληθή δημοσιεύματα», αλλά αποφεύγει να μας πει αν καταδικάστηκε κάποιος από τους κατηγορούμενους, ενω ισχυρίζεται ότι τις μηνύσεις τις έκανε η τοπική αστυνομία και όχι αυτή.

Με αφορμή παραπλανητικά και μη αληθή δημοσιεύματα που φέρουν την ΑΕΠΙ ως μηνύτρια κατά «156» επιχειρηματιών  υπόχρεων σε καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων από χρήση μουσικής στις επιχειρήσεις τους στο νομό Σερρών , καθώς και αναφορές  σε απόφαση δικαστηρίου  σχετική με τη συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε στις 13 Μαρτίου 2015 στο Δικαστήριο Σερρών και δήθεν αθώωση αυτών, προς αποκατάσταση της αλήθειας των πραγματικών περιστατικών και των όσων πραγματικά συνέβησαν δηλώνουμε και πληροφορούμε το κοινό και τους χρήστες μουσικής για τα παρακάτω:
1.        Η ΑΕΠΙ κατά των εν λόγω καταστηματαρχών δεν υπέβαλε καμία μήνυση.
2.         Έλεγχο και μήνυση έκανε η τοπική αστυνομία και όχι η ΑΕΠΙ.
3.        Οι κατηγορούμενοι  81 τον αριθμό ( και όχι 156)  δεν αθωώθηκαν πλην εκείνων εξ αυτών που έλαβαν άδεια και κατέβαλαν πνευματικά δικαιώματα στην ΑΕΠΙ.
4.        Το δικαστήριο Σερρών δεν αθώωσε τους υπόλοιπους εξ αυτών αλλά λόγω ελλείψεων στο κατηγορητήριο, ακύρωσε αυτό και παρέπεμψε το φάκελο της δικογραφίας στην Εισαγγελία για συμπλήρωση προκειμένου  να ορισθεί νέα δικάσιμος.
5.         Στην περίπτωση αυτών που δεν αθωώθηκαν (λόγω ελλιπούς  κατηγορητηρίου) κατά των οποίων θα επανέλθει νομίμως η υπόθεση προς νέα εκδίκαση σε επόμενο χρόνο, κρίνεται σημαντικό και αναγκαίο να έχουν φροντίσει έως τότε να έχουν τακτοποιήσει τις σχετικές νόμιμες υποχρεώσεις τους για να απαλλαγούν και αυτοί.  
Σε κάθε περίπτωση η παραπληροφόρηση μέσω του Τύπου για τέτοια θέματα ιδιαίτερης νομικής ευαισθησίας δεν βοηθά ούτε τους επιχειρηματίες που έχουν ανάλογες υποχρεώσεις ούτε την εύρυθμη συνεργασία την ΑΕΠΙ και τους πνευματικούς δημιουργούς  ούτε τον ίδιο τον πολιτισμό μας.
Από το Γραφείο Τύπου της ΑΕΠΙ

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι στα παραπάνω καταστήματα πραγματοποιήθηκαν από υπάλληλο της ΑΕΠΙ, η οποία δεν συγκέντρωσε τα απαραίτητα στοιχεία που στοιχειοθετούν το αδίκημα της παράβασης του νόμου περί πνευματικών δικαιωμάτων. (ενώ στο δελτίο τύπου η ΑΕΠΙ κάνει λόγο για έλεγχο από την αστυνομία)

Η ακύρωση του κλητήριου θεσπίσματος ίσχυσε για τους 120 καταστηματάρχες, που προσήλθαν στο δικαστήριο, αλλά και για υπολοίπους 36 απόντες, που απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, καθώς δεν μπορούσε να στοιχειοθετηθεί η κατηγορία σε βάρος τους. (στο δελτίο τύπου η ΑΕΠΙ ισχυρίζεται άλλους αριθμούς)

Σύμφωνα με τους συνηγόρους των καταστηματαρχών (στην πλειοψηφία τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης) στο κατηγορητήριο δεν γινόταν αναφορά των απαραιτήτων στοιχείων παράβασης που αφορούσε τον τόπο, τον χρόνο και την ακριβή περιγραφή της άδικης πράξης.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΑΕΠΙ Παντελής Γρετζελιάς, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ισχυρίζεται ότι δεν αποτελεί δεδικασμένο, καθώς όπως είπε το δικαστήριο προχώρησε σε ακυρότητα του κατηγορητηρίου, γιατί…  υπήρχαν τυπικές παραλείψεις.
«Η υποχρέωση για άδεια των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και κάθε καταστήματος, όταν χρησιμοποιεί μουσική, είναι ρητή από το νόμο, όχι μόνο της Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο. Να μην παραπλανούμε τους υπόχρεους, γιατί όλα αυτά τα καταστήματα θα ελεγχθούν», κατέληξε.

Νέα ανακοίνωση απο την ΑΕΠΙ

Μετά τις διαστάσεις που πήρε Πανελλαδικά το θέμα της απαλλαγής των καταστηματαρχών στις Σέρρες για την καταβολή των διακιωμάτων, η ΑΕΠΙ εξέδωσε σήμερα 20/3 και νέο δελτίο τύπου στο οποίο προσπαθεί να ανασκευάσει (;) και να διευκρινήσει το προηγούμενο δελτίο τύπου της, δίνοντας τη δική της “ερμηνεία” στην απόφαση του Δικαστηρίου. Αναλυτικά η ΑΕΠΙ αναφέρει στο νέο δελτίο τύπου:

Με αφορμή παραπλανητικά και μη αληθή δημοσιεύματα που φέρουν την ΑΕΠΙ ως μηνύτρια κατά «156» επιχειρηματιών  υπόχρεων σε καταβολή πνευματικών δικαιωμάτων από χρήση μουσικής στις επιχειρήσεις τους στο νομό Σερρών , καθώς και αναφορές  σε απόφαση δικαστηρίου  σχετική με τη συγκεκριμένη υπόθεση που εκδικάστηκε στις 13 Μαρτίου στο δικαστήριο Σερρών και δήθεν αθώωση αυτών, προς αποκατάσταση της αλήθειας των πραγματικών περιστατικών και  όσων πραγματικά συνέβησαν δηλώνουμε και πληροφορούμε το κοινό και τους χρήστες μουσικής για τα παρακάτω:

1.        Αθωώθηκαν μόνο όσοι  έλαβαν άδεια και κατέβαλαν πνευματικά δικαιώματα στην ΑΕΠΙ.

2.        Για τους υπόλοιπους η υπόθεση  εκκρεμεί στο συγκεκριμένο δικαστήριο, Για τους επιχειρηματίες αυτούς κρίνεται σημαντικό και αναγκαίο να έχουν φροντίσει έως την επόμενη δικάσιμο, να έχουν τακτοποιήσει τις σχετικές νόμιμες υποχρεώσεις τους για να απαλλαγούν και αυτοί.  

Σε κάθε περίπτωση η παραπληροφόρηση μέσω του Τύπου για τέτοια θέματα ιδιαίτερης νομικής ευαισθησίας δεν βοηθά ούτε τους χρήστες μουσικών έργων  που έχουν ανάλογες υποχρεώσεις ούτε την εύρυθμη συνεργασία τους με την ΑΕΠΙ και τους πνευματικούς δημιουργούς  ούτε εν τέλει τον ίδιο τον πολιτισμό μας.

One Response to "Η «αλήθεια» σύμφωνα με την ΑΕΠΙ, για την απαλλαγή των 156 καταστηματαρχών στις Σέρρες"

  1. psira   27 Μαρτίου 2015 at 00:39

    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ ΔΙΑΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΜΙΑ ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ… ΟΠΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥΣ ΒΑΛΤΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΤΛ..ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ ΜΕ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ.ΟΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ..ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΝΟΜΟΣ.. ΑΝ ΚΥΡΙΟΙ ΜΑΓΑΖΑΤΟΡΕΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΛΥΣΕΙΣ 1) Η ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΜΟΥΣΙΚΗ 2) Η ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΜΑΓΑΖΙ ΣΤΟΝ ΝΟΤΙΟ ΠΟΛΟ… ΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΤΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ. ΦΥΣΙΚΑ Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΑΕΠΙ..ΛΟΓΙΚΑ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΚΙΝΗΘΗΚΕ ΑΥΤΑΠΑΓΓΕΛΤΑ… ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΜΕΤΑΞΥ ΑΕΠΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ…ΤΟΣΟ ΑΠΛΑ.