Η «αλήθεια» του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ και η απάντηση του Γραμματέα της ΕΝΙΝΣ για τις εφημερίες στο Νοσοκομείο Σερρών

Νοσοκομείο Σερρών_2012Δελτίο τύπου εξέδωσε την Παρασκευή 15/3 ο Διοικητής της 4ης Υ.Π.Ε. Θρασύβουλος Βεντούρης στο οποίο χαρακτηρίζει «αναληθή» τα όσα σχολιάστηκαν από τοπικά ΜΜΕ σχετικά με την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των γιατρών του Νοσοκομείου Σερρών. Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Γραμματέα της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών του Νοσοκομείου Σερρών και μέλος του ΠΑΜΕ Ευάγγελου Παπαμιχάλη, ο οποίος με ανακοίνωσή του, αντικρούει ένα προς ένα τα όσα υποστηρίζει ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ και καταλήγει τονίζοντας:
«… μας κουνάνε το δάκτυλο σαν “καλοί” δάσκαλοι να κάτσουμε στα αυγά μας και να αποδεχτούμε τη σφαγή μας. Να “βάλουμε πλάτες” να σώσουμε το σύστημά τους που θρέφει μια χούφτα ανθρώπων που ζουν στη χλιδή και οδηγεί στην ανέχεια εκατομμύρια άλλους. Τους απαντάμε ότι  ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ όσες απειλές κι αν εκστομίσουν, όση τρομοκρατία κι αν εφαρμόσουν».
Σας παραθέτουμε το δελτίο τυπου του Διοικητή της 4ης ΥΠΕ και την απάντηση του Γραμματέα της ΕΝΙΝΣ

Η «αλήθεια» της 4ης ΥΠΕ

Με αφορμή τα όσα αναληθή σχολιάστηκαν σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς όσον αφορά την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών των ιατρών του Γ.Ν. Σερρών για το διάστημα των μηνών Αυγούστου 2012 έως Νοεμβρίου 2012 και προς αποκατάσταση της αλήθειας, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

–              Στις 13-3-2013 ο Διοικητής της 4ης Υ.Π.Ε. κ. Βεντούρης Θ. και οι δύο υποδιοικητές κ.κ. Παπαδόπουλος Π. και Μόσχος Κ. συμμετείχαν σε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Γ.Ν. Σερρών προκειμένου να συζητήσουν διάφορα λειτουργικά προβλήματα του Νοσοκομείου.

–              Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκτός από τα μέλη του Δ.Σ. (διορισμένα και αιρετά) ο εκπρόσωπος των ειδικευόμενων ιατρών κ. Δημητρέλος Η. (και μέλος της Ε.Ν.Ι.Σ.) γιατροί του παθολογικού τομέα κ.κ. Μηλίδης Θ., Αντωνίου Α., Καρακόλιος Α. (κ.αλ) το Δ.Σ. των εργαζομένων του Γ.Ν. Σερρών

Σε όλους τους παραπάνω αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη ότι γίνονται συνεχείς προσπάθειες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας να καταβληθούν οι παραπάνω εφημερίες από τον προϋπολογισμό του 2013. Μάλιστα, από αιρετό μέλος του Δ.Σ. (κα Αλεβιζάκη) αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη ότι «όπως έγινε με τα εξαιρέσιμα και τις αργίες του νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού (ευχαριστώντας τον Διοικητή της 4ης Υ.Π.Ε. για την αποδοτική παρέμβασή του στο συγκεκριμένο θέμα) οι ίδιες προσπάθειες καταβάλλονται και για την καταβολή των μη πληρωθέντων εφημεριών του 2012.

Όσον αφορά το θέμα της επίσχεσης εργασίας, επαναλαμβάνουμε παρουσία όλων των παραπάνω αναφερθέντων, διευκρινίστηκαν τα παρακάτω:

–              Οι        ειδικοί γιατροί δεν έχουν δικαίωμα επίσχεσης καθώς είναι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με την γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και την αποδοχή της εν λόγω γνωμάτευσης από τον Υπουργό Υγείας

–              Σε ότι αφορά την επίσχεση των ειδικευόμενων γιατρών, για κάθε μέρα επίσχεσης που θα πραγματοποιούν θα επιμηκύνεται αντίστοιχα ο προβλεπόμενος χρόνος για την λήψη της ειδικότητας και δεν θα καταβάλλεται η αναλογούσα αμοιβή για το χρονικό διάστημα της επίσχεσης.

Ο Διοικητής της 4ης Υ.Π.Ε.

Θρασύβουλος Ν. Βεντούρης

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 4ης ΥΠΕ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ

Η προσπάθεια παραπληροφόρησης και τρομοκράτησης των γιατρών γίνεται πλέον και με δελτία τύπου από τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Βεντούρη. Προς αποκατάσταση της αλήθειας επισημαίνουμε τα εξής:

1) στη συνάντηση βρισκόταν ο κ. Αντωνιάδης Δντης Παθολογικού τομέα και όχι ο κ. Αντωνίου ο οποίος είναι καρδιολόγος (οι καρδιολόγοι παρόλο που βιώνουν έντονο πρόβλημα λειτουργίας της καρδιολογικής κλινικής δεν καλέστηκαν ποτέ)

2) ο κ. Δημητρέλος ως εκπρόσωπος της ΕΝΙΝΣ δεν παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης καθώς του ζητήθηκε να αποχωρήσει

3) σε ποιές συνεχείς προσπάθειες αναφέρεται ο κ. Βεντούρης όταν

 • Προ μηνός σε συνάντηση που είχε το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Σερρών και βρισκόμουν παρών του ανέφερα το ζήτημα των εφημεριών και απλά κούνησε τους ώμους
 • Σε συνεχείς συναντήσεις με τον Διοικητή από τον Ιανουάριο για το θέμα των εφημεριών η πρώτη απάντηση ήταν ότι θα λυθεί από μέρα σε μέρα και όταν πια δεν βρισκόταν λύση σε συνάντηση που είχε στο Υπουργείο του ανέφεραν ότι θα πληρωθούν αφού μαζευτεί το σύνολο των οφειλών για απλήρωτες εφημερίες από όλα τα νοσοκομεία για το 2012

Η συνεχείς προσπάθειες άρχισαν με την επίσχεση και είναι συνεχείς προσπάθειες τρομοκράτησης

4) για το θέμα της επίσχεσης εργασίας διευκρινίζουμε τα εξής:

 • Υπάρχει γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και όχι νόμος. Υπάρχουν και άλλες γνωμοδοτήσεις και δεδικασμένα που δικαιώνουν τον δημόσιο υπάλληλο
 • Για τους ειδικευόμενους που το είδε γραμμένο αυτό που απειλεί. Που αναφέρετε ότι μπορεί να τους επιμηκύνει το χρόνο ειδίκευσης και να τους περικόψει το μισθό;

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ:

Τόσο ο Διοικητής της 4ης ΥΠΕ, όσο και ο Διοικητής του Νοσοκομείου έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο τρομοκράτησης των γιατρών που κινητοποιούνται. Εφαρμόζουν κατά γράμμα το “Νόμος και Τάξη” της κυβέρνησής τους. Στην έλλειψη επιχειρημάτων για την κατάρρευση της Δημόσιας Υγείας που οι πολιτικές που στηρίζουν έχουν προκαλέσει, απαντούν με συκοφάντηση των εργαζόμενων και με απειλές.

Ρωτάμε:

Είναι οι γιατροί που κινητοποιούνται ή αυτοί (και με το αυτοί αναφερόμαστε στην Κυβέρνηση, Υπουργείο Υγείας, 4η ΥΠΕ, Διοίκηση Νοσοκομείου) που με την πολιτική τους:

 • Μας έχουν απλήρωτους για εφημερίες από τον Αύγουστο
 • Έχουν τσακίσει το μισθό μας στα όρια της εξαθλίωσης
 • Έχουν περικόψει το κονδύλιο των εφημεριών, αλλάζοντας το είδος των εφημεριών σε διάφορες ειδικότητες αφήνοντας ακάλυπτο το Νοσοκομείο από γιατρούς ειδικοτήτων
 • Έχουν παγώσει τις προσλήψεις καταγράφοντας απίστευτα κενά σε οργανικές θέσεις
 • Έχουν μειώσει τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου με κίνδυνο να δημιουργηθούν μεγάλες ελλείψεις (ο προϋπολογισμός για το 2013 είναι 14εκ. Το 2012 ήταν 16εκ. και στο νοσοκομείο κατά περιόδους βιώναμε μεγάλες ελλείψεις υλικών που μπορεί να τις πιστοποιήσει ο κάθε ασθενείς που βρέθηκε στο νοσοκομείο). Ο κ. Βεντούρης θεωρεί, σύμφωνα με λεγόμενά του ότι το νοσοκομείο Σερρών λειτούργησε άψογα το 2012 γιατί τους βγήκαν οι αριθμοί (αυτό ανέφερε σε συνάντηση με το Σωματείο εργαζομένων του ΓΝ Σερρών)
 • Έχουν αφήσει το νοσοκομείο χωρίς βασικά φάρμακα και κυρίως τα ακριβά για δήθεν εξορθολογισμό (και για να μην κατηγορηθώ για συκοφαντία θα φέρω μόνο ένα παράδειγμα: από πότε το νοσοκομείο έχει να παραγγείλει γ-σφαιρίνη; Και πώς μας ζητάνε να αντιμετωπίσουμε επείγοντα περιστατικά όπως Guillain-Barre που χρειάζονται άμεσα γ-σφαιρίνη;)

Και μήπως ευθύνονται οι γιατροί και για:

 • Τις αυξημένες συμμετοχές σε φάρμακα και εξετάσεις των ασφαλισμένων;
 • Για την μη κάλυψη της νοσηλείας των ανασφάλιστων;
 • Για τη μείωση της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών ταμείων που αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες τους;
 • Για τους εκατομμύρια ανέργους και όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας;

Όλοι αυτοί που συντονισμένα μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση, όλοι αυτοί που στο όνομα ενός μνημονίου προσπαθούν να καλύψουν τη σαπίλα του συστήματός τους, που οδηγεί εκτός πρόσβασης στο σύστημα Υγείας εκατομμύρια ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη (ας ρίξουν μια ματιά στο τι συμβαίνει στο σύστημα Υγείας της Αγγλίας που ευαγγελίζονται, που παρεμπιπτόντως ούτε μνημόνιο έχει, ούτε είναι στη Ευρωζώνη), είναι οι ίδιοι που μας κουνάνε το δάκτυλο σαν “καλοί” δάσκαλοι να κάτσουμε στα αυγά μας και να αποδεχτούμε τη σφαγή μας. Να “βάλουμε πλάτες” να σώσουμε το σύστημά τους που θρέφει μια χούφτα ανθρώπων που ζουν στη χλιδή και οδηγεί στην ανέχεια εκατομμύρια άλλους.

Τους απαντάμε ότι  ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ όσες απειλές κι αν εκστομίσουν, όση τρομοκρατία κι αν εφαρμόσουν.

Ο μόνος νόμος που αναγνωρίζει ο εργαζόμενος είναι το ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΗ.

Η απάντηση πρέπει να είναι μια και καθολική:

Όλοι οι γιατροί, οι εργαζόμενοι στο χώρο της Υγείας, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι μικροί αγρότες, οι μικροί επαγγελματοβιοτέχνες με ενιαίο μέτωπο να διεκδικήσουμε: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΠΛΗΡΩΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ.
Να πάρουμε ο λαός τον πλούτο που παράγουμε στα χέρια μας.
ΠΑΠΑΜΙΧΑΛΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Μέλος Π.Α.ΜΕ
Γρ. ΕΝΙΝΣ