Η Αμφίπολη καλωσόρισε τους Σπαρτιάτες μετά από 2500 χρόνια!

Η Αμφίπολη καλωσόρισε τους Σπαρτιάτες μετά από 2500 χρόνια!

Τελετή αδελφοποίησης του Δήμου Αμφίπολης με τον Δήμο Σπάρτης πραγματοποιήθηκε σήμερα  το πρωί μετά και την τελετή αδερφοποίησης του δήμου Σπάρτης χθες με τον Δήμο Παγγαίου.

Το «παρών» στην τελετή έδωσαν  μαθητές της Γ’ Λυκείου από σχολικές μονάδες του Δήμου Σπάρτης αλλά και των σχολείων του δήμου Αμφίπολης

Το πρόγραμμα της τελετής περιλάμβανε χαιρετισμούς των δημάρχων, ανταλλαγές αναμνηστικών καθώς και την υπογραφή του πρωτοκόλλου αδελφοποίησης.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα της αδελφοποίησης

Όλα ξεκίνησαν το 2014 κατά τη διάρκεια του «ΣΠΑΡΤΑ-ΔΡΑΜΑ», ενός δρομικού  προσκυνήματος προς τιμήν των δασοκομάντος, οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντος στα φλεγόμενα δάση της Δράμας το 1994.

Ο Γιώργος Βασίλαρος και ο Νίκος Μπακής ολοκλήρωσαν μετά από έναν μήνα μια απίστευτη πορεία 900 χλμ. με τα πόδια από την Σπάρτη έως τη Δράμα και έφτασαν στη Νέα Πέραμο.

Εκεί ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Μάκης Ζουμπλιός τους υποδέχτηκε και τους ξενάγησε στην περιοχή και τα μνημεία, ενώ ενημερώθηκαν για την ιστορική δράση του Σπαρτιάτη Στρατηγού Βρασίδα. Τότε μπήκε ο «σπόρος» της αδελφοποίησης με συνδετικό κρίκο τον Βρασίδα.

Το 2015, ο Ν. Μπακής, εκπροσωπώντας πλέον τον Δήμο Σπάρτης, επισκέφτηκε την περιοχή και φιλοξενήθηκε στο Παλαιοχώρι. Τότε, ο Σπαρτιάτης δρομέας και ακτιβιστής έκανε επίσημη πρόταση αδελφοποίησης της περιοχής με τη Σπάρτη.

Κατά την εποχή του Πελοποννησιακού Πολέμου, τον Απρίλιο του 422 π.Χ , η ανακωχή Σπάρτης – Αθήνας τερματίστηκε και οι Σπαρτιάτες με επικεφαλής το στρατηγό Βρασίδα κατέλαβαν την αποικία και σύμμαχο των Αθηναίων Αμφίπολη . Η Αμφίπολη ήταν χτισμένη στην ανατολική Μακεδονία, , στις όχθες του ποταμού Στρυμόνα , στη θέση πόλης που παλαιότερα ονομαζόταν Εννέα Οδοί.

Ο Σπαρτιάτης Στρατηγός Βρασίδας

Η Αμφίπολη ιδρύθηκε από τους Αθηναίους το 437 π.Χ. με στόχο τον έλεγχο των μεταλλείων της Θράκης .

Ο Βρασίδας (ένας ευφυής στρατηγός , διπλωμάτης και ρήτορας) έπεισε με την ευγλωττία και την ειλικρίνειά του τους Αμφιπολίτες , ότι πήγε εκεί ως ελευθερωτής και ότι το μόνο που ήθελε ήταν να τους σώσει από τον αθηναϊκό ζυγό . Οι διαβεβαιώσεις αυτές βρήκαν ανταπόκριση στους κατοίκους της Αμφίπολης , που λαχταρούσαν (όπως και άλλες αποικίες και πόλεις- σύμμαχοι των Αθηναίων) να απαλλαγούν από την βαριά φορολογία που επέβαλε σε βάρος τους η Αθήνα .

Οι Αθηναίοι έστειλαν στην Αμφίπολη στρατό με αρχηγό τον Κλέωνα προκειμένου να ανακαταλάβουν την πόλη. Ο Βρασίδας , ο οποίος ήταν αποφασιστικός και γρήγορος στο να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις και να οργανώνει στρατηγικές κινήσεις, με 150 μόνο Σπαρτιάτες , έκανε ξαφνική έξοδο από τα τείχη κι αιφνιδίασε τους Αθηναίους, τους οποίους προσέβαλλε στο μέσον της φάλαγγάς τους και στην οπισθοφυλακή της. Οι Αθηναίοι τράπηκαν σε γενική φυγή και είχαν πολύ μεγάλες απώλειες (600 νεκρούς) ενώ από τους Σπαρτιάτες σκοτώθηκαν μόλις 7, συμπεριλαμβανομένου του Βρασίδα . Στη μάχη έπεσε νεκρός και ο Κλέωνας.

Η μεγάλη ήττα των Αθηναίων και ο θάνατος των Κλέωνα και Βρασίδα είχε ως αποτέλεσμα την επικράτηση των φιλειρηνικών παρατάξεων μεταξύ των εμπολέμων. Έτσι, το φθινόπωρο του 422 π.Χ. άρχισαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις , οι οποίες κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία το 421 π.Χ..

Ο στρατηγός Βρασίδας τάφηκε με τιμές ήρωα, εντός των τειχών και μπροστά στην αγορά της πόλης, όπου οι κάτοικοι της Αμφίπολης ανήγειραν μνημείο προς τιμήν του, αφού πρώτα γκρέμισαν τα οικοδομήματα του Άγνωνα , του Αθηναίου στρατηγού, ο οποίος το 437 π.Χ. ίδρυσε την πόλη και την ονόμασε «Αμφίπολη». Ο Βρασίδας λατρεύτηκε στην Αμφίπολη ως ήρωας και πραγματικός οικιστής και η λατρεία του καθιερώθηκε με ετήσιους αγώνες και θυσίες ενώ στην Σπάρτη δημιουργήθηκε κενοτάφιο δίπλα στους τάφους του Παυσανία και του Λεωνίδα.

πηγη: epiloges.tv